iPon Hírek

A Google digitalizálja a múzeumokat is

Dátum | 2011. 02. 04.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

A világ 17 legnagyobb múzeumát emelte be a Google a net világába a Street View technológiája felhasználásával: ugyanúgy bejárhatjuk őket a böngészőből, ahogy a városokat is a Google Maps-ből, vagy külön-külön, önmagukban is nézegethetjük a műalkotásokat.


18 hónapi kemény munka eredményeképp állt össze a Google Art Project jelenlegi kínálata, köztük olyan neves múzeumokkal, mint a szentpétervári Ermitázs, a moszkvai Állami Tretyakov Galéria, a londoni Nemzeti Galéria, vagy épp a versailles-i palota.

A képtárakban haladva természetesen egészen közel is mehetünk az egyes képekhez, olyannyira, hogy legalábbis a Google elmondása szerint akár olyan részleteket is észrevehetünk rajtuk, amelyek azelőtt soha nem tűntek fel.


Mindezen túlmenően múzeumonként egy-egy képet "gigapixeles" (megközelítőleg hétmilliárd pixelből álló) felbontásban is lefényképeztek, így ezeken az ember már olyan részleteket is tanulmányozhat, mint az ecsetvonások és a patina.

Az egyes képeket kedvünk szerint rendezhetjük saját galériába, kedvünk szerinti nézőpontból, megjegyzéseket fűzhetünk hozzájuk, és ezeket aztán természetesen meg is oszthatjuk másokkal.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. prohlep
2011.02.04. 21:52
Google a jovo hirnoke.

Szervezetileg jobb hijan a multbol epitkezik: egy tokes vallalkozas.

De lelkileg mar a jovo: a nyereseg mellett legalabb olyan fontosnak tartjak azt, hogy NEM CSAK KENYERREL EL AZ EMBER!

2010/11 a tortenelemben egy fontos cezura lesz: esemenyek es intezkedesek (akar hazai, akar nemzetkozi) szintjen egyre vilagosabb, hogy a regi modon mar nem tud elni az emberiseg, a regi modon mar nem lehet a emberiseg eletet megszervezni.

Mi is a regi mod? Amibe belecsoppentunk 1989 utan: a nyugati stilus, amelyhez nem csak a demokracia es emberi jogok tartoznak, hanem a kizsigerelheto es eldobhato vilag, amely szabadrablast, pontosabban szabad-szennyezest es szabad-kizsigerelest a szabad-piaci mechanizmusok tamogatnak sotmitobb gerjesztenek.

Ez nem megy tovabb, mar tul sok ellentmondasba futott bele az emberiseg.

Mas fog jonni.

Ennek informatikai eloszele az, hogy a Google fele uton all a profit kozpontusag es a szellemi ertekek nyilvanos kozzetetele kozott.

Ahogy a kulonfele korszakvaltasoknak vannak emblematikus alakjai, ugy a most esedekes korszakvaltasnak a Google lesz az egyik emblematikus alakja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. danimisi prohl...
2011.02.04. 22:31
Maximális egyetértésemmel,csatlakozom a véleményedhez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. MassKilla
2011.02.06. 01:46
eg, a google lesz a nagy testvér
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!