iPon Hírek

A HD VMD a Blu-ray új ellenfele?

Dátum | 2008. 03. 02.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Azzal, hogy a Toshiba is kihátrált a HD-DVD formátum mögül, a Blu-ray lemezek tulajdonképpen megnyerték a formátum háborút, legalábbis eddig mindenki így gondolta. Most egy újabb kihívó tűnt fel a HD lemezek piacán: az új vetélytárs meg van róla győződve, hogy méltó ellenfele lesz a Blu-ray lemezeknek.


A New Media Enterprises névre hallgató vállalat áll az újdonság mögött, amely HD VMD (Versatile Multilayer Disc) névre hallgat. A HD-DVD bukásával az új formátum támogatói szerint a VMD lemezek előtt megnyílt az út, így a szabvány megkezdi hódító útját a piacon. A HD VMD tulajdonképpen nem számít újdonságnak, ez a formátum volt a HD-DVD és a Blu-ray lemezek mellett a harmadik szabvány, amely a HD filmek számára adathordozót kínál. A VMD eljárás tulajdonképpen egy többrétegű DVD lemezre épül, amely vörös lézert használ az adathordozó olvasásához és írásához. Az egyes rétegek 5 GB-tal növelik meg a az adathordozó tárolókapacitását, a gyártó állítása szerint akár 20 réteggel rendelkező lemezt is képesek készíteni, ezzel pedig 100 GB adat tárolását teszik lehetővé. A gyártó állítása szerint a jelenlegi technológiák segítségével 30GB kapacitással rendelkező VMD lemezek állíthatóak elő. A szabvány támogatásához a hagyományos DVD-lejátszók esetében nincs szükség komolyabb változtatásra, viszont a lemezek előállításához új gyártósorok szükségesek.


Az NME a VMD lemezeket nagy magabiztossággal már a DVD formátum utódjaként emlegeti, pedig a szabványt egyetlen filmkiadó sem támogatja, így a Blu-ray lemezekhez képest jelentős hátrányban van. A helyzet még rosszabbnak tűnik, ha megemlítjük, hogy a HD VMD lemezeknek már 2007. vége óta forgalomban kéne lenniük, ehhez képest viszont egyetlen egy lemezt sem találunk kereskedelmi forgalomban, a gyártó ennek ellenére rendkívüli módon bízik a formátum sikerességében.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. bszoke88
2009.01.30. 00:05
vissza a hírhez
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!