iPon Hírek

A GPU és az IGP piac legfrissebb eredményei

Dátum | 2009. 04. 30.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

A JPR legfrissebb elemzései szerint a videó vezérlők piacán az Nvidia és az Intel mondható az elmúlt negyedév nagy nyerteseinek. Érdekes módon a megszokott rutinnal ellentétben a tavalyi év negyedik negyedévéhez képest az idei év első negyedévében növekedtek a videó vezérlők piacának szállítási mutatói.

A JPR korábbi felmérései szerint 2001-óta minden év első negyedévében átlagosan 4,31%-kal csökkentek a GPU-k szállítási mutatói az előző év negyedik negyedéves mutatókhoz képest globális szinten, így a mostani eredmények meglepőnek mondhatóak, azok ugyanis csökkenés helyett 3,29%-os növekedést produkáltak. A JPR elemzői szerint ez a tény a gazdasági világválsággal indokolható, ugyanis a vállalatok a tavalyi év harmadik és negyedik negyedévében minimális mennyiségben adtak le rendeléseket, így hagyták a raktárkészleteket kvázi kifogyni, míg most, azaz az év első negyedévében lassan elkezdték feltölteni a leapadt készleteket. Ahogy az az alábbi táblázaton is látható, a fent említett növekedésből főként az Intel és az Nvidia részesült:


Az alábbi grafikon hasonló tendenciát mutat, ám ez már a piaci részesedéseket ábrázolja:


Az Intel eredményei a fenti táblázatok alapján egyértelműek és tiszták. Az Intel, ha lassan is, de biztosan veszi el a piaci részesedést nem csak az AMD-től és az Nvidia-tól, hanem a kisebb GPU gyártó vállalatoktól is, mint amilyen például a VIA vagy a Matrox. Természetesen fontos kiemelni, hogy az Intel diszkrét megoldásokat, azaz videokártyákat nem gyárt, a vállalat 37,2 millió darabos szállítási mutatója kizárólag az alaplapra integrált videó vezérlőkből adódik össze. Jó eséllyel ez okozza az Nvidia előnyét is, ugyanis az Apple például elég szépen bespájzolt 9400-asokból az új iMac-ekhez és Macbookokhoz.

A piaci részesedések tüzetesebb vizsgálata során kiderül, hogy az AMD az elmúlt negyedév folyamán veszített piaci részesedéséből: a Mercury Research szerint a csökkenés mértéke több, mint  2%-os (19,3%-ról 17,1%-ra), míg a JPR 1%-os részesedés mérséklődésről adott hírt. Az Nvidia  a Mercury Research szerint 0,3%-kal növelte piaci részesedését az elmúlt év negyedik negyedévéhez képest, míg a JPR szakemberei arról számoltak be, hogy a cég 30,6%-ról 31,1%-ra emelte részesedését. Az adatok alapján az Intel még mindig magabiztosan uralja a teljes GPU piacot: az elemzők két százalékpontos emelkedés követően 49,7%-os piaci részesedésről adtak hírt.

A várható kilátásokkal kapcsolatban a JPR elemzői mindössze annyit mondtak, hogy szerintük az idei év harmadik és negyedik negyedévében végre megindulhat a piac mutatóinak egyértelmű növekedése. Az új termékek megjelenése, a nyári szabadságolások utáni növekvő igények, valamint a világméretű programok, amelyek a gazdasági helyzet helyreállítását célozzák meg, mind-mind hozzájárulnak majd ahhoz, hogy a piac lassan, de visszatérjen a rendes kerékvágásba. A Windows 7 és Mac OS X 10.6 megjelenése szintén ok arra, hogy a GPU piac fellendüljön.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. d311c
2009.04.30. 10:08
VISSZA A HIRHEZ

A fent emltett okok miatt a "graphics chip shipment" fogalomba egy Intel chipet sem tudnék belevenni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Phantomstr...
2009.04.30. 10:21
Azért kíváncsi lennék egy IGP nélküli grafikonra. Szerintem teljesen más képet festene.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. prohlep
2009.04.30. 11:17
Gazdasági elemzések és az elemzők szakmai hiányosságaira egy jó iskolapélda ez a JPR jelentés. Visszatérő tapasztalatom, hogy gazdasággal foglalkozók gyakorta nem látják át a helyzetet.

