iPon Hírek

A Haswell alapú noteszek sokkal tovább bírják majd akkumulátorról

Dátum | 2013. 05. 26.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | NOTEBOOK

Hamarosan jönnek az Intel következő generációs asztali és mobil processzorai A Haswell APU egységek megjelenése már a küszöbön van, hiszen a június harmadikára tervezett rajt időpontja vészesen közeledik. Ekkor persze nem csak az új processzorok, hanem a hozzájuk passzoló alaplapok is megjelennek, de ezzel egy időben a Haswell alapú konfigurációk is elárasztják a boltok polcait. Az már régóta köztudott, hogy az Intel következő generációs Core i sorozatú processzorai igen komoly előnyöket tartogatnak, legalábbis ami az energiatakarékos működést illeti. Az Intel Architektúra Csoportjának felelős alelnöke az elmúlt napok folyamán arról is beszélt, hogy nagyjából mire számíthatunk a Haswell alapú noteszgépek esetében akkumulátoridő tekintetében.

Haswell alapú ultrabook
Mivel a Haswell APU egységek fejlesztésénél a mérnökök a táblák és a noteszgépek igényeit szem előtt tartva dolgoztak, a legfontosabb szempont az volt, hogy az újdonságok minél hatékonyabb energiafelhasználás és minél alacsonyabb fogyasztás mellett üzemeljenek. A munka olyannyira jól sikerült, hogy az akkumulátoridőt az Ivy Bridge processzorral szerelt noteszgépekéhez képest 50%-kal sikerült növelni és ez a növekmény nem megy a teljesítmény rovására, ami különösen jó hír. A Haswell APU-k készenléti állapotban még komolyabb előrelépést képviselnek, ugyanis Ivy Bridge alapú társaikhoz képest ebben a módban akár húszszor hosszabb akkumulátoridőt kínálnak. Ezek a tények rendkívül jól hangzanak és a várakozások szerint abban is segítenek majd, hogy a gyengélkedő PC piac új erőre kapjon. Az okostelefonok és a táblák népszerűségét látva minden előrelépés, ami javítja a PC piac helyzetét, üdvözlendő.

A következő hónap elején érkező Haswell APU egységek az úgynevezett "Tock" fázist képviselik, azaz csíkszélesség-váltás ezúttal nem történik. Az elmúlt hónapok alapján kiderült, hogy a Haswell APU egységek a noteszgépek piacán elődeikhez képest dupla, az asztali számítógépek piacán pedig az Ivy Bridge alapú megoldásokhoz képest akár háromszoros GPU teljesítménynövekedést is kínálhatnak, amire a konkurens termékeket elnézve bizony szükség is van. Az újdonságok segítségével vonzóbb konfigurációk készülhetnek A Haswell APU-k legfőbb feladata az lesz, hogy a noteszgépek és a táblák között tapasztalható, egyre mélyülő szakadékot befoltozzák: a Haswell alapú noteszek hosszabb üzemidővel, illetve opcionálisan hibrid, érintőkijelzős felépítéssel próbálnak vonzóbbá válni a táblák ellenében. Olyan termékeket, amelyek lecsatolható billentyűzettel, illetve teljes mértékben hátrahajtható érintőkijelzővel rendelkeznek, a hamarosan induló Computex alkalmával valószínűleg zsákszámra láthatunk majd. Persze az Intel a hibrid noteszek mellett a táblák piacát is célba veszi az újdonságokkal, amelyek elődeikkel ellentétben 10 watt helyett immár 7 wattos TDP-vel rendelkező változatokban is elérhetőek lesznek. A gyártó szerint a Haswell APU-val szerelt táblák hasonló akkumulátoridőt kínálnak majd, mint az egyéb processzorokat alkalmazó társaik, de ezzel egy időben nagyobb teljesítményt is biztosítanak, mint a főként "tartalomfogyasztásra" készített konkurens megoldások. Az alacsonyabb fogyasztás részben a beépített energiafelhasználás-figyelő egységnek köszönhető, amely "madártávlat-nézetből" lát rá a chip különböző területeinek éppen aktuális fogyasztásszintjére. Az egyes komponensekhez rendkívül fejlett energiagazdálkodás társul, így a fogyasztás hatékonyan, dinamikusan módosítható annak érdekében, hogy a teljes chip fogyasztása csökkenthető legyen.

