iPon Hírek

A hangulatjelek megváltoztatják agyunk működését

Dátum | 2014. 02. 11.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Egy nemrégiben megjelent tanulmány eredményei szerint az emotikonok használatával egy új nyelv keletkezett, amely észlelhető változásokat produkál agyunk működésében. Owen Churches, az ausztráliai Flinders Egyetem pszichológusa és kollégái a nyolcvanas évekbeli első megjelenés óta világszerte elterjed hangulatjelek használatát és agyi feldolgozásának módját vizsgálták kísérleteik során. „Egy egészen új nyelvet teremtettünk az emotikonok használatával, amelynek dekódolását egy újfajta agyműködési mintázat jellemzi” – mondja a szakértő. Churches elmondása szerint a hangulatjelek kutatása pszichológiai szempontból azért is roppant érdekes, mert ezek a legtöbb esetben arcokat, arckifejezéseket igyekeznek imitálni, az arcok pedig mindig is különleges szerepet töltenek be az emberi elme működése során. „Legtöbbünk az észlelés során sokkal intenzívebb figyelmet fordít az arcokra, mint bármely más környezeti ingerre” – magyarázza a kutató. „Kísérleti vizsgálatokból tudjuk, hogy egészen másképp reagálunk az arcokra, mint bármilyen más formára vagy objektumra.” Churches elmondása szerint egy igaz arc láttán felmérjük a száj, az orr és a szemek egymáshoz képesti pozícióját, és közben agyunk specifikus részeit aktiváljuk.
A kutatót és kollégáit az érdekelte, hogy mi történik az agyban, ha hangulatjelek által reprezentált arcokat látunk. A kutatás során összesen 20 résztvevő agyműködését monitorozták, miközben igazi mosolygó arcokat, klasszikus szmájlikat − :-) −, illetve jelentéssel nem bíró karaktersorokat mutattak az alanyoknak. Ezen túl azt is vizsgálták, hogyan változik az agy működése, ha egy arc vagy hangulatjel megfordítva bukkan fel a képernyőn. Az „arcspecikfikus” agyműködési mintázat érdekes módon mind a normálisan álló, mind a fejjel lefelé lógó arcok esetén aktiválódott, a hangulatjelek esetében azonban csak akkor, ha azok az eredeti sorrendben jelentek meg, tehát a jóval ritkábban használt (-: elrendezés esetében nem. Ebben a helyzetben az agy arcfelismerésre szakosodott részei nem léptek működésbe, így a résztvevők nem voltak képesek rögtön arcként azonosítani a karaktersort, mondja Churches. Amikor értelmetlen karaktersorokban szerepeltek, a kettőspont, a kötőjel és a zárójel az agy számára nem szemként, orrként és szájként jelent meg, hanem egyszerű írásjelekké vedlett vissza a feldolgozás során. Az első szmájlit Scott E. Fahlman, a Carnegie Mellon Egyetem számítástechnika professzora jegyezte le 1982-ben. Az azóta eltelt három évtizedben egészen új jelentés kapcsolódott ezen írásjelek specifikus sorrendben való megjelenéséhez. „A hangulatjelek kapcsán biztosan nem beszélhetünk születésünk óta belénk rögződött idegi reakciókról. 1982 előtt a :-) karaktersornak semmi oka nem lett volna arra, hogy az agykéreg arcfelismerésre használt régióit aktiválja. Azóta azonban megtanultuk, hogy ez az írásjelsor egy arckifejezést reprezentál, és ezáltal megváltoztattuk agyunk működését is” – mondja Churches. „Egy teljes mértékben kulturális hatásra kiváltódott neurális változásról van tehát szó.”
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

24. DogTheDog
2014.02.11. 12:56
A cim igaz.Minel tobb hangulatjelet hasznalunk,annal kevesebb maganhangzo kell a szovegbe,igy agyunk mukodese is jelentosen valtozik,gyakorlatilag leall.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. malvoisen
2014.02.11. 13:06
Tehát az iPonnak van Social Neuroscience előfizetése, vagy csak az absztraktból sikerült az eredetinél hosszabb "cikket" írni?