Itt ugye arról van szó, hogy egy grafikus vezérlő több stáción keresztül jut el a végső felhasználási helyére, és ennek ellenáramaként az érte elérhető pénz. Ennek csak egyetlen stációja az, hogy a gyartótól átkerül az első bufferelő stációba a termék, többnyire alkatrésznek egy összetettebb készülékhez, amelyet aztán még el kell készítni, majd minimum két lépcső a végső felhasználási helyig (talán csak vadászgép vagy Combino jellegű kategóriában fordul elő, hogy a végfelhasználó közvetlenül, egy lépésben a gyártótól, pontosabban a gyártási láncolat legutolsó láncszemétől vásárol).

Ahogy számtech adatátvitelnél megszoktuk a bufferelést, például DVD nem a nézés tempójában, pontosabban lassuságában olvas, hanem időnként a nézési keresletet meghaladó tempóban telikinálja a buffert, ugyanúgy nagyon keveset jelent az, hogy egy gyártási láncolatnál egy negyedéves távlatban milyen is az alkatrészfolyam intenzitása az egyik buffer stációtól a következő buffer stációig.

A fenti magyar összefoglalóból igen jól ki is jön ez a probléma, példaul hogy az Apple mint következő stáció bespajzol az előző stáció termékéből. Vagy múlt ősszel épp a következő és azutáni stációk ürítettek, és emiatt eleve kisebb volt a szóbanforgó korábbi stációk közti forgalom.

Egy egy stációra szorítkozó elemzés tehát nem látja a fától az erdőt. Gazdasági elemzőknél visszatérő probléma a nagyobb összefüggések iránti vakság.

Nem mindegy, hogy egy elemzés valamiféle szabadkozás szintjén utal a nagyobb összefüggések esetleges átértelmező hatására, vagy pedig az elemzés középpontjában a tényleges kérdés, tehát a nagyobb összefüggés áll.

Másként: nem az a kérdés, hogy fodros-e, helyileg ingadozik-e az óceán felszíne, hanem az a kérdés, hogy ezen fodrok, ingadozások összességében jó vagy elfogadható összképet adnak, vagy pedig cunamit.

Statisztikát és statisztikai elemzést készíteni arról van értelme, amely kérdésben már nem játszik domináns szerepet az esetlegesség, azaz az esetlegesség zaja nem fedi el a globálisabb tendenciákat. A fenti jelentés nem ilyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. PainKiller
2009.04.30. 12:51
Ez aztán az elemzés! Egy fabatkát sem adtam volna a készítőinek! Magyarul sem ér...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. zsolt320i
2009.04.30. 13:01
prohlep: ez igen.....!
mindentől függetlenül, szerinted az arányok a 3 fő gyártó között nem reálisak?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Tomato
2009.04.30. 13:46
Kikéne venni azt a több milió üzleti vállalati IGP-s gépet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Parano1d
2009.04.30. 14:45
Amúgy szerintem nem reálisak az arányok sem, mert az ok, hogy 37 millió GPU-t adott el az Intel, de ezek eggyenként csak pár dolláros értéket képviselnek. Míg pl az Nvidia, vagy AMD gpu-k arányaiban nézve jóval értékesebbek, szóval a piaci részesedésük is jóval magasabb ténylegesen...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. L3cso
2009.04.30. 17:48
Olyan dolog a három gyártót ilyen módon összehasonlítani, mintha készítenénk egy grafikont a Bugatti, a Ferrari és a Suzuki eladásairól Magyarországon és megállapítanánk, hogy mekkora zsír a Suzuki mert sokat adtak el belőle.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Vardar
2009.04.30. 18:33
Az csak nekem új, hogy közel 2%-ot ér el a VIA+SiS+Matrox+mittudjaménkidemegmondhatjátokanevét?

Egyébként itthon lehet egyáltalán S3, Matrox videokártyát kapni? Hol adják el ezeket?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. leviske
2009.05.02. 11:32
Nem meglepő... Az nVIDIA-nak az Apple nyomja az IGP eladásokat, az Intelnek meg a netbookok... Ehhez képest az AMD szerintem nagyon is jó helyzetben van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!