iPon Hírek

A globális felmelegedés következményei számokban

Dátum | 2009. 05. 31.
Szerző | Freeman07
Csoport | IT VILÁG

A Global Humanitarian Forum legújabb jelentése szerint jelenleg a globális felmelegedés jelenti a leghalálosabb veszélyt az emberiségre.

Sok a tévhit és találgatás akörül, hogy az ember okozza-e a globális felmelegedést, valamint ez tényleg megtörténik-e és ha igen, akkor mennyire veszélyes az emberiségre. Egy azonban biztos, a legfrisebb tanulmányok szerint is létezik ez a jelenség, mozgatórugója pedig egyaránt lehet természetes folyamat vagy emberi tevékenység. A legutolsó kérdésre, a globális felmelegedés emberiségre gyakorolt hatására kereste a választ a Global Humanitarian Forum (GHF).

Az eredmény megdöbbentő, a jelentés alapján ugyanis 2003 óta 315 000 halálos áldozat írható a globális felmelegedés számlájára. A leggyakoribb halálokok: éhség, különféle betegségek és a klímaváltozás miatt bekövetkezett időjárási katasztrófák. A jövő sem túl fényes, a jelenlegi hőmérsékletnövekedési tendenciák alapján ez a szám 2030-ra elérheti az évi félmilliót.

A jelentés azt is vizsgálta, hogy hány emberre van hatással a klímaváltozás. Jelenleg "csupán" 325 millió ember tapasztalja meg a káros hatásokat, azonban ez a szám 2030-ra elérheti a világ népességének 10 százalékát. Gazdasági vonatkozásban is hatalmas a veszteség, a globális felmelegedés ugyanis évi 125 milliárd dolláros veszteséget "okoz" az emberiségnek. Ha a tendencia nem lassul, akkor 2030-ra évi 340 milliárd dollárra növekedhet a kár.

Kofi Annan, az ENSZ főtitkára és a GHF elnöke szerint "a klímaváltozás az emberiség jelen kori legnagyobb kihívása, mely többszázmillió embernek okoz szenvedést a világon. Leginkább azokat sújtja ez a hatás a legjobban, akik a legkisebb részt vállalták az okozásában, azaz a szegény, fejlődő országok lakosait."

Valóban, pont azok szenvednek a globális felmelegedéstől, akik a legkevésbé felelősek érte. A GHF jelentése szerint ugyanis az emberi és gazdasági veszteségek 90 százalékát a fejlődő országok "viselik el", miközben az 50 legszegényebb ország csupán 1 százalékkal járul hozzá az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásához. Ezen felül 500 millió embert fenyeget a klímaváltozás közvetlenül, mivel olyan helyeken élnek amiket fokozott szárazság, áradás, vihar, tengerszint-emelkedés vagy elsivatagosodás veszélyeztet. Éppen ezért Kofi Annan javasolja a sikeres Kyotói jegyzőkönyv utódjának bevezetését a decemberben tervezett koppenhágai ENSZ-találkozón. "Koppenhágának kell lennie a valaha megkötött legambíciózusabb nemzetközi megegyezésnek." Kofi Annan szerint még szükséges a klímaváltozás elleni harchoz a jelenlegi éves 400 millió dolláros költségvetés növelése is, körülbelül évi 32 milliárd dollárra.

A 127 oldalas jelentés a Global Humanitarian Forum oldaláról tölthető le.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

27. raiden
2009.05.31. 13:41
VISSZA A HIRHEZ

Köszönjük a cikket, de szvsz ez inkább politikai tartalmú... Igaz mostmár tudom, miért lesz jövőre 520 a kenyér =)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. jadam92
2009.05.31. 13:52
amúgy kb. a fel melegedés 50% át a tehenek okozzák...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. twollah
2009.05.31. 14:27
A kenyer ara allandoan emelkedik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Menthix
2009.05.31. 14:35
A Tes*o-s kenyér biztos, hogy nem lesz 520 forint
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Movolif
2009.05.31. 14:55
a geny@ boci-k
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. drauthev
2009.05.31. 15:49
Nekem nem esett le, hogy ez a hír miként kapcsolódik az IT világhoz...

Egyébként amíg a kapitalista világrend van érvényben, még csak nem is reménykedhetünk, hogy javulni fog a tendencia. Amíg egyetlen csepp fosszilis üzemanyagot is elő tudnak állítani, addig azt fogjuk égetni.

