iPon Hírek

A Google Blink-re cseréli a WebKit renderelő motort

Dátum | 2013. 04. 08.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Google illetékesei fontos lépésre szánták el magukat, amelynek értelmében új rederelő motort kap a Chrome. A népszerű webböngésző sok más egyéb vállalat webböngészőjéhez hasonlóan WebKit alapú renderelő motort használ, ami a jelek szerint nem elég jó a Chrome igényeihez, így a Google szoftvermérnökei új renderelő motort készítenek, ami a Blink nevet kapja. A Blink is WebKit alapokon nyugszik majd, de a változtatásoknak köszönhetően már sokkal ütőképesebb és stabilabb lesz. Hogy mégis mi is az a renderelő motor? A webböngésző azon része, amely a webes tartalmak megjelenítését végzi, azaz ez a részegység dolgozza fel a HTML, CSS és JavaScript kódokat. A renderelő motor sebeségétől és hatékonyságától függ, hogy a webböngésző mennyire gyors, illetve hogyan jeleníti meg a különböző weboldalakat. A KHTML-ből eredő WebKit-et az Apple szoftvermérnökei 1998-ban kezdték el fejleszteni, és 2001 óta van jelen a webböngészők piacán. A 2005 óta nyílt forráskódú renderelő motor hamar nagy népszerűségre tett szert, ugyanis remek teljesítményt kínál és kellően rugalmas is, így manapság a Chrome és a Safari mellett egyéb webböngészők is használják. A Google szoftvermérnökei annak ellenére, hogy a WebKit elég ütős renderelő motornak minősül, mégis úgy látják, ideje továbblépni. A lépés oka az, hogy a Chrome teljesen más multi-process architektúrát alkalmaz, mint a többi WebKit alapú webböngésző, így többféle architektúra támogatását is bele kellett integrálni a renderelő motorba. Emiatt a WebKit az évek során egyre komplexebbé és bonyolultabbá vált, ami a Chromium projektet is bonyolultabbá tette, ezáltal lassult az innováció. A fentiek miatt a Google illetékesei úgy döntöttek, a WebKit alapjait felhasználva egy új, saját renderelő motort készítenek, ami jobban passzol a Chrome igényeihez. Egy új renderelő motor bevezetése komoly változásokkal járhat, ami a weboldalak fejlesztőinek is komoly fejtörést okozhat. Éppen ezért a Google szoftvermérnökei rövidtávon csak minimális változtatásokat eszközölnek annak érdekében, hogy az átállás minél zökkenőmentesebb lehessen. A legfontosabb teendő első körben az lesz, hogy a WebKit forráskódját egyszerűsítsék: a fejlesztők a munka első fázisában több, mint 4,5 millió sornyi kódtól szabadulnak meg. Az egyszerűsítés és a felesleges kódok kigyomlálása pozitívan hat majd a működésre, ugyanis kevesebb lesz a hiba, a stabilitás pedig javul. A Google persze a konkurens webböngésző fejlesztőkkel is együttműködik majd annak érdekében, hogy az átállás zökkenőmentes lehessen és kompatibilitási problémák se legyenek. Legalábbis ez az ígéret. A különböző szakértők már most úgy látják, hogy az átállás következtében káosz uralkodik majd el a webböngészők szegmensében, ugyanis innentől kezdve négy különböző renderelő motorra kell majd optimalizálniuk a weboldalakat a fejlesztőknek (Gecko - Firefox, Trident - Internet Explorer, WebKit - Safari, Blink - Chrome).
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. Smooth44
2013.04.08. 12:42
Az jó lesz...
http://news.softpedia.com/news/Opera-Will-Use-Google-s-Blink-Not-WebKit-Like-It-Announced-Initially-342806.shtml
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. borninflam...
2013.04.08. 12:45
Elnézést az alpári hozzászóláshoz, előre is:

f*ck, f*ck... f*ck, f*ck... f*ck, f*ck... f*ck, f*ck... f*ck, f*ck...

(Egy webfejlesztő)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Gerifield
2013.04.08. 12:57
Miért is lenne komoly fejtörés a weboldalak fejlesztőinek?
Nem véletlenül léteznek a szabványok, azokat tuti megfelelően fogják implementálni a Blink-ben is.

Jah, hogy vannak akik sz*rnak a szabványokra, hát ez van, azok nem igazán nevezhetőek "webfejlesztőnek".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. JackFeryll
2013.04.08. 12:58
OFF

A Chrome nálam ott halt meg, hogy nem képes beletenni a nyomorult böngészőjébe az ICC 4 támogatást és így hányadék módban tudok csak képeket nézegetni. (ha fotós vagy akkor ez elég idegesítő tud lenni)
Holott a kedvenc böngészőm lehetne.
A probléma ott van, hogy nagyon sokan használnak Chrome-ot és így a kliensek sem látják szín/színprofil helyesen a képeket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Tomace
2013.04.08. 14:01
@JackFeryll

És akkor te mit használsz? Firefox? Vagy melyik az ami helyesen jeleníti meg a képeket?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. romeo
2013.04.08. 14:20
@Gerifield amit te gondolsz szabványnak az csak egy ajánlás, és ajánlás csak x + 5 év múlva lesz tényleges ajánlás. Addig meg milyen "szabványhoz" tartsa magát bárki is?

Pl. a HTML5 is egyelőre Editor's Draft státuszban van, holott a Chrome, Maxthon, BlackBerry szinte mindent támogat belőle (miből is?).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.04.08. 17:16
@Gerifield: Gondolom nem vagy webfejlesztő...
Ha minden html,css "szabvány" 100%os funkcionalitását kihasználná egy oldal, szerinted hány böngészőben lenne teljes jó? A válasz az, hogy konkrétan 0-ban.
Az egyik ezt támogatja a másik azt...
De megsúgom, hogy még a sima oldal sem ugyanaz az összes böngészőben, mert az alapértelmezett stíluslapok mások... Tudom van egy csomó css reset, de akkor sem normális.
És még csak nem is vagyok webfejlesztő (Legalábbis az intranetes alkalmazást nem tekintem annak)

Nem tudom miért nem tudnak egy nagy közös motort fejleszteni, vagy legalább az elérni, hogy legyen egy tényleges szabvány és mindegyik ugyanúgy néz ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Gerifield
2013.04.09. 01:55
HTML 4.01 Strict és XHTML 1.0 vagy 1.1 Strict-el ha készül az oldal, akkor bizony az egyforma lesz, ezeket még az IE6 is jól kezeli. Persze a Strict magában hordozza, hogy az embernek jobban oda kell figyelnie, hogy mit is csinál.

Az alap stílusok valóban eltérnek, de ez már ne legyen akkora nagy probléma.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. LavX
2013.04.09. 11:55
4?
És a Presto eltűnt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. sanyix
2013.04.09. 15:52
igen el fog tűnni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. JackFeryll Tomac...
2013.04.09. 16:29
Igen marad a Firefox, de amúgy az IE is tudja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. nancsi
2013.04.09. 21:42
@Gerifield:

"Nem véletlenül léteznek a szabványok, azokat tuti megfelelően fogják implementálni a Blink-ben is."
Ne zavarjon az a tény, hogy azokat a szabványokat a jelenlegi legfrissebb verziószámú böngészők is csak 50-80%-ban tartják be.

"HTML 4.01 Strict és XHTML 1.0 vagy 1.1 Strict-el ha készül az oldal, akkor bizony az egyforma lesz"
Ja, csak azért ki fizet 2013-ban hogy egy 1999-es szabvány alapján készít valaki weboldalt? A megrendelők pont letojják, hogy a html5 végleges-e vagy sem, melyik böngésző mit támogat belőle - ők látnak egy csini megoldást az egyik oldalon, és nekik pont olyan kell. Az se hatja meg őket, hogy az a megoldás mondjuk az eredeti oldalon se működik csak mondjuk Chrome alatt, nekik akkor is kell még IE6 alá is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. rendesadam nancs...
2013.04.10. 00:03
@nancsi: Mi az, amire mondjuk az XHTML nem alkalmas?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!