iPon Hírek

A HDD-k jövője: 1TB/négyzethüvelyk adatsűrűség?

Dátum | 2010. 05. 12.
Szerző | Gabriel
Csoport | ADATTÁROLÁS

Két technológia kombinálásával megtízszerezheti a merevlemezek jelenlegi sűrűségét egy nemzetközi kutatócsoport - sajnos azonban, legalábbis egyelőre, az adatkezelési sebességet nem tudják fokozni.

A szóban forgó két technológia a TAR (hevítéssel támogatott rögzítés) és a BPR (bitmintázatos rögzítés), amelyek külön-külön nem jelentenek túl nagy előrelépést; önmagukban csak 2-300 gigabitet tudnának összezsúfolni egy négyzethüvelyknyi területre.

A TAR az adatrögzítéshez felhevíti egy aprószemcsés felület kijelölt pontját, majd a rögzítést követően vissza is hűti azt. Itt a hőmennyiség, az adathordozó kialakítása és a bitek közti távolság véd a szuperparamágnesesség jelensége, vagyis az ellen, hogy írás közben véletlenül a szomszédos bitek is módosuljanak, ami értelemszerűen adatvesztést eredményezne.

A BPR apró, "mágneses szigetekre" tagolt felületre ír; ezek a természetüknél fogva el vannak szigetelve egymástól - itt ez véd a szuperparamágnesesség ellen. Mindkét módszer praktikusságát csökkenti az a tény, hogy speciálisan kialakítást igényelnek (a TAR speciális szemcsés felületet és maximális precizitást a hevített terület kiterjedését illetően, a BPR pedig az író fejének megfelelő méretű mágneses adatszigeteket) - együtt alkalmazva azonban megoldják egymás problémáit.

A BPR "szigeteinek" köszönhetően ugyanis le lehet mondani a szemcsés felületekről, a TAR pedig gondoskodik róla, hogy csak és kizárólag az éppen hevített bitre kerüljön új adat, így fej-sziget-méret egyeztetésre sincs szükség. Így együtt teljes biztonsággal be tudják határolni az (egészen parányi, 15 nm-es) írandó felületet, és véletlenül sem birizgálják a szomszédosakat.

A megoldás egyedüli hátránya tehát az, hogy sebesség terén nem hoz semmiféle áttörést, mivel mindössze 31,25 MB/s-mal (250 Mb/s) tud csak írni. Jelenleg 128 GB (1 Tb) /négyzethüvelyk adatsűrűséget sikerült megvalósítaniuk, de elmondásuk szerint a későbbiekben ez egészen 1280 GB-ig (10 Tb) is feltornászható. Természