iPon Hírek

A Google kezet nyújt a kiadóknak

Dátum | 2009. 12. 02.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

A Google lehetővé teszi a lapkiadóknak, hogy az internetes portáljaikon közölt hírek közül naponta csak ötöt érhessenek el ingyen az érdeklődők, a hatodiktól fizetős legyen a szolgáltatás. Ezzel kivédi Rupert Murdoch, a News Corp. tulajdonosának vádját, miszerint lopja az információkat, miután a keresőjében megjelenő hírekhez rendelt reklámokkal olyan jövedelemre tesz szert, amelyért azok előállítói dolgoznak meg. A Google ezzel mintegy válaszol a Microsoft kezdeményezésére, amely tárgyalásokat folytat a News Corp.-pal arról, hogy a kiadó tiltsa ki tartalmai megjelenését a Google keresőjéből, s azok csak a redmondiak Bing böngészőjén jelennének meg. A Microsoft ezért fizetne - abból a reklámbevételből, amelyet az ezekhez a találatokhoz rendelt hirdetésekből szerez.

Szakértők szerint azok a cégek, amelyek bírálják a Google-t a hírek "ellopásáért", azért is támadhatják a céget, ha korlátozza az internetezőket a tartalmaik megtalálásában, ezzel ugyanis versenyhátrányt okozhat számukra. A BBC értékelése szerint az internet korszakában a fogyasztó nem vár reggelig vagy délutánig, hogy megtudja a friss híreket, mivel az őt érdeklő tudnivalókat azonnal, egyéni ízléséhez igazítva is megszerezheti. Ebből fakad az is, hogy a Google jövedelme töredékét szerzi csupán az újsághír típusú információkhoz kapcsolódó reklámok értékesítéséből.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. YuGabe
2009.12.02. 23:52
A szabad információcsere akadályozása ilyen módon? Persze mindenki védi a saját malacát... de ez azért sokkal érdekesebb. Csak a Bingben lehetne megtalálni bizonyos hírfalatokat? Ez így leírva szerintem elég undorító (nem, nincsen semmi bajom a Binggel, sőt, nagyon jó kereső, de 2009-ben az embereknek szerintem a szabad információhoz joga van, alanyi jogon, nem pénz szerint).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. KBB
2009.12.03. 08:33
"...s azok csak a redmondiak Bing böngészőjén jelennének meg..."

Bing böngésző mi?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!