A fogyasztás csökkentésében az is komoly szerepet játszik, hogy a Haswell APU fedélzetére kerültek a feszültségszabályzók, ahogy arról korábban már beszámoltunk. Persze ez a tény nem csak a fogyasztás optimalizálásában, hanem a helytakarékosság növelésében is fontos szerepet játszik. A gyorsabb összeköttetések (Interconnectek) alkalmazásával szintén meg lehet spórolni némi fogyasztást, ugyanis az adatátvitel gyorsabban történik, azaz a processzornak kevesebb időt kell munkával töltenie. A Haswell APU egységek rövidesen elrajtolnak, így már nem kell sokat várni arra, hogy minden újításukról lehulljon a lepel.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

21. rajnavikto...
2013.05.26. 13:09
Kíváncsi leszek, mennyire valós ez az 50%, de egyébként jól hangzik!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. jozsefm
2013.05.26. 13:23
Valós használatban semennyire, táblákat meg jobb ha hagyják ezekkel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. lajcsi1975
2013.05.26. 13:28
Tehát az energetikai szempontokon kívül nem is lesz nagyon más a haswell tarsolyában az ivy bridgel szemben? Vagyis desktop felhasználói szemszögböl akkor nem lesz nagy durranás? Kivéve tálán a videóteljesítményt? Az meg mit ér ha úgyis kell egy dedikált vga is a rendszerbe.

Ugyanis én is hamarosan készülök gépet fejleszteni , így ebben már érintett vagyok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Emerich
2013.05.26. 13:43
lajcsi1975: Teljes mértékben így van ahogy mondod, nem lesz nagy durranás viszont ha 1155-ös foglalatnál régebbi lapod van akkor én 1150-re alapoznék. Lehet a tuningnál nem fog annyira melegedni a haswell mint az ivy. Ha meg 1155-os a lap akkor én sandy-t javaslom ha a tuning is szempont.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. NovaTerra Emeri...
2013.05.26. 13:47
PH-n a topicjában pont azt írják, hogy a haswell jobb lesz tuning szempontjából.

Valaki azt mondja, hogy nagy előrelépés lesz és megéri váltani. Valaki azt, hogy nem. Fölösleges találgatni szerintem, úgy is kiderül megjelenés után.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. tibaimp
2013.05.26. 17:08
józsef m.: Te ez már így tudod előre, de fasza... nem az amd imádatod beszél belőled?
ha amd hozná ezeket az újításokat, biztos menne a rajzás, de mivel Intel így ez semmi szerintetek. Gratulálok.
És még én vagyok elvakult Intel fan...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Georg17
2013.05.26. 18:53
Nem értem miért kéne durrannia? Ez valami bomba vagy petárda lesz?

Az Intel már régóta nagy ívben tojik az asztali teljesítményre, mert az megvan neki. Így a fogyasztás csökkentésén fáradozik, hogy a mobil piacon tudjon még sikeresebb lenni. Durrantgatni meg ott lesz majd az Ivy Bridge-E.

Vagy akinek olcsóbb megoldás kell, az főzzön egy tál bablevest. Aztán lehet durrantgatni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Marci.32
2013.05.26. 19:08
tibaimp:
Amikor kihasználod a géped (nem csak böngészel), akkor mit gondolsz, mennyire működik az új energiamenedzsment? Szerintem józsef m. is erre célzott...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Reinkz
2013.05.26. 19:41
Valóban max akkor bírná tovább ha napokig alvó üzemmódba menne de használat közeben olyan lesz mint bármelyik másik proci.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. sanyix
2013.05.26. 22:02
lol egy készenléti módért ekkora balhét? Ki használja azt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Insignia
2013.05.27. 00:35
sanyix speciel én... laptop összecsuk elalszik... akkuról meg elvan akár egy hétig is így...
Készenléti idő növelésre amúgy kíváncsi leszek... mert most egy Lenovo Y580-ból 25% fényerővel i7-3630QM procival és nem a didkált GTX660M-et hanem az Intel HD Graphics 4000-et használva 5 órát simán elvisz... de a rekordom eddig a 7,5 óra volt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. thedevelop...
2013.05.27. 01:34
sanyix: És én is.. egy ultrabook-nál pedig főleg lényeges tényező az üzemidő. Ha 30 perccel megnövelik, már nyertünk az új architektúrával.
A tabletekről nem is beszélve. Én amúgy is amondó vagyok, hogy csak egy x86-os tablet gépet lehet komolyan venni, az ARM-os verziók csak gyerekjátékok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. I.Jozsef83
2013.05.27. 13:01
tibaimp - 2013-05-26 17:08:47

Csak gondolkozni kell logikusan ! Mikor is profitál abból ... ha office word használsz , azaz gépelsz stb , már WiFi is jobban fogyaszt , utorrent meg procit pörgeti meg kissé - szóval , ha bevan kapcsolva és szinte alig van valami futtatva , ekkor profitál a legnagyobbat , vagy alvó módban . Ahova kell pl 40W teljesítmény ott Haswell -nek is kikell izzadnia azt ... ahova illetve aminek elég 10W-nyi ott is profitál ...

Insignia - 2013-05-27 00:35:00
speciel én... laptop összecsuk elalszik... akkuról meg elvan akár egy hétig is így...