Egyébként 20 alany elég kevés, a kutatás könnyen támadható statisztikai szempontból.

Valamint az fMRI elég pontatlan:
http://prefrontal.org/files/posters/Bennett-Salmon-2009.pdf
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. malvoisen DogTh...
2014.02.11. 13:07
Az is megér egy misét, hogy te képtelen vagy a space-t használni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. bokpeter DogTh...
2014.02.11. 13:18
Max a te agyad all le.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. DogTheDog malvo...
2014.02.11. 13:23
Egyedul itt kommunikalok magyarul,illetve anyammal Skype-on,es ez igy megy mar sok-sok eve.Ha esetleg hibat ejtek,az azert van,mert angolul mar evek ota jobban megy minden mint magyarul.

Ok,van meg nehany fotos oldal,ahol idonkent irok nehany sort magyarul,de ennyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Terror
2014.02.11. 13:24
Az holtbiztos. Amikor látom, hogy a retardált kolléganő minden mondatot írásjel helyett valami debil smiley-val zár, akkor definitíve megváltozik bennem valami. Például az emberiségbe vetett hitem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. DogTheDog bokpe...
2014.02.11. 13:24
Neked sem sok esett le abbol amit irtam,lehet be kellene kapcsolni azt az agyat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. malvoisen DogTh...
2014.02.11. 13:32
Az írásjel utáni szóköz nem a magyar nyelvtől függ. Ezt ne próbáld meg elmagyarázni, én sem Magyarországon élek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. malvoisen Terro...
2014.02.11. 13:38
Ismerős.

Szerintem ott van a probléma, hogy míg a smiley önmagában jelent valamit, addig nem kell a szöveg kiegészítéseként használni. Egy tárgyilagos mondat nem lesz hirtelen kevésbé tárgyilagos, vagy éppen kedves, ha egy smiley kerül a végére.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. kiskoller DogTh...
2014.02.11. 13:38
Ez hülyeség. A hangulatjelek is pont ugyanolyan karakterek, sőt, idővel betűk is lehetnek, mint a többi. A nyelv változik. Mivel már több módon használjuk az írott nyelvet, több fajtája is kezd kialakulni. 100 éve írott nyelvet csak könyv/levél/újság/jogi nyilatkozat írásánál használtak, ezeknél meg mind igaz, hogy a leírt tartalmat hosszabb ideig akarod megőrizni. Egy chatben leírt mondatot csak 5 percig akarod megőrizni, amíg a másik fél egyszer elolvassa.

Például az "SMS-nyelv" (rövidítések, smiley-k használata, stb.) a beszédhez jobban hasonul, mint a tradícionális írott nyelv. Utóbbival sokkal nehezebb érzelmeket kifejezni, hiányzanak azok az eszközök belőle, amig a laza társalgást segítik elő, az SMS-nyelvben meg ezek benne vannak.

Fejlődik a technika, így megváltoznak a fő kommunikációs csatornák, miért olyan nehéz megérteni, hogy ez magával hozza a nyelv változását is?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. DogTheDog malvo...
2014.02.11. 13:39
Ertem mar,lehet,hogy javitok majd ezen.Angol levelezesnel erdekes modon hasznalom


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. DogTheDog kisko...
2014.02.11. 13:42
Most egy idezet kovetkezik az egyik " vasarlonktol " :

Hi want 2 no hve a PC I bought 4 my son in cash converters 3 ram but wnt hold the games he want I want 2 no cud ye upgrade it r wud I b better off gettin a PC just 4 gaming off ye thanx jackie

Ahol en rendszeresen latok hangulatjeleket,azt hasonlo szovegkornyezetben latom
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. csabi02
2014.02.11. 13:58
Most akkor ha jól értem mindenki aki használ smiley-t vagy nem írja ki betűvel,hogy pl.: windows seven annak nincs agya?

Amúgy meg nem is olyan rossz az ha valaki egy hangból illetve jelből
pontosan tudja,hogy mire gondolok vagy mit akarok.

