iPon Hírek

A Google keresztbe tett a Microsoftnak?

Dátum | 2013. 01. 24.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Google hónapokkal ezelőtt bejelentette, hogy az Exchange ActiveSync protokoll támogatását a nem is oly távoli jövőben kiveszi a Gmail repertoárjából, így a privát Gmail felhasználói fiókok esetében Windows Phone alatt megszűnik a levelek, naptárbejegyzések és névjegyek Exchange ActiveSync alapú szinkronizációjának lehetősége.

A Microsoftot meglepte a bejelentés


A döntés kellemetlenül érinti a Microsoft Windows 8, Windows RT és Windows Phone felhasználókat, ugyanis a Gmail app ezentúl csak a régebbi, POP/IMAP alapú protokollok használatával üzemelhet, vagyis a naptárbejegyzések, illetve névjegyek szinkronizálására már nem lesz mód. Az Exchange ActiveSync támogatás végleges kivezetésére január 30-án kerül sor, így azok a Windows Phone felhasználók, akik-e dátum után aktiválják Google fiókjukat, már nem szinkronizálhatják Exchange alapon leveleiket, naptárbejegyzéseiket és kontaktjaikat tartalmazó listájukat sem.

A Google hagyott időt a felkészülésre, igaz, előre nem közölte a támogatás kivezetésének tervezett időpontját sem

A Google az Exchange ActiveSync támogatás kivezetéséről már tavaly nyáron említést tett, ám ekkor a Microsoft már nem tudott reagálni a hírre, azaz nem tudta alternatívaként a Windows Phone rendszerbe integrálni a CalDAV, illetve CardDAV protokollokat, hiszen ehhez sok időre lett volna szükség, ami a Windows Phone tervezett rajtját jelentősen eltolta volna.


A Google időközben közölte, mikortól ér véget az Exchange ActiveSync protokoll támogatása, ami Microsoftot  hidegzuhanyként érte, hiszen a bejelentéstől számítva 45 napja maradt a vállalatnak, hogy megoldást találjon a problémára. A Microsoft egyik illetékese a Google december közepi bejelentése után azt javasolta, hogy a Gmail felhasználók térjenek át az Outlook.com szolgáltatásra, amely továbbra is kínál Exchange ActiveSync támogatást. Az illetékes azt sem felejtette el megjegyezni, hogy érdemes olyan e-mail szolgáltatásra váltani, ahol a felhasználó van az első helyen.

Ettől eltekintve a Microsoft érdemi lépést még nem tett a probléma elhárítására, sőt, már időt is kért a Google-től: a Microsoft illetékesei azt szeretnék, ha a Google az Exchange ActiveSync támogatás kivezetését hat hónappal elhalasztaná annak érdekében, hogy a Microsoft szoftvermérnökeinek legyen idejük reagálni a helyzetre.

Mi van a Google lépésének hátterében?

A Google illetékeseinek az Exchange ActiveSync támogatással mindössze az a bajuk, hogy a protokoll nem
ingyenes, hanem egy, a Microsofthoz kötődő, licencköteles megoldás, aminek persze vannak ingyenes alternatívái is.

Ilyen alternatívát jelentenek a CardDAB és a CalDAV protokollok, amelyek ingyenesen, hatékonyan használhatóak - az Exhange-dzsel ellentétben abszolút nem kell őket licencelni. Talán nem meglepő, hogy a Microsoft a kezdeti meglepettségből felocsúdva pont e két protokoll használatával szeretné betölteni az Exchange ActiveSync támogatás kiesésével keletkezett űrt, ám a feladat elvégzéséhez a vállalat szoftvermérnökeinek időre van szükségük. 

Addig a jelek szerint mindenképpen kellemetlenségekre számíthatnak a Windows Phone-os Gmail felhasználók - vagy alternatívaként átválthatnak a Microsoft levelezőszolgáltatására, az Outlook.com-ra is. Ez a probléma valószínűleg a Windows Phone okostelefonok terjedésére is hatással lesz, így a Google összességében komoly kellemetlenséget okozott a Microsoftnak.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

21. malvoisen
2013.01.24. 13:50
OFF: J.o.k.e.r újabban milyen professzionális cikkeket hoz le!

ON: Nem kell meglepődi, a 90-es években volt a chip licensz, most meg fizetős szolgáltatást erőltetnek a népre, mikor van ingyenes protokoll is. Nem baj, ha vége lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. LGx
2013.01.24. 13:56
nagyon helyes.
türelmetlenül várok egy akciódús Google vs. Apple csatát is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Butchy
2013.01.24. 13:58
én meg azt hogy milyen megoldás lesz mert Windows telefont szerettem volna venni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Meteorhead
2013.01.24. 14:04
De miért nem teszi ingyenessé az Exchange protokollt MS? Vagy túl sok más helyen is használják?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. franc0 malvo...
2013.01.24. 14:23
Egy dolgot jegyezz meg egy életre, akár megérted, akár nem:

Olyan nincs, hogy egy szolgáltatás ingyenes. Ahogy az angol mondja: If You're Not Paying for It; You're the Product

Mivel a Windows 8-ból és a Windows Phone-ból nem engedek, ezzel a Google elérte hogy szép lassan mellőzni fogom a szolgáltatásait.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. abdaizs
2013.01.24. 14:27
Egyetértek franc0-val.
Lehet persze anyázni az MS-t, de a Windows Phone is kenterbe veri az Androidot.
Ha nem lehet rajta Gmailt használni, én is áttérek az outlook.com-ra. Nem fog fájni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. r3dsnake
2013.01.24. 14:28
Nem értem, miért csak WP van a cikkben?