Akkor nálad valami gond van fenn Vagy megy vagy kivan kapcsolva normális esetben - még akkor sem alvó mód ha csak leugrok cigiért és jövök vissza !!! Mai modern gépek pillanatok alatt készen állnak...Ha nem akkor sem a gép a hibás , max user error a miértje miatt ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. malvoisen
2013.05.27. 14:59
I.Jozsef83

Szerintem te kevered az alvó módot és a hibernálást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. I.Jozsef83
2013.05.27. 17:50
Akkor mondd az Alvó és a Hibernálás előnyeit ...pl miért érdemes egy vagy több napra bármelyiket is használni???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. malvoisen
2013.05.27. 18:40
Ha lecsuksz egy notebookot, akkor alacsony fogyasztású alvó módba megy: nem menti a munkamenetet, de cserébe azonnal készen áll. Tehát ott folytatod, ahol abbahagytad, de közben eszi az akkut, kisebb-nagyobb mértékben.

Ha hibernálod a gépet, akkor a teljes munkamenetet elmenti a merevlemezre majd ugyanott folytathatod, ahol hibernáltál, kvázi kikapcsolod. Ez megőrzi az akku töltöttségét, de idő leállni és újraindulni.

Hacsak nincs valami elvetemült beállításod, a laptopod alapból alvó módba megy, ha lecsukod. Nem arról van szó, hogy napokig kéne bármelyiket használni, de beláthatod, hogy nem rossz az a usernek, ha alig merül az akksi, ha egy-két órán át le van csukva a gép. Legalábbis én nem kapcsolom ki a gépem, ha tartok egy kis szünetet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. thedevelop...
2013.05.27. 22:11
malvoisen: Egy SSD-re kb. 5! mp alatt ment le kb. 4GB-t a memóriából, így a hibrid alvás is mehet, ami egyesíti a hibernáció és az alvó mód előnyeit.

I.Jozsef83: Azért érdemes, mert nem kell megszakítanod a munkád és napokkal később azon gondolkodni, hogy hol hagytad abba.
Én pl. úgy szoktam altatni a gépet, hogy fut egy-két virtuális gép (merthogy a készülő szoftvereket ugyebár több OS-en is tesztelni kell..), fut a Dead Space (mert olyanom van, hogy újrajátszom a franchise-t ) és emellett még tucatnyi szoftver, driver, stb...
És igen, ha éppen utálom a C++-t, akkor egy ALT-TAB és már ölöm is a mutánsokat.

Na, ezt simán lehibernálom így ahogy van max. 10mp alatt (10GB DDR3 van a gépben és egy Samsung 830-as SATA3-as SSD).
Kíváncsi lennék, mennyi idő lenne ezeket minden egyes gépindítás alkalmával elindítani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. I.Jozsef83
2013.05.28. 00:45
olyanokkal érveljetek , amit általános mindennapi user használ , ne egypár különleges esetre hivatkozni !
No meg ugye nemigazán jellemző hogy : !GB-nál több ram van gépekben , sőőőt sokban csak 2GB van ... SSd sem jellemző , hogy most aztán nagy többség azt használ , és legalébb egy ~200GB körülit ...
De ha már gyors proci 4GB ram és SSD , akkor meg 10secen belül előtted lebeg win
Aztán hogy van 10GB DDR3 a gépben a 2db foglalatban ? ejj ejj , de hamuka duma. Plusz megnézném én azt a 10s -es hibernálást
És miért nem merted említeni meg a híres laptopod márkáját amibe lehet 10GB-ot pakolni , valami egyedi lehet ... jöttem-láttam-lőttem
hülyeséggel lehet csajokat etetni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. thedevelop...
2013.05.28. 09:12
I.Jozsef83: 2GB integrált az alaplapon + 1db 8GB-s modul
Azt nem is említettem, hogy még az alaplapra is integráltak egy 32GB-s SSD-t.
Asus UX32VD

Ahogy elnézem, parasztsággal lehet a legjobban csajozni, neked biztos jól megy. Csak hogy én se személyeskedjek.
Ilyen hülyeséget meg ne mondj már, hogy az SSD még mindig ritkaságszámba megy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. malvoisen
2013.05.28. 14:17
thedeveloper:

MacBook Pro 2010-be pattintottam egy Samsung 830 SSD-t. Mióta az van benne, sleep mode-ban is 10-15%ot merül az akksi egy éjszaka alatt. Nekem ez már elég, ne feledjük, C2D prociról beszélünk.

I.Jozsef83:

Akárkinek jó, hogy nem kell menteni a munkát, leszámítva téged, aki akkor is újra bootol, ha sz*rni megy. A smiley pedig se viccessé, se kevésbé gyökérré nem tesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. kiskoller I.Joz...
2013.05.28. 14:49
én se kapcsolom már ki a desktopoman sokszor. Csak windowsnál sok programnak nem tetszik ez, kell a restart sajnos néha néha.

Netbookomat évente kapcsolom ki kb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!