iPon Hírek

A GlobalFoundries hatalmas felvásárlásra készül

Dátum | 2014. 10. 21.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A tervek és a felvásárlás részletei A GlobalFoundries és az IBM között régóta jó partnerkapcsolat húzódik, ám a legfrissebb események alapján a közeljövőben várható, hogy az együttműködés még szorosabb lesz. A GlobalFoundries és az IBM illetékesei kemény tárgyalásokat követően végül aláírtak egy szándéknyilatkozatot, amelynek értelmében az IBM félvezető üzletága rövidesen a GlobalFoundries tulajdonába kerülhet – ha az ügyletre az illetékes hatóságok is rábólintanak. De ne szaladjunk ennyire előre.
A felek régóta próbálnak megállapodni egymással az ügylet részleteiben, ám a közös nevezőt még csak nemrégiben sikerült megtalálni. A megállapodás-tervezet értelmében a GlobalFoundries átveszi az IBM félvezető üzletágát, amelyhez komoly értékű szabadalomgyűjtemény is jár, természetesen IBM szakemberekkel együtt. A fentiek alól kivétel a szerverpiacot megcélzó félvezető üzletág, amelynek fejlesztőcsapata az IBM berkein belül dolgozik tovább. Az IBM a félvezető üzletág értékesítésével egy időben 1,5 milliárd dollárt is kifizet a GlobalFoundries-nek – ezt az összeget az elkövetkező három év folyamán, részletekben egyenlíti ki a cég. Utóbbi fura megállapodásnak tűnik, mégis jó üzlet mindkét fél számára. Igaz, a végső összegben csak sokára sikerült megállapodni, de az álláspontok szerencsére közeledtek egymáshoz, így megszületett a döntés.
A GlobalFoundries az említett javakért cserébe garanciát vállal rá, hogy az elkövetkező tíz év folyamán az IBM szakembereivel együttműködve biztosítja az IBM számára szükséges gyártókapacitást, legyen szó 22 nm-es, 14 nm-es vagy akár 10 nm-es csíkszélességgel dolgozó gyártósorokról. Az IBM a tranzakció jóvoltából megszabadul veszteséges üzletágától, viszont a korábban bejelentett ötéves tervet, ami hárommilliárd dollárnyi befektetéssel segíti a félvezetőtechnológia-fejlesztést, a továbbiakban is folytatja. A tranzakció lezárást követően az IBM végre minden erőforrásával a jövőt meghatározó félvezető-ipari fejlesztésekre, valamint a felhő, a mobileszközök, a nagy adatmennyiséggel dolgozó analitikai rendszerek és a biztonságos tranzakciókra optimalizált rendszerek fejlesztésére fordíthatja. A GlobalFoundries az új szerzeménynek köszönhetően a félvezetőipar egyik legnagyobb szabadalom portfóliójával rendelkezhet majd, ami hozzásegítheti a céget a még fejlettebb gyártástechnológiák kifejlesztéséhez egészen a 10 nm-es szintig, illetve annál is tovább. Persze ehhez az kell, hogy a tranzakciót minden illetékes szerv jóváhagyja – ez a folyamat azonban a jelek szerint egyáltalán nem lesz egyszerű. Komoly nehezítő tényezők Az EE Times beszámolója alapján a fentebb tárgyalt tranzakció végrehajtását számos körülmény nehezíti majd. Egyrészt az ügyletet több, mint 200 szabályzónak kell jóváhagynia, de ez talán csak a kisebbik baj. Ennél nagyobb baj, hogy az IBM félvezető üzletágának számos kényes megrendelője van. Ezek között amerikai védelmi-, illetve kormányzati szervek, plusz ügynökségek is találhatóak, sőt, olyan nemzeti kutatóegységek is szerepelnek a repertoárban, amelyek az amerikai nukleáris készleteket monitorozó szuperszámítógépeket gyártanak. A GlobalFoundries többségi tulajdonosa egy befektetői vállalat, ami az Abu Dzabi-i emírség kormányzatának kezében van. Emiatt a felvásárlás részleteit mindenképpen ellenőrizni fogja a külföldi befektetéseket vizsgáló bizottság (CFIUS), amely később a Fehér Ház állásfoglalását is kérheti az ügyben.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!