Nem csak WP alatt szűnik meg, iPhone-on is ugyanúgy elérhetetlen marad az exchange, de szerintem androidon is szintén. Külső gmail appból megy majd a push alapú mail szinkronizálás csak, az alap levelezőkliensbe nem lehet majd beállítani az exchange-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. malvoisen franc...
2013.01.24. 14:34
Egy dolgot tanulj meg: olvasni.

Protokollt írtam, nem szolgáltatást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. ribizly
2013.01.24. 14:39
Nem értem a problémázás okát. Ha jól értettem, akkor annyi történik, hogy ezt a funkciót kiveszik a repertoárból, de ettől még működni fog a kliens csak nem az MS által fejlesztett protokollon keresztül. Tehát ebből a felhasználók csak annyit fognak érzékelni, hogy jön minden platformra a GMAIL applikációhoz egy frissítés még feltehetően az átállás pillanat előtt és beállítódik Mindenkinek a POP/IMAP. Ez azért nem akkora érvágás...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. malvoisen
2013.01.24. 14:52
LOL, akkora vehemenciával esel a másiknak, mint éhes disznó a makknak. Fáj valami?

Biztos ilyenkor intelligensnek érzed magad azzal, hogy másra támadsz, csak épp semmit nem mondasz. Nem a tartalmat, hanem az embert célzod...

Hányadik moderálásod elé nézel az évben? 3-4?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.01.24. 14:59
Az évet nálam kezdte. Kapott egy röpke hónapot.

További jó fórumozást kívánok mindenkinek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Bhawk1990
2013.01.24. 16:07
ribizly: POP/IMAP mondjuk jelenleg is van a telefonban, de valahol azt olvastam, hogy azzal nem szinkronizálja a naptárat meg hasonlókat. Vagy ez marhaság? Mindegy, nem fog földhöz vágni.

A Google Maps sem volt elérhető, mondván hogy optimalizálják, de valahogy az én telefonomon továbbra is használhatatlan böngészőből A Google csak annyit fog elérni ezzel a kakaskodással, hogy megutálják a felhasználók és ott hagyják. Meg aztán ha jól tudom, már ott is vizsgálódnak a tisztességes verseny ügyében.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. KatonaKM
2013.01.24. 17:38
Hát, ha valaki annyira szereti a Windowst, hogy még a telefonján is azt használja, akkor váltson át a népszerű Microsoft alkalmazásokra
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. moris
2013.01.24. 19:48
Nohát...
Én szépen átirányitottam a gmail leveleket az outlook fiókomba és ennyi.
A névjegyek is bármikor átvihetők. És máris szinkronizálva vagyok.
Igaz a naptárt nem használom, így az nem érdekel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. hmmmmm
2013.01.24. 20:55
Én sem értem a háborgókat. A windows phone felhasználók száma egyelőre a béka segge alatt van, világviszonylatban kb. 2-3%, de még ha 5% az is elenyésző. Akkor miért is a Google fizessen egy licenszért, ha arra vannak ingyenes alternatívák, amiket a Microsoft is használhatna. A többség szívjon amiatt a pár felhasználó miatt? Alkalmazkodjanak ők.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. BadDevil
2013.01.25. 02:13
Itt csak arról van szó, hogy a Picipuhának kellemetlen időfeltételekkel csinálják a dolgot, későn jelentették be és azt is csak akkor, amikor a WP 8 már elkészült, hogy borsot törjenek az orruk alá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. BadDevil
2013.01.25. 02:14
A gond csak annyi, hogy a mi kárunkra szórakoznak egymással...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. bala5
2013.01.25. 02:23
@r3dsnake: "Nem értem, miért csak WP van a cikkben?"
Nem vagyok benne 100%-ig biztos de én úgy tudom hogy az iphone naptár és mail kliens nem ezt a protokollt használja, az meg egészen biztos hogy a droidos gmail app nem ezt használja. Azért az csúnya lenne hogy ha a Google a saját felhasználóival cseszne ki ennyire.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ribizly
2013.01.25. 09:27
@Bhawk1990: Valóban, erre nem is figyeltem. Az elképzelhető, hogy nem megy át ezen. Viszont abban biztos vagyok, hogy nem kiveszik majd ezt a szolgáltatást, hanem átmegy egy másik prokollra a naptár szinkronizálás is. Vagy még azt is el tudom képzelni, hogy pop/imap-on fogja azokat is szinkronban tartani, csak speciális fejléccel ellátott levelek formájában fogja a kliens kapni az update-et...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. r3dsnake
2013.01.25. 11:22
@bala5: még jó, hogy google exchange-ről van szó. az meg semmin se fog menni, ezért nem értem miért csak WP van a cikkben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Yoshileon
2013.01.26. 01:44
Dejó, pont a multkor szórakoztam vele pár órát, hogy teljesen átálljak a google szinkronizálásokra (névjegy, naptár).
Kipucoltam a microsoft fiókból a kapcsolatokat, a google-ösöket meg újra összekapcsoltam a facebookosokkal, erre ez...

Nem akarok visszaállni arra a fosra, az oprendszert szépen megcsinálták, azt szeretem, de gépen sokkal kényelmesebbek a google szolgáltatásai, a naptár, meg a névjegyek is.
Melegen ajánlom nekik hogy oldják meg, vagy különben... különbeen... meg fogom szívni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!