iPon Hírek

A Google támogatja a linuxos Photoshopot

Dátum | 2008. 02. 22.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

A sokak által használt és kedvelt Photoshop hivatalosan nem érhető el linux-ra, ám a Google támogatásának köszönhetően ez a tény hamarosan megváltozik, így számos szakembernek nyílik majd lehetősége a Windows XP és Windows Vista operációs rendszerek linux disztribúcióra való leváltására, persze csak akkor, ha minden jól megy.


A CNet Asia legfrissebb értesülései szerint a Google támogat egy projektet, amely CodeWavers néven fut és amelynek elsődleges feladata, hogy a Photoshopot a lehető legjobb Linux kompatibilitással lássa el. Természetesen az Adobe ennek ellenére sem fogja elkészíteni a Photoshop linuxos változatát, hiszen a vállalat nem kíván nyílt forráskódú, ingyenes operációsrendszerre alkalmazást fejleszteni. A CodeWavers projektben egy különleges linux réteget használnak a Photoshop futtatására, a réteg Wine néven fut, feladata, hogy támogatást nyújtson a különböző windowsos alkalmazásoknak linux rendszer alatt.Dan Kegel, a Wine program egyik munkatársa és a Google Software Engeneering Team a Google Open Source Blogban már bejelentették tervüket, amelynek értelmében a csapat megkezdi a Photoshop CS és CS2 linux kompatibilitásának továbbfejlesztését.

Természetesen a felhasználók linux alatt használhatnak alternatív képszerkesztő alkalmazást is, ez a szoftver GIMP névre hallgat és bár sokan kritizálják, mivel szerényebb teljesítménnyel és szolgáltatásokkal bír, mint a Photoshop, ennek ellenére a felhasználók széles tábora dolgozik ezzel az alkalmazással is.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!