iPon Hírek

A Google hatalma miatt aggódik a német kormány

Dátum | 2010. 01. 10.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

Sabine Leutheusser-Schnarrenberger német igazságügy-miniszter arról nyilatkozott a Der Spiegel című hetilap hétvégi számában, hogy szerinte az amerikai Google internetes kereső és tartalomszolgáltató "a (programgyártó) Microsofthoz hasonlóan óriás monopóliummá dagad, túl sok hatalomra tesz szert azáltal, hogy túl sokat tud meg az emberekről különböző programjai révén", amilyen a például a Google Earth és a Google Books.

A miniszter azt mondta, hogy "első reakcióm nem a betiltás, de több átláthatóságot akarok, és szavatolni, hogy a felhasználók tudják, mi történik az adataikkal". "Sok mindenen kell javítani, és ha ez nem történik meg gyorsan, akkor jogalkotóként kell intézkednünk", így idézte szavait a Der Spiegel.

A Google egy németországi szóvivője azzal válaszolt, hogy az átláthatóság alapvető a Google működésében, és állandóan dolgoznak is növelésén.

December közepén egy párizsi bíróság napi 10 ezer euró kártérítés megfizetésére kötelezte a Google-t mindaddig, amíg az informatikai óriásvállalat le nem veszi keresőszolgálatának kínálatából az engedély nélkül digitalizált francia irodalmi műveket. December végén egy kínai regényíró is perbe fogta a Google-t, miután a kaliforniai központú vállalat engedély nélkül vette fel digitális könyvtárába a szerző művét.

A múlt héten Nicolas Sarkozy francia államfő követelte, hogy a versenyfelügyelet vizsgálja felül az a Google domináns piaci helyzetét, és kormánybizottság felállításáról is döntött, megvizsgálandó, milyen mértékben lehetne megadóztatni a Google és más keresőoldalak és portálok reklámbevételét.

A nyugat-németországi Ratingen városa pedig azt akarja elérni, hogy a Google minden egyes kilométernyi, a Street Viewban látható útja után 20 eurót fizessen a városnak. Az önkormányzat december közepén fogadta el egy törvényjavaslat kiegészítéseként a rendelkezést, amely szerint a cégnek engedélyt kellene kérnie ahhoz, hogy az önkormányzat útjairól felvételeket készíthessen grafikai vagy digitális felhasználásra.

A német város arra a törvényre hivatkozik, amelyik lehetővé teszi számára, hogy díjat szedjen az utcára asztalokat állító éttermektől, az utcai filmforgatásokért és hirdetőtáblákért. A Google nem tartja jogosnak a követelést, miután a képeket készítő kamerák teljesen szabályosan közlekedő autók tetején dolgoznak, vagyis nem gátolják az utak forgalmát - mondta korábban Lena Wagner, a cég németországi szóvivője.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

22. Ace0098
2010.01.10. 17:39
Tícsuk mán be a internetet is.

Ha ellátogatok abba a német városkába akkor minden utcasarkon adóznom kell élőben is? Vagy ha nyaralás után a készített képeimet megmutatom a barátaimnak akkor nekik majd adózni kell hogy láthassák?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. kullancska
2010.01.10. 17:53
Nem-nem! Neked nem kell mert te nem a gondosz Google vagy, aki a világátvételi tervei miatt fotózgat és digitalizál...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. YuGabe
2010.01.10. 17:54
Ha valakinek van egy kis politikai felfogása és látja az ügy hátterét, akkor:
GER+FR+CHI versus Google.
Számomra egyértelmű, hogy kinek a pártját fogom.

A Google mellett szól az a tény is, hogy a szolgáltatásaik 95%-a INGYENES, ÉS (!) HASZNOS is.
A hülye kívülálló államok és szervezetek ne próbálják meg korlátozni ezeket, minél jobban áramlik az információ, annál jobban fejlődik a világ. A fenti képletből látszik, hogy ki akarja, hogy fejlődjön, és ki akarja azt, hogy csak ők maguk fejlődjenek. Komolyan mondom ebből világkrízis is lehet, ha így folytatják, mindenki valakivel lepaktál majd, és jön a WW3. És BIZTOS, hogy nem német, francia és kínai oldalon akarok harcolni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. isx
2010.01.10. 18:10
Ejj de sokan vannak, akik a következőképpen gondolkodnak:

Nahát! Ez dolgozik! Jól is csinálja és pénzt is keres.
Mit is kéne nekem "csinálni" ahhoz, hogy én az ő által megtermeltekből éljek meg?

