iPon Hírek

A gyártók az ARM alapú pala PC-kre alapoznak

Dátum | 2010. 08. 03.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

A DigiTimes munkatársai kapcsolataikat felhasználva egy kicsit kérdezősködtek a piacon a különböző vállalatok terveivel kapcsolatban, már ami a közelgő tábla és pala PC lázat illeti. A hírek az Intel számára nem mondhatóak valami fényesnek, a vállalat úgy tűnik, hogy a mobil internetes egységek (MID) sikertelensége után most a tábla PC piacon is nehézségekkel kell, hogy szembenézzen: a gyártók jelenlegi álláspontja az, hogy az Atom processzor és Intel platform köré épülő termékek helyett inkább a sokkal ütőképesebb és kedvezőbb árcédulával felvértezhető Android operációs rendszerrel és ARM processzorral ellátott konfigurációk mellett teszik le a voksukat.

ARM processzor, Android operációs rendszer: valóban ez lesz a sláger?
A Google operációs rendszerének és az ARM licenceire épülő processzorainak köszönhetően a vállalatok úgy vélik, hogy sokkal költséghatékonyabb és versenyképesebb konfigurációk dobhatóak piacra, mint ha az Atom alapú rendszereket választanák. További előny az ARM és Android duó mellett a rendszer alacsony energiafelhasználása és így alacsony hőtermelése, valamint hosszabb üzemideje. A források szerint a különböző cégek nem csak a levegőbe beszélnek: már többen is vásárolnak processzorokat a Freescale, az Nvidia és a Qualcomm kínálatából.

Természetesen az, hogy az ARM alapú megoldások lesznek a középpontban, még nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem készülnek Intel Atom processzorral és Windows operációs rendszerrel felvértezett termékek. A gyártók annak érdekében, hogy az Intellel és a Microsofttal továbbra is jó kapcsolatot ápoljanak, kisebb mennyiségben gyártanak majd olyan termékeket is, amelyek a fent említett cégek megoldásai köré épülnek, persze csak annyit, amennyit a piaci igények indokolnak. Ennek fényében úgy tűnik, hogy a nem is oly távoli jövőben kevesebb Atom alapú tábla és pala PC kerül majd forgalomba, mint azt az Intel vagy a Microsoft remélné. Álláspontok ide vagy oda, az Intel Z600-as sorozatú Atom processzorai igen jónak tűnnek ahhoz, hogy pala konfigurációkban alkalmazzák őket és az Android operációs rendszer hiánya sem lehet már kifogás, hiszen az Android x86-os utasításkészlettel dolgozó processzorokon is elfut. Nemrégiben pont az Intel háza tájáról érkezett a hír, hogy a vállalat x86-os Android szoftver fejlesztésén munkálkodik.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. Phantomstr...
2010.08.03. 20:34
Milyen az Android freeware szoftverellátottsága?
Egyáltalán milyen az android?

Gondolkodok egy ilyen gépen, de egy Linux alapút sokkal vonzóbbnak találnék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. axe
2010.08.03. 20:38
Az android linux alapú látom tájékozódott vagy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. hakosh2
2010.08.03. 20:44
Attól még nem fordul le bármi Androidra
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. felziusz
2010.08.03. 21:11
Phantom Stranger Android egy opensource cucc és sok opensource fejlesztő használja ezt a platformot úgyohgy vannak rá szoftverek("ingyért".

linux alapú cucc ami úgy értendő hogy van egy kernel rajta busybox és azon egy javaban írt virtuális gép ami virtualizálja a hardvereszközöket és egységesen lefordítja az androidnak.

Meg ki lehet próbálni asztali gépen, laptopon meg amire akarod. Van ismerősöm aki desktopon/laptopon/telón ezt haszál
Apoth blogja
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. lajthabala...
2010.08.03. 21:21
Phantomstranger
Az Android fölé bárki fejleszthet, a fejlesztőkörnyezet - Eclipse plug-in-nel, emulátorral - ingyenes. Van fizetős Android shop, de vannak ingyenes alkalmazások is szép számmal, sok open-source projekt fut, és a Google is ad ki Androidosított Google alkalmazásokat: Maps, Docs...
Az Android egyébként egy jó kis oprendszer, gyors, mobilra és érintőképernyőre optimalizált felhasználói felülettel, a telefon erőforrásait szinte korlátok nélkül elérő JAVA alapú programozási nyelvvel. Tölts le egy emulátort, és kipróbálhatod, tudsz rá telepíteni, fordítani...
hakosh2
A probléma inkább, hogy az Android nem fordul le bármire. Acer One-ra más sikerült Android-ot tenni, és virtuális gépen is lehet futtatni, de PC-n egyenlőre az emulátor működik, ami persze inkább játék.
Hogy mi fordul Androidra? Kernelt lehet C, C++ fejleszteni, de az alkalmazások nagy része egy JAVA szerű nyelven íródik. Az Android saját köztes nyelvet és saját virtuális gépet használ, de a nyelv szintaktikája teljesen megegyezik a JAVA-val. A JAVA API-nak csak egy részét lehet használni, de eddig nem ütköztem korlátokba. Vannak szálak, vannak Socket-ek, generikus osztályok. A jelentős különbség a GUI-ban és az alkalmazások felépítésében van, egy egészen új mechanizmust dolgozott ki a Google ami a kód-újrahasznosítást és a modularitást támogatja.
axe
Azért azt a Linux alapot erősen eldugják az ember elől, nem fogsz csak úgy gcc-vel forgatni Androidra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. axe
2010.08.03. 22:09
Hát jó gondoltam, csak mondtam hogy linux alapokon nyugszik. Nekem bőven jó a WinMo 6.5 még jó ideig.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. hakosh2
2010.08.03. 22:19
lajthabalazs: Tehát te fejlesztő vagy. Azt mondod, hogy "az alkalmazások nagy része egy JAVA szerű nyelven íródik". Jól értem, hogy JAVA-n kívül másban is lehet rá fejleszteni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Phantomstr...
2010.08.03. 23:37
Hát nem vagyok tájékozott a mobil operációs rendszerek terén
Köszönöm a magyarázatot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. lajthabala...
2010.08.04. 10:40
hakosh2
Kutató vagyok, és egy prototípust fejlesztek Android-ra. Én JAVA-ban dolgozom, de ha jól tudom, akkor valahogyan C modulokat is lehet írni. Az alkalmazás akkor is JAVA lesz, de a kritikus kódot ki lehet szervezni C-be. Emellett hallottam olyan híreket is, hogy készítettek futtatókörnyeztet script-nyelvekhez is Android fölé (http://techblips.dailyradar.com/story/python_on_android_1/, van valahol Ruby is), de támogatva hivatalosan nincs.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!