iPon Hírek

A Google kifacsarja a Microsoftot

Dátum | 2009. 07. 09.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

A Google célja Chrome operációs rendszerének piacra dobásával az, hogy letörje a szoftverek árát és megcsapolja legnagyobb riválisa, a Microsoft jövedelmét. Szakértők szerint ennél többet nem nagyon érhet el, azaz nem tudja kiszorítani a világ komputereinek 90 százalékán futó Windows operációs rendszert. Ez még a Linuxnak sem sikerült, pedig az ezzel ellátott gépek sokkal olcsóbbak, mint windowsos társaik, ám a felhasználók jobban megszokták az utóbbi programot, ezért megfizetik az árát. A Google a kicsi, internetezésre szánt netbookokhoz kínálja a Chrome-ot, ami jó taktika, hiszen várakozások szerint 2009-ben ezek a gépek adják a világon a notebookeladások 20 százalékát. Ha a program népszerű lesz, akkor ez arra kényszerítheti a Microsoftot, hogy 60-70 százalékkal csökkentse a netbookokhoz kínált Windows árát.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. leviske
2009.07.10. 01:28
Ez mondjuk máris egy reálisabb képet fest a dologról... Attól függetlenül, én bízom benne, hogy a Nokia/Intel ügyeskedések desktop fronton is beindíthatnak egy láncreakciót.

riverkiller: Nem annyira könnyű ingyenes stuff-oknál annyival jobbat csinálni, hogy fizessenek érte. Az már másik dolog, hogy Linux esetében viszont a tanulópénzt kell megfizetni. De a felhasználóbarátság -mint említettem- rohamosan fejlődik. Elég csak az Ubuntura tekinteni. És a Google erősen támogatni fogja a közösséget, ha nem csak egy kavics akar lenni a Windows útjában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. FoAMDFun
2009.07.10. 09:06
Szerintem is nagyon jó a Chrome (böngésző), ahhoz képest, hogy mennyire friss még a többi nagy mellett, persze nem tökéletes, de ígéretes. Az új oprendszerük szerintem sem fog 50%-ot elérni, de ha már csak annyit elérnének, hogy egy Windows 7 Ultimate 20-30-ba kerüljön (Álmodik a nyomor), akkor már megérné a kínlódást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. prohlep
2009.07.10. 11:34
Megint a szokásos meggyőződési vita, pontosabban a meggyőződési kijelentések.

Meggyőződés jellegzetessége a stabilitás: nem változik meg az első nyilvánvaló ténytől.

Állítólag sok megggyőződés olyan, hogy a tényhelyzetek 60-70%-ában kell rendszersen tényszerűen szembesülnünk a meggyőződésünk helytelenségével, hogy váltsunk.

Az itteni témát bonyolítja, hogy az emberek sem egyformák.

Van, aki felhasználónak, van aki kreatívnak született.

Ennek megfelelően van, akinek a felhasználóbarátság jelszava jön be, függetlenül a tényszerű valóságtól, és van akinek meg a kreativitás-orientáltság jelszava vonzó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. maci
2009.07.10. 12:42
Winyettyu, azert bongeszot irni megis csak kisebb feladatnak tunik, mint egesz oprendszert irni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. leviske
2009.07.10. 14:26
maci: Linux kernelre építenek, ezek után már sok mindent nem kell csinálniuk. Főként, hogy vékonykliens lesz a Google, tehát igen is a böngésző fogja játszani a főszerepet, nem maga az OS.

FoAMDFun: Jelenleg a netbookok a fő cépont és a Windows 7 Starter árát akarják komolyan megvagdalni, ami a gyártók számára fontos, nem nekünk. Pont ezért állt már fel a ChromeOS mögött a HP, az ASUS, az Acer, a Toshiba és a Lenovo...

Csak az a gond, hogy ha sikeres lesz a ChromeOS, akkor lehet max ingyen tudja majd rátukmálni a gyártókra a MS.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. leviske
2009.07.10. 19:03
Ezt a Google is tudja és van is annyi pénze, hogy a fejlesztőket el tudja kezdeni noszogatni. A játékokkal már nem lesz gond az AMD & OTOY-nak köszönhetően és ugyan arra az elvre nem lesz nehéz más alkalmazásokat sem megjelentetni. Médialejátszónak ott lesz a YouTube, dokumentum kezelőnek a és üzenetküldőnek/ email kliensnek pedig a felújítgatott GMail&Google Docs/Google Talk keverék.

Az a mindent meg tudok vele csinálni meg azért elég túlzás. Vagy Ion alapú géped van?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. 620hun
2009.07.13. 21:35
A Google már egy ökoszisztéma
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!