iPon Hírek

A Google lesz az új monopol-mumus?

Dátum | 2009. 02. 23.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

Az eddig megszokott gyakorlattól eltérően nem a Microsoftot, hanem a Google-t kezdte piszkálni az amerikai kormány trösztellenes részlegének leendő főnöke, Christine A. Varney, akit csak nemrég választott ki erre a posztra Obama.

Varney úgy fogalmazott, hogy a Microsoft "annyira múlt századi", hogy igazán nem jelent gondot, míg ellenben a Google potenciálisan veszélyeztetheti az amerikai gazdaságot, mivel máris monopolizálta az internetes hirdetések piacát.

Mindebben az az igazán érdekes, hogy Varney ezeket a megjegyzéseit nem mostanában tette, hanem még júniusban, az Amerikai Trösztellenes Intézet egy megbeszélése során, de erről csak most hallhattunk - vélhetőleg épp azért, mert hamarosan elfogadják a jelölését, és ő elfoglalhatja a hivatalát.

Tovább bonyolítja a helyzetet az a tény, hogy Varney mindemellett dicsérte is a Google-t: "fantasztikus újító"nak nevezte, aki "páratlan munkásságával" uralja a piacot a "törvényes üzleti gyakorlatával szerzett monopóliuma" útján. Ami mind szép és jó, ámde...

"A Google nagyon gyorsan tett szert rendkívüli piaci hatalomra a felhő-környezet kialakítása terén. Idővel a vállalkozásaink egyre jobban át fognak állni ennek felhasználásra, és mivel megint egyetlen cég lesz csak, aki komplett és átfogó megoldást kínál, újrakezdődhet mindaz, ami egyszer már lezajlott a Microsofttal" - érvelt Varney.

Nem meglepő tehát, hogy a Google is élesíti a védelmét. Adam Kovacevich, a Google szóvívője egyebek mellett arra is rámutatott, hogy az interneten a konkurrencia mindig csak egy klikkelésre van bárkitől, és hogy mindenki azt a keresőt használja a neten, amelyik csak tetszik neki, és a Google soha semmit nem tett ennek megakadályozására. Ami pedig a felhő-környezetet illeti, arról annyit mondott, hogy az még igen kezdetleges fázisában van, és hogy azon a területén még jó ideig jelentős versenyre lehet számítani.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Svindler
2009.02.23. 19:37
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Szedah
2009.02.23. 20:24
Ott van az Apple is ám. Ők is fejlesztenek hasonlót. Kettőjük közt lesz a nagy harc, mert a Mac-esek az Apple szolgáltatásait veszik igénybe, a többiek a Google-t.
Kettő meg nem monopólium.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. prohlep
2009.02.23. 20:34
Google és a MicroSoft között én azt érzem nagy különbségnek, hogy a Google szakmailag kiemelkedő, én mint matematikus a szakmai (algoritmuselméleti- és adatbányászati) hátterüket sokra becsülöm. Továbbá elég nyilvánvalóan komoly lépéseket tesznek, hogy elsősorban közkinccsé váljanak dolgok és másodsorban neki jövedelmező legyen. Kiemelkedő esztétikai kultúrájukról se feledkezzünk meg, amellyel ahhoz az egyre borzasztóbb csili-vili izeg-mozog másik monopóliumhoz képest inkább a letisztult egyszerűség, és ezzel összhangban az igényes szépség és igényes tartalom irányaba segítik a közizlést.

Mindazonáltal bármilyen igéretes dolog is elvadulhat. De kettőn áll a vásár. MicroSoft esetén az elvadulás sajnos párosult a szakmai, hát hogy is mondjam tapintatosan, igen, a szakmai elbulvárosodással, ... amiben valljuk be őszintén, igen befogadó és hovatovább lelkes megrendelő, elváró partnernek bizonyult azon emberek iszonyatos tömege, akik úgy álltak hozzá az egész számtech-hez, hogy "csak nehogy valamit meg kelljen értenem", és "jajj de jó, ha valami más alám tolja a széket".

Ilyen gondolkodású tömegek méltó büntetése, hogy jött egy monopólum, alájuk tolta a széket, és nagyon kaszált az így kialakult függőségi üzleten.

MicroSoft sok tekintetben a felhasználók hűséges tükre.

Google eddig nem ilyennek tünt, mert mind szakmai beltartalomban, mind pedig esztétikai megjelenésében nem a Google rohant a tömegek után, hanem éppen fordítva, a Google igényességi irányt mutatott a tömegeknek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. homeware
2009.02.23. 23:32
És ne feleljtsük el azt sem, hogy renget az olyan "kereső" amiben rákeresel valamire, de persze olyasmiket dob ki, aminek semmi köze hozzá... csak épp a hirdetésfeladók fizettek érte. A google nem ilyen, legalábbis még nem. Eddigi tapasztalataim szerint, ez az egyetlen használható kereső az egész interneten és gondolom ezért is ilyen népszerű. Továbbá azt se felejtsük el, hogy tud még pár hasznos dolgot is, pl ha rákresel erre:
80 gigabytes = ? megabytes
...akkor szépen kiszámolja neked
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!