iPon Hírek

A GPGPU terjedésével olcsóbb SoC egységek készülhetnek

Dátum | 2013. 03. 29.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Napjainkban a mobil eszközökben használt alkalmazásprocesszorok - vagy más néven SoC egységek - rengeteg különböző hardverkomponenst rejtenek: találunk bennük processzormagokat, grafikus vezérlőt, képfeldolgozó processzort, illetve számos egyéb vezérlőchipet is. A felhasználói igények egyre komolyabbá és komolyabbá válnak, így a mobil SoC egységek is egyre komplexebbek, bonyolultabbak lesznek. Szerencsére az olyan modern SoC egységekből is egyre több van, amelyek fejlett GPU architektúrájuk miatt képesek kiaknázni a GPGPU technológiában rejlő lehetőségeket, ezáltal a speciális célú hardverkomponensek használatát egyre inkább el lehet felejteni, plusz a technológia terjedésével új lehetőségek előtt is megnyílik az út. Mivel a grafikus processzorok felépítésükből adódóan viszonylag komoly párhuzamos számítási teljesítményt kínálnak, így a GPGPU eljárás segítségével hatékonyan be lehet őket vetni általános célú számítások elvégzésére is. A GPGPU technológiát az ARM Mali T600-as, az Imagination PowerVR 6-os, és a Qualcomm Adreno 300-as megoldása egyaránt támogatja, így ezekkel az egységekkel jobb képek és videók készíthetőek, hála a GPGPU technológiának és az OpenCL alkalmazásprogramozási-interfésznek, valamint az ezekben rejlő lehetőségeket kiaknázó szoftvereknek. Mivel az integrált GPU-k nem túl energiaigényes jószágok, használatukkal kiválthatóak a speciális célú hardverkomponensek, mint például a képfeldolgozó processzorok, illetve a videó stabilizáló hardverkomponensek, így ezeket nem is kell a SoC egységbe integrálni, vagyis összességében csökkenthető a SoC egység előállítási költsége.

A GPGPU technológia nagy erőforrás-igényű, asztali osztályú alkalmazások futtatására is bevethető lehet a mobil eszközök szegmensében, ami az okostelefonok és a táblák számára új, rendkívül érdekes lehetőségeket tartogat. A fentiek igen jól hangzanak, ám van egy apró probléma is: a GPGPU technológiában rejlő lehetőségek kiaknázásához erre alkalmas szoftverekre is szükség van, márpedig ezekből még nincs egetverően sok. Jelenleg olyan mobileszközökből sincs túl sok, amelyek a legmodernebb GPU architektúrára alapozó iGPU-k valamelyikét használnák, azaz egyelőre nem származik azonnali pénzügyi nyereség a technológia, illetve a friss SoC egységek alkalmazásából. Persze a helyzet rohamos tempóban javulhat a nem is oly távoli jövőben, ugyanis egy év múlva már több százmillió olyan mobileszköz lesz, amelyek ARM Mali T600-as, Imagination PowerVR 6-os vagy Qualcomm Adreno 300-as GPU-ra támaszkodnak, így már érdemes lesz hozzájuk olyan, következő generációs alkalmazásokat fejleszteni, amelyekkel kiaknázhatóak a legfrissebb lehetőségek. Ennek fényében úgy tűnik, hogy a szoftverfejlesztőknek éppen most kell elkezdeniük komolyabban ráhasalni a GPGPU témára.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. Smooth44
2013.03.29. 17:20
Sounds good
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. jozsefm
2013.03.29. 21:06
Ideje lesz!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. NorbeArt
2013.03.29. 22:45
Nekem is az jutott eszembe, h végre talán ennek hatására elkezdenek dolgozni GPGPU-s progikon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.03.30. 20:47
Így is van már kb 100db program windowsra ami használja a grafikus processzort. Nem elég ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Ronan
2013.03.30. 23:06
ÍRJATOK MAGYARUL ITTHON VAGY FENE EGYE MÁR MEG TÉNYLEG!!Az angol a magyarhoz képest a kanyarban sincsen.Nem is esz soha bármennyire is csűrik csavarják a magyar nyelvünket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. pinting
2013.03.31. 01:03
Tessék?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. axe
2013.03.31. 15:23
Ronan - informatikai oldalon vagy, ahol szerintem az angol szavak/szakszavak használata megengedhető. De ms windows helyett írd légyszi hogy picipuha ablakok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Zut2012
2013.04.01. 01:00
Az AMD nem ezt csinálta már a videókártyáival egy ideje?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. dzsuz87
2013.04.01. 09:30
Itt telefonokba és tabletekbe építendő SoC egységekről van szó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!