Láttunk már pár választ erre a kérdésre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. dlaccc
2010.01.10. 18:13
Tényleg kicsit szigoríthatna a google a források beszerzésén, de azért ez a Ratingen város elmehetne a bánatba..nem tudom mégis ezt hogy képzelték. Sunyi banda. Valaki ránéz a házamra a guglival és benyújtok egy csekket a h fizessenek nem?? De sötétek..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. peti1
2010.01.10. 18:19
hát ezt nem igazán értem, mivel az emberek többsége Google-t használja információk gyűjtésére, nem tudom mit lépnének a pereskedő országok, ha a gugli fogná magát, és kitörölne minden információt a fent említett országokrol, ezáltal vissza esne az idegen forgalmuk, meg a kulturális bevételeik, mivel az emberek nem fogják megtalálni, hogy az adott országban mien nevezetességek vannak, miért érdemes oda utazni, mit érdemes megnézni a moziban, színházakban, és milyen koncertek lesznek...
és ezek a bevételek hiánya, szerintem jocskán meghaladja a google adóztatásábol befolyt összeget..

és ha továbbra is adóztatni akarják, biztos ez lessz, legalábbis én ezt tenném...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Szaby59
2010.01.10. 18:29
több átláthatóságot akarok

Sok mindenen kell javítani

Honnan tudja mit kell javítani, ha köze nincs hozzá?
Google egyedül a Youtube-ból csinált rosszababt, mint amilyen volt, viszont ezt megbocsátom az összes többi alkalmazása miatt, amelyek bizony jól odacsaptak a konkurenciáknak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Vendég-Ven...
2010.01.10. 18:39
A fenét érdekli a német meg a francia kormányt a Google nem is létező hatalma!

isx1 a fején találta a szöget. Ez hasonló ahhoz, hogy a német telekom külön havi (ha jól emlékszem, 10 eurós) díjért engedélyezi a mobilnetes hálózatán a Skype használatát. A Skype ingyen szolgáltat, a német telekom pedig a Skype ingyenes szolgáltatásán akar keresni.

A belem kifordul az ilyen szemét cégektől, kormányoktól, emberektől.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. YuGabe
2010.01.10. 19:23
Arról nem is beszélve, hogy a Google gyakorlatilag ingyenes tartalmakat tesz elérhetővé ingyenesen, a németek, franciák meg kínaiak meg ebből akarnak pénzt csinálni.
A franciák annyira odavannak, hogy ők nagyon kemények, megcsinálnak mindent, nekik ne "furakodjon" be holmi SZAR Google.
A németek mindenben csak a hibát keresik, semminek nem a jó oldalát nézik, és mindig csak a saját hasznukat akarják kivenni mindenből úgy legálisan, hogy a törvényrendszert vagyok köteles megkérdőjelezni a sötétségük miatt.
A kínaiak még úgyahogy megérthetők az államformájukból és az elzárkózódottságukból adódóan.
És a Google, akit mindenki szivat, csak mert NAGY és eléggé kinőtte magát már abból a korszakból, hogy "csak" egy keresőmotorja van - meg csak teljesen legális és emberileg is tökéletesen elfogadható úton akarja fejleszteni az internetet.

Tényleg azt kellene csinálni, amit peti1 írt: mostantól nem lennének találatok semmilyen környezetben ezekre az országokra. Nem lehetne hírt keresni, nem lehetne az ő fennhatóságuk alá tartozó domainekre rátalálni, aztán meg egyenek zabot, mindenki boldog lesz, ők még élhetnek totális elszigeteltségben. Annyira, hogy nem is engedném azokban az országokban a Google termékek használatát. Biztosan megnőne a Google tőzsdei árfolyama, a hülyék meg végre éhenpusztulnának már.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. djxevil
2010.01.10. 19:25
Hát ha ez miatt fog kitörni a 3. WW akkor én inkább egy Google tankban vagy egy Google repülőgépen leszek mint ezeknek a szemeteknek az oldalán
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. MassKilla
2010.01.10. 20:24
valahogy kezdi a történelem ismételni önmagát... csak éppen más formában... kezd megint túl nagy pofája lenni németországnak...a franciák meg mindig is túl önelégültek voltak, ez most se változott
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. cizoe
2010.01.10. 20:42
inkább Google atombomára bíznám a népirtást, mint Internet Explorerre