Az 1szerüsités és kényelem az életünk minden területén feltör,legyen az matek,nyelvtan vagy akár az 5perc alatt megvásárolt élelmiszer amit még öregapám két kezével állított elő és 1napig tartott....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Szefmester
2014.02.11. 14:45
Egy hosszabb beszélgetésnél a nem túlzásba vitt szmájlik sokat tudnak segíteni az adott szöveg pontosabb értelmezésében. Egy baráti szurkálódásként megjegyzett szó egy szmájlival máris nehezebben értelmezhető sértésként. Sajnos ismerek olyanokat akiknek ez rendszeresen sikerül... ők pl az ironizálást és a szarkazmust sem értik...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Terror DogTh...
2014.02.11. 15:05
Kár, hogy a magyar nyelvű oldalak is tele vannak az ilyen Jackie kaliberű létformákkal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. DogTheDog csabi...
2014.02.11. 15:13
Te megprobal6nal a cikkre reflektalni nem az en kommentemre,mindenkinek jobb lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. csabi02 DogTh...
2014.02.11. 16:22
Az első hsz-od vicces volt de 1kicsit erős
Örülök,hogy létrejöttek ezek a smiley jelek,mert eléggé szar volna mindig mindenkinek leírni külön a hangulatomat a szöveg után,hogy most "beszarok a röhögéstől " vagy "felrobbanok " stb stb

Bár abban 1etértünk ,hogy nem szabad eltúlozni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. kunrichard
2014.02.11. 16:47
Szerintem semmi baj nincs a szmájlikkal.
Elvégre egy mondat akár többféle módon is értelmezhető lehet sértő vagy épp viccnek szánt. lehet goromba, közömbös vagy épp fárasztó.
Természetesen mikor még nem volt számítógép nem is volt szügség ilyen hangulatjelekre mivel maximum levél vagy épp telefon létezett.
nem volt Chet SMS meg hasonlók. tehát ha egy levelet elküldtél akkor általában valószínűleg hivatalosabb formában fogalmaztad meg ahogy mondjuk egy e-mailt.
De egy kötetlen beszélgetésnél ami úgy történik hogy nem látod az illetőt akivel beszélsz vagy épp nem hallod a hangját. szerintem jó dolog a szmájli mert könnyű velee kifejezni magad az internet ilágában. lehet hogy sokan nem értetek velem egyet de én így gondolom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Tuttu
2014.02.11. 17:11
-.-'
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Szefmester
2014.02.11. 20:28
Ha nem lennének szmájlik akkor a rövid chatelés kb úgy nézne ki mint a mass effekt hatalmas és lomha lényei beszélgetése.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. fofoka malvo...
2014.02.11. 20:50
Nyelvfüggő is. Franciában pl. az írásjelek elé és mögé is raknak szóközt. Legalábbis az összes csigás arc így tolja a cégnél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. malvoisen fofok...
2014.02.11. 22:43
Ez eléggé meglep. Mikor Lyonban éltem, nem tapasztaltam ilyet. Vagy pl. ránézel Le Figaro kezdőlapjára és ott sem így van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. kajla_hun
2014.02.11. 23:36
Ez teljesen igaz! én szeretem a hangulatjeleket
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. FRK
2014.02.12. 09:42
Amióta az emberek (egy része) szinte csak a rosszat várja a másiktól, rá vagyunk "kényszerítve" a hangulatjelekre.
Nagyon sokszor volt, hogy egy teljesen ártalmatlan szöveget a másik fél támadásnak vette. Önhibámból folyamatosan konfliktusba kerültem, mert a másik fél szerint én csak rosszra gondolhatok. Még hangulatjelekkel is megesik, de már ritkán.
Egy időben pont ezért minden mondatom végére kénytelen voltam nevető hangulatjelet tenni, holott nem is lett volna indokolt.
Azóta már változtattam, de még így is nagyon sokszor kell használnom, hogy mások megértsék, hogy nincs bántó szándékom és/vagy csak ironizálok esetleg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!