Én már csak a Zeitgeist mozgalomban bízom, és abban, hogy egyszer megvalósul (ha nem is pontosan úgy, ahogy most gondolják) a Vénusz Projekt. Akkor talán lesz esélye a Földnek az emberiséggel szemben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. karcsika
2009.05.31. 16:11
Hmmm...

Vajon miért pont az afrikai éhezö kölköket rakják majdnem mindig az ilyen hirek mellé? Hö? Ök szenvednek a legtöbbet 'miattunk....???

"A GHF jelentése szerint ugyanis az emberi és gazdasági veszteségek 90 százalékát a fejlődő országok "viselik el", miközben az 50 legszegényebb ország csupán 1 százalékkal járul hozzá az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásához."

Ezt még el is fogadom , ez tény.
Csak azt nem értem miért koldulnak segélyért, a sok 'topa ország meg milliokat küld (költ) a helyzetükre.
Ahelyett hogy ovszert küldenének! :-D
Nem lenne egy anyának 15 gyereke -> mindjárt jobb lenne a helyzete.
Vhol olvastam hogy egy ilyen csö*szu azt állította:
"azért van ennyi gyermeke, mert h majd ök fogják ÖT ellátni idös korában...ecetera..ecetera"
Emberek! Csináljunk sok-sok kölköt, h majd eltarthassanak!
Az nem számit,h addig hogyan fogunk élni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. mtrx220
2009.05.31. 17:14
én sem értem hogy jött egy infós oldalra a cikk, de ha úgy vesszük a sok kockának is szól, hiszen mindenki érintett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Asagrim
2009.05.31. 17:20
A globális felmelegedést nem mi okozzuk, a globális felmelegedés egy nagyjából 2 ezer éves ciklusokban fellépő természetes folyamat, amit mi csak felgyorsítunk. Aki néz Discovery-t meg National Geographic-ot, az tudhatja, nekik nem a vetítés, és a parasztvakítás, hanem a felvilágosítás a céljuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. drauthev
2009.05.31. 18:33
"...a kapitalizmusban pont az a szép..."

Abban az ég világon semmi szép nincs. Nézd meg a Zeitgeist: Addendum-ot, szépen összefoglalja, hogy mi van most, és milyen lehetne. Gondolj csak bele, hogy mennyire visszafogja a fejlődést a pénz. Például szerintem van egy icipici különbség aközött, mint amilyen hardvereket gyártanak ma és amilyenek tudnának gyártani ma (hogy egy kicsit az IT terén maradjon a téma).

Amúgy Asagrim-nak részben igaza van. A napfoltoknak van asszem egy 1500 éves ciklusa, amely befolyásolja a Föld éghajlatát. Mint a nevében is benne van, ez ciklikus, tehát ez a hatása csúcsán minden külső beavatkozás nélkül magától elkezd majd lecsengeni, mint egy szinuszfüggvény.
Ezzel szemben az ember által okozott üvegházhatás-fokozódás nem ciklikus, nem fog magától elmúlni, ha mi nem teszünk ellene semmit.
Szóval a két hatás együttvéve hasonló lesz egy "f(x)=sin(x)+x" függvényhez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. raiden
2009.05.31. 18:57
Engem nem nagyon érdekel ez a téma, mivel se kocsim, se 30.000-es villanyszámlám, se gyáram, se semmim...

Annyiban érint, hogy az ártalmait én is elszenvedem - akárcsak mások is -, illetve amennyit fogyasztok, azzal is közvetetten, de hozzájárulok a szennyezéshez.

A másik oldala a dolognak, hogy amíg nincs keret 120.000-ért "A" energiaosztályú hűtőt venni, addig ne ugassanak nekem arról, hogy így spóroljak meg úgy takarékoskodjak.

Biztos nekem vannak agyi szinten gondjaim, és én vagyok üldözésmániás, de ha most végiggondoljátok, akkor elég vicces egy téma ez. Elvileg csak 30-50 évre elegendő olaj van. Ezen kijelentés után nem sokkal új olajmezőt fedeznek fel Oroszországban. Ebből kifolyólag bennem 2 elképzelés alakult ki.
1. Mint tudjuk sok befolyásoló tényező közül az egyik, ami meghatározza egy termék árát, az a kereslet/kínálat. Ebből kifolyólag, ha 100 éven keresztül kamuzzuk azt, hogy a Föld olajkészlete 15 év múlva kimerül, akkor ebből az következik, hogy sok éven keresztül a kereslet/kínálat tényezőre hivatkozva magasabb áron tudjuk eladni a portékánkat...

