iPon Hírek

A gyerek tudja, mi a jó: Linux

Dátum | 2008. 10. 27.
Szerző | Gabriel
Csoport | NOTEBOOK

Legalábbis egy nyolcéves amerikai leányzó, aki teljes korosztálya egészét hivatott képviselni egy újságírónő által nemrégiben lefolytatott, nemhivatalos "kísérlet" keretében, egyértleműen az XO laptop Linuxos változatát választotta az XP-s helyett, miután mindkettőt kipróbálhatta egy teljes délutánon át.


Végső döntését végül arra alapozva hozta meg, hogy a Linuxos még sokkal több felfedezésre váró programot rejtegetett, mint az XP-s - bár azt is megjegyezte, hogy alapvetően mindkettő kedvére való volt, csak a Linuxos egyszerűen "tartalmasabbnak" találtatott.

Mindemellett azonban mindkettőnek megvoltak a maga előnyei és hátrányai is, természetesen - a Linuxossal például lassabb volt a webböngészés, és a felhasználói felület egésze jóval komplikáltabbnak bizonyult - legalábbis a Windowsos felület után. A Windowsos pedig, amint már említésre került, túl kevés tartalmas nyújtott - az Office-csomagot ez a korosztály érthető módon nem igazán értékeli, a játékok pedig láthatólag szintén idősebbeket céloztak -, ellentétben az eleve gyermekközpontúnak tervezett Linuxos Sugar OS-sel, és a hozzá tartozó játékok és játékos oktató programok széles skálájával.

Az újságírónő azonban arra is rámutatott, hogy az XO laptop mindenféleképpen egy remek oktatási eszköz, csak megfelelően kell használni. Egyelőre azonban az ipart és a fejlődő országok kormányait is erősen megosztja az operációs rendszer kérdése (értelemszerűen aszerint, hogy kik akarnak függetlenedni a Windowstól, és kik felzárkózni ahhoz); ezt az ellentmondást talán az az épp fejlesztés alatt álló XO-változat oldhatja fel majd, amely már mindkét rendszerrel rendelkezni fog, és bármelyik tetszés szerint bootolható lesz rajta.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. norman81
2008.10.28. 05:36
Lehet a vista aero felülete jobban bejött volna neki
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. leviske
2008.10.28. 13:33
Hozzászóló: El kell, hogy keserítselek, de a Sugar OS egy létező Linux disztri. ... Innentől (d311c kolléga észrevételét figyelembe véve) egy "teletunkolt" XP futott neki egy origi. Linux-nak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. ZioN
2008.10.28. 13:51
A Linux,mint operációs rendszer,a legjobb.Szerverek esetében.Maradjon is ott szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. ZioN
2008.10.28. 20:41
Azért a 100 gépet már munkaállomásként szokták(kellene?) használni,egy-két-három erős(ebb) szerverrel. :unsure:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. hartmy
2008.10.30. 10:17
"A Linux,mint operációs rendszer,a legjobb.Szerverek esetében."
Legjobb OS szerverekre a QNX
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ZioN
2008.10.30. 10:33
MuszáJ.....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. bszoke88
2008.11.01. 16:36
heh, épp ez az!!! a linux ingggyééé van. (Ez még akkor is fontos, hha a win-eket mindenki letölti...)
+biztonság stb....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ZioN
2008.11.02. 14:32
Hm.Csak én használok wlm helyett Mercury-t? :unsure:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!