iPon Hírek

A Google Wave nem vész el, csak átalakul

Dátum | 2010. 09. 06.
Szerző | Gabriel
Csoport | SZOFTVER

Lényegében közkinccsé teszi a Google a Wave-et, az érdeklődők közösségére bízva fenntartást, működtetést és fejlesztést egyaránt - amióta ugyanis bejelentették, hogy a továbbiakban nem fogják továbbfejleszteni önálló termékként, nagyon sokan érdeklődtek náluk a jövője felől. Ebből pedig azt szűrték le, hogy a rajongótábor ha nem is nagy, de elkötelezett, így ezt a megoldást találták a legjobb kompromisszumnak.

A Wave forráskódjából már eddig is nyílttá tett a Google 200.000 sort; most azt tervezik, hogy ezt a mennyiséget tovább bővítik annyira, hogy végül egy közel teljes Wave-utód válhasson közkinccsé (szerver és kliens változatban egyaránt) "Wave in a Box" néven. Természetesen még így sem lesz ugyanolyan, és nem fog tudni mindent, amit a mostani, de már kellően fejlett és használható lesz, így bárki indíthat majd Wave-szervert.

A legfőbb eleme, a valós idejű együttműködési lehetőség természetesen megmarad, a már megszokott társalgási szerkezettel együtt; ezt támogatja majd egy gyors és minden szükséges funkcióval ellátott wave panel a kliensnél, valamint egy tároló- és kereső alkalmazás a szervernél (MongoDB-vel). Lehet majd importálni a meglévő adatokat a wave.google.com-ról, és össze is lehet fűzni a különböző helyeken működtetett Wave in a Box-okat.

Ami azonban a Wave jövőjét illeti, azt a jelek szerint teljes mértékben a közösségre bízzák - azonban addig is szeretettel várnak minden érdeklődőt a Wave Protocol Forumon, ahol egyaránt lehet informálódni és ötletelni a projektről.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!