2. Ha meg tényleg kevés az olaj, akkor persze nem azt fogják mondani, hogy "bocs srácok, holnaptól nincs fekete arany, ezért most az lesz, ha akarsz kocsikázni megveszed itt ezt a csodamasinát 30.000.000-ért" Más megoldás kell--->Hivatkozzunk a környezetre--->Propagandával elérjük, hogy erős empátia alakuljon ki az emberben--->Ekkor elkezdjük adagolni a környezetbarát termékeket (Addig nem fogunk vízzel működő autót venni, amíg van olaj. DE már van hibrid autó, ami "környezetbarát", de 30%-al drágább, megvesszük, mert mi "jók" vagyunk) És azt addig nyomjuk még el nem fogy az olaj.
A megoldás már rég megvan, csak ez jövedelmező, a megoldás meg nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. mtrx220
2009.05.31. 19:18
láttam a zeitgeist-et,
de nektek meg azt kéne megérteni, hogy a lehetőség mindenkinek adott hogy megváltoztassa a világot.
sajnos ebben élünk, alkalmazkodni kell, legalább addig amíg meg nem bukik a kapitalizmus.
milliószor végiggondoltam, és erre jutottam.
a pénz nem egy jó dolog, mert megoszt, de sajnos kell hogy legyen, mert ez egyben motivál is mindenkit.
szerinted egy jóléti társadalomban ahol nincs pénz, az emberek dolgozának azért, hogy még jobb legyen mindenkinek? nem hiszem, ahhoz egy komplett reset kéne...
az alapvető hiba a fejekben van, abban hogy beléjük nevelték: az egyén mindenek felett.
ki lehet irtani a pénzt, de az is idő. és kezdetnek kb el kell vetni a materializmust...
ami már száz helyett lassan ezer sebből vérzik, de egyesek még mindig konokul kitartanak mellette.
a zeitgeist mondanivalója az volt szerintem, hogy ott lett elcseszve az egész azzal, hogy a cégeknek nagy hatalmat adtak a kezükbe.
valóban hiba volt, mert onnantól ellenőrizhetetlen az egész.
alternatívát is felvet a végén, ami egész tetszetős.
de mivel a lehetőség úgymond bárki számára adott, úgy tehet is valamit hogy azt végigvigye, vagy egy más aspektusban megoldásra jusson.
a változás mindig csak egy lépésre van tőled, és egyedül rajtad áll hogy megléped-e.
és igen megteheted a lépést mert állítólag demokrácia van, a fejlődés nem fog egyik napról a másikra menni csak szépen fokozatosan, ráadásul csapatmunka kell hogy legyen. ha egyáltalán menni fog, mert ahhoz tenni kell mindenkinek.
örülnék neki ha menne, és ha lehetőségem lesz úgy tenni is fogok érte, mert szerintem sem ez az emberiség sorsa.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. pluto
2009.05.31. 19:24
Raiden, nem jól állsz a dologhoz. Nem az a lényege hogy amid van otthon mind lecseréld energiatakarékosra, hanem ha vmid tegyük fel elromlott, vagy még nincs, és szükséged van rá, akkor az energiatakarékosabb, környezetbarátabb terméket válaszd. De pl. egy energiatakarékos izzó megtérűl elég hamar. A hűtőből pedig sztem már csak azért is jobb egy új, mert ha elreped egy csöve a réginek, akkor onnan mérgező gázok fognak kijönni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. DaVe0Chris
2009.05.31. 19:37
Pluto: Raiden nem azt mondta, hogy régi dolgokat vesz, hanem hogy amíg van 40.000 ft-ért B és C energiaosztályú hűtő, addig fölösleges neki 120.000-ért A vagy A+-osat vennie, mert mire megtérül, adiggra már ott lesz az új csodaszutyok, amit megint venni kell. Az egésznek az a célja, hogy lehúzzák az embert. Ha nem így lenne, akkor támogatnák az energiatakarékos és környezetbarát dolgok megvételét és nem az egekbe pakolnák az árukat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. pluto
2009.05.31. 20:06
C energiaosztályú hűtőt már nem is lehet kapni. Csak B-s, meg A-s van. És nem drágább egy A-d, mint egy B-s, bár az A+ -ok egy picit még drágábbak mint az A-ok. Tehát ha új hűtőt akarsz venni nem fizetsz azért több pénzt hogy egy A besorolásút vegyél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Asagrim
2009.05.31. 20:18
Továbbá vannak csereakciók, amikor sovány pénzért "beszámítják" a húsz éves Lehel hűtődet, csak vedd meg az újabb, kevesebbet fogyasztó, biztonságosabb hűtőt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. drauthev
2009.05.31. 20:52
Shufny: Nem a fejlesztésekről írtam, hanem a fejlődésről. A kettő nem ugyanaz. A kutatások/fejlesztések egyébként valamilyen céllal jönnek létre mindig, tehát nem kezdünk el valamit csak úgy kutatni, hogy "hátha jó lesz valamire". Ez alapján pedig fel lehet mérni, hogy várhatóan mennyi pénzt fog felemészteni egy-egy kutatás, és mennyire lesz hasznos, így pedig hogy érdemes-e egyáltalán hozzákezdeni. Pénz nélkül ugyanígy meg lehetne csinálni előre a felmérést, csak éppen az erőforrás-igényesség/hasznosság mutatók alapján kellene döntenünk az adott kutatás sorsáról.
Mellesleg szerinted hány évre van kidolgozva előre mondjuk az Intelnél a technológia? Mert ugye azt tényleg nem hitted, hogy pl. szükség van a 65, 45, 32 nm... csíkszélességek mindegyikén végigmenni... Ezt mindet csak a pénz miatt csináljuk. Ha nem lenne, akkor lehet, hogy mondjuk 1995-ben már Core2-k feszengtek volna gépeinkben. Ki tudja...

Azt, hogy pénz nélkül is lenne élet, egy pénzrendszerben élő ember nehezen képzeli el, hiszen ha belegondolsz, hogy ha mondjuk egész életedben egy ablak nélküli szobába bezárva éltél, akkor el nem tudnád képzelni, hogy milyen lehet a szabad ég alá kimenni. De ha egyszer valaki kivinne... szerintem nagyon tetszene amit látnál, és nem akarnál többé a szobába visszamenni. Érdemes elgondolkodni rajta.

mtrx220: Teljesen egyetértek Veled, egy "nagy reset" kellene az emberiségnek, mert már túlságosan belénk lett nevelve, hogy a pénz kell, a pénzre szükség van. Na, meg látom azt is említetted, hogy a pénz motivál. Hát szerintem sokan sokkal szívesebben dolgoznának, ha tudnák, hogy mindig lesz mit enni holnap, biztonságban vannak, nem kell félniük attól, hogy a társadalomból kirekesztett embertársaik leszúrják őket, vagy a családjukból bárkit egy nyamvadt bélásért este a nyílt utcán.
És persze a lényeg, hogy mindenki azt csinálhatná, amit tényleg szeret, amivel a legtöbb értéket képes nyújtani a közösségnek, és nem pedig azt, amiért a legtöbb pénzt kapja.
Gyökeresen más felfogást igényelne, ez tény. Én hozzá tudnék szokni, nem tudom, Ti hogy vagytok vele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. raiden
2009.05.31. 23:03
Mielőtt vitaalapot képezne, megjegyzem, hogy valami 20 éves orosz hűtőnk van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. raiden
2009.05.31. 23:09
drauthev, nem tudom, hogy mennyire lehetne megoldható az , hogy mindenki azt a munkát végezze amit kedvel... Lennének olyna dolgok akkor is, amit senki sem csinálna szívesen mégis meg kell csinálni. Nem lehet mindig sorsothúzni, hogy ma te mész havatlapátolni, holnap meg a feri...

Asagrim, te meg beletrafáltál... Lehel fagyasztónk van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Asagrim
2009.06.01. 02:09
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. drauthev
2009.06.01. 11:30
raiden: És ki mondta, hogy egyáltalán nekünk, embereknek kellene dolgoznunk? Régebben aratáskor kézzel törték a kukoricacsöveket a földeken, elég kemény meló. Ma egyetlen kombájn megy végig az egészen, benne egyetlen szem emberrel, aki egy kellemes, klimatizált fülkében ül.
A technika adott, szinte bármit tudnánk gépesíteni, az emberi munkaerő kiváltható. Csak hát ha minden munkahelyet gépek töltenének be a pénz világában, akkor nem maradna nekünk munkahely, és összeomlana az egész rendszer...

