iPon Hírek

A hangya, a nyúlcserje és a medve

Dátum | 2015. 01. 07.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Érdekes ökológiai összefonódásra bukkantak a Floridai Állami Egyetem kutatói, akik a coloradói hegyek közt vizsgálódtak: úgy tűnik, hogy a fekete medvék a hangyák megevése révén biztosítják az egyik helyi növényfaj túlélését. A felfedezés hatással lehet arra, hogy jövőben a szakértők hogyan kezelik és szabályozzák a csúcsragadozók területeit, mondja Joshua Grinath, a kutatás vezetője. Bár régóta tudjuk, hogy az élővilágban egyik faj sem létezhet vákuumban, a különböző élőlények összefonódásainak mértéke, és a kapcsolat pontos mibenléte időnként nagyon meglepő lehet. A szakértők például sokáig úgy gondolták, hogy a farkasok 20 évvel ezelőtti visszatelepítése a Yellowstone Nemzeti Parkba azért vezetett a fűzfák és a nyárfák elszaporodásához, mert a szarvasok a ragadozóktól való félelmükben kevesebb facsemetét legeltek le. A legújabb adatok azonban azt mutatják, hogy a szarvasok nem félnek különösebben a farkasoktól, így az erdők újjáéledésének oka továbbra is rejtélyt jelent. Grinath és kollégái, ahogy már említettük, egy másik érdekes ragadozó-növény kapcsolatra akadtak rá. A kutatók eredetileg a hangyák, egy kabócafaj és a sárga nyúlcserje kapcsolatát vizsgálták. A kabócák növényi nedveken élnek, és egy cukros folyadékot szekretálnak, amelyet a hangyák nagy örömmel elfogyasztanak, és cserébe megvédik a kabócákat a ragadozóktól. Az egyik nyáron aztán egy medve jelent meg azon a területen, amelyet a kutatócsoport vizsgált. A ragadozó elkezdte elpusztítani a hangyabolyokat, és mind a felnőtt példányokat, mind a lárvákat elfogyasztotta. A kutatók úgy döntöttek, hogy kivárják, milyen hatással lesz a medve megjelenése a többi megfigyelt fajra. A következő négy év során a medve jelentős pusztítást vitt véghez a környék hangyabolyaiban, volt olyan év, amikor a kutatók által figyelt bolyok 86 százalékát elpusztította. A szakértők hamar észrevették, hogy a hangyák visszaeső számával párhuzamosan a nyúlcserjék egyre erősebbek lettek, és egyre több magot termeltek meg. A feltárt kapcsolat először megmagyarázhatatlannak tűnt, hiszen mint a terepkísérletek igazolták, a hangyák nem bántják a növényeket. Viszont jelenlétükben elszaporodnak a kabócák, a hangyák ugyanis elriasztják a rovarokra veszélyes ragadozókat. Ha tehát sok hangya van, a növényi nedveken élő rovarokból is rengeteg lesz, ami nem tesz jót a nyúlcserjék gyarapodásának. A medvék tehát a bolyok elpusztításával segítettek megvédeni a növényeket. A tanulmány megvilágítja, hogy egy ragadozó megjelenése milyen komoly hatással lehet egy olyan fajközösségre, amelynek tagjai egymástól függnek, mondja Corinna Riginos ökológus. Az ökológiai rendszerek kutatói számára immár nem az a legfontosabb kérdés, hogy melyik faj melyiket eszi meg, hanem az is lényeges, hogy ezáltal mely más fajoknak segít.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Atesz1987
2015.01.07. 08:57
Azt hiszem a mai embernek, aki elszakadt a természettől, talán azt a legnehezebb megérteni, hogy ránk is a természet törvényei vonatkoznak, hogy minden mindennel összefügg. Mint egy keverőpult, amin ha lehúzunk egy csúszkát, akkor egy-két másik feljebb megy. A néhány 10 éve urbanizálódott, önön nagyszerűségétől megrészegült társadalom hajlamos megfelejtkezni róla, hogy nem sokban különbözik a néhány 10 ezer évvel ezelőtt élt embertől. Mi is ugyanolyan természetes lények vagyunk, a kapcsolatainkat, a társadalmunkat a természet törvényei irányítják. Úgy látom, hogy a legtöbb lelki betegség abból fakad, hogy az ember a természetből kiszakítva nevelkedik, ennél fogva képtelen megérteni a saját maga, és a kapcsolatai működését, ettől szorongóvá, olykor szélsőségessé válik. Az már egy nagyobb lélegzetű téma, és Hitler óta nem is túl népszerű, ettől függetlenül egyre időszerűbb, hogy bizony a társadalmunkra is igazak a természet örök törvényei. A rosszak is. Lehetünk bármilyen okosak, ha nem vállaljuk önként, hogy megoldást keressünk a civilizációnk legsúlyosabb társadalmi kérdéseire (túlnépesedés, az alsóbb rendű, hasznavehetetlen, degenerált lakosság túlszaporodása), akkor törvényszerű, hogy az egyensúly saját magától fog helyre állni. Na abban viszont nem lesz köszönet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Csimbee Atesz...
2015.01.07. 10:49
Ezen már jó párszor elgondolkodtam én is...
Mi a francnak kell segélycsomagokat küldeni Afrikába? Minek kellenek Vörös Keresztes akciók Indiába, Ázsiába?
Igen, rohadtul önzően és durván hangzik, hogy hagyjuk őket a meghalni, de igazából ha belegondolunk, akkor globálisan nézve csak terhek a bolygóra és a társadalomra nézve...
Egy jól szervezett természetes állati hierarchiában már rég kihaltak volna, vagy a populáció többi tagja ölte volna meg őket.
Az sem természetes, hogy halálra és/vagy örök szenvedésre ítélt csecsemőket/gyerekeket/felnőtteket tartunk életben költünk rájuk milliárdokat totál feleslegesen... örökítjük át a hibás és beteg géneket azáltal, hogy bizonyos betegségekkel természetes körülmények között nem érte volna meg a beteg az ivarérett kort.
Szép és jó a dolog a fejlődés, a civilizáció és az orvostudomány, de minél jobban elszakadunk a természettől és a gyökereinktől, annál inkább ki vagyunk szolgáltatva neki...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Szefmester Csimb...
2015.01.07. 19:11
+1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!