Hajrá, irtsuk ki ezt a büdös bolygót, már a sör is drágul, nincs már ok hátra!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Ricsike012
2010.01.10. 21:54
3. WW? Hmm érdekes lenne. Elkezdene franciaország, németország és kína Battlefield Bad Company 2-zni a Google csapata ellen. Vagy az igazságosabb megoldás: Minden francia, német és kínai támogatást befejezni a Google részéről. Mit képzelnek ezek magukról? Már bocsánat, de képzeljétek már el az internetet google nélkül. Valamilyen szinten minden internetező ember szívébe nőtt ez a kereső. Ezek meg azon akadnak fent, hogy mit fényképeznek le stb. Kúpot a hátsójukba!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. downhill
2010.01.10. 22:41
YuGabe!

már 2x-ra olvasom az okosságokat, sztem a te hsz jogodat meg kéne vonni.
gazdasági szemmel kell ezt nézni nem 8 éves fejjel. majd pár év múlva rájössz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. YuGabe
2010.01.10. 22:49
Bocs, de még legalább 9 év kell, míg újra 8 éves lehetek. Tudtommal azért van a hozzászólás rész, hogy mindenki elmondhassa a véleményét. Nem kell mindenkinek a Te oldaladon lennie, engem spec a hányinger kerülget a cikkben említett kormányoktól. Neked is meg lehet a véleményed, én meg le is szarhatom, de jogod van hozzá, hogy azt mondj, amit szeretnél.
Mindemellett ha nem elég gazdasági neked az a meglátás, hogy az emberek az elveiket áldozzák a pénzükért, akkor nem nekem kell még várnom, hogy elmúljak 8 éves.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Hc Toxic
2010.01.10. 23:12
Nem semmi amúgy hogy a google hogy kinőtte magát
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. YuGabe
2010.01.10. 23:30
Szerintem a Google az egyik legnagyobb sikertörténet az internet történelmében (ha nem A legnagyobb). És az a legérdekesebb, hogy sosem voltak botrányaik, mert mindent a lehető legtisztábban csináltak (vagy nagyon jól leplezték, de ennyire jól még senkinek sem sikerült).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. qwertzzui
2010.01.11. 05:21
Hmm most belegondolva is elér érdekes a hír. ha belegondoltok abba hogy ez mind megtörténne ( Adózás google részröl, majd Google "betesz" nekik) akkor jöhet az a "második" nagy keresö (Microsoft BING) és majd ténylegesen azt értik el hogy kb ugy fognak rájuk nézni mint a középkorban. azaz sehogy hajrá hülye franciák, németek , és túl buzgó Kinaiak tietek a jövö
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. bandee1219
2010.01.11. 08:34
Inkább örülnének, hogy a szaros városuk be van mutatva... És akkor a Google is követeljen pénzt tőlük, mondva, hogy sok turistának csinált reklámot, akik ott költik el a pénzüket? Nevetséges! A franciákat mindig is utáltam, a németek sem különbek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. siddharta
2010.01.11. 09:54
"Túlbuzgó kínaiak"? Mert egy írónak ingyenesen elérhetővé váltak a könyvei (megélhetésének forrása) és ezt szóvá merte tenni?

Írhatnám, hogy finoman fogalmazva is nagyon szűklátókörűek vagytok, de ugyanúgy általánosítanék, hiszen a hozzászólást egy ember írta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. LittleDemo...
2010.01.11. 15:58
azt a kinais dolgot én sem értem h kevertétek bele
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. YuGabe
2010.01.11. 20:43
Nem olvastatok el egy korábbi cikket a témával kapcsolatban, hogy a Kínai állam le akarja szedetni gyakorlatilag az összes kínai anyagot a Google rendszereiről, azért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!