Ha megnézed a Zeitgeist: Addendumot, rájössz, hogy tényleg lehetséges az élet pénz nélkül. Hiszen mikor találták már ki ezt a vackot... Egy elavult, idióta, ókori "felfedezés". Mintha egy régi 386-ossal dolgoznál, miközben egy Core2-es géped is lehetne. Most még pontosan úgy vélekedsz, mint ahogyan azt az elősző hsz-em második pontjában írtam, és ez érthető is.
De nézd csak meg, és gondold át...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. taripocok
2009.06.01. 12:41
én ehez az energiatakarékos dologhoz szólnék hozzá:
véleményem szerint jó dolgok ezek az energiatakarékos kütyük,cuccok,nálunk pl az egész lakásban szép lassan le lett cserélve az összes izzó,lecseréltük a régi hűtőnket,kb 10ezer ft al olt drágább az "A"kategóriás hűtőnk,mint az olcsóbb "B"-s,fogyasztása pedeig jóval kevesebb,a TV-nken is van energiatakarékos mód,igaz nagyobb képátló,mint a régebbi katódsugárcsóves,de mégis kevesebbet fogyaszt,a fűtéskorszerűsítésnek hála,fele annyit fizetünk gázszámlára,mint a hasonló méretű házban lakó ismerőseim.(180m2 es házban,decemberi fűtésszámlánk 23ezer ft volt,melegvíz is gázzal termelünk).Ezekhez a dolgokhoz,csak egyszer kell befektetni,valamivel több pénzt,mintha az olcsóbb,de többet fogyasztó eszközökre adnád ki a pénzed.Mi sohasem azt néztük,hogy mikor térül meg az ára,mert az igaz sok idő,de amikor észrevehetően csökken a villanyszámla,csökken a vízdíj,kevesebb gázt használunk,mint egy hónappal előtte,akkor azért jó érzés tölt el,hogy nekünk már nem kell annyit költeni az ilyen kiadásokra.Nemsok változtatás kell,apró dolgok(vízszűrő a tusolóba) kb 50-100ft ból jön ki,és kevesebb víz fogy,minden zuhany alkalmával,akkor el lehet gondolkodni az ilyen apróságok beszerzésén.

A hibrid autó is ki volt már találva több mint 15 éve is,csak addig nem lesz a közembereknek oylan,amíg a nagyhatalmak az olaj eladásából élnek.Az sem rossz találmány,mivel ha azt nézed,egyszer befektetsz egy nagoybb összeget,és kevesebbet kell tankolnod.vagy ugyanannyi benzinből jóval többet tudsz menni,és ez jó.
A környezetedért sok kis apró dologgal is tehetsz valamit.Én pl nem kérek sosem szatyrot a boltba,viszek magammal hátizsákot,vagy papirszatyrot,amit többször fel tudok használni,majd ha kidobom,felbomlik.Ezek nem nagy tettek,de ha mindenki igy látná a dolgot,akkor a sok kicsi sokra megy elven,lehet változna valmit a világ.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. pestaa
2009.06.01. 12:48
A globális felmelegedés éhséget okoz? A passzát szelet is ő fingja?

drauthev, a Zeitgeist-ot én nem erőltetném annyira, valójában egy metaösszeesküvés (összeesküdtek egy fiktív összeesküvés ellen). (http://halado.hu/zeitgeist.pdf)

A Vénusz projekt viszont nagy előrelépés lenne az emberiségnek, kár, hogy hiányoznak még közbülső lépcsőfokok (ajánlom megtekintésre a Future by Design nevű filmet; Jacque Fresco *fizetős* videója, hiszen ők sem tudtak elszakadni a kapitalizmustól). Pénzcentrikus világból nem lehet közvetlenül erőforrás alapúba lépni szvsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. pluto
2009.06.01. 13:59
Taripocok, hibrid autó már volt 30 éve is. Sőt elektromos autó pedig 40-50 éve is volt. És miért nincs most? Mert abban nem lenne annyi üzlet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. drauthev
2009.06.01. 18:29
Nem a Zeitgeist-ról beszéltem, hanem a Zeitgeist: Addendum-ról.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mtrx220
2009.06.02. 13:31
az addendumot is láttam
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. drauthev
2009.06.02. 18:09
mtrx220: A hsz-em első sora pestaa -nak szólt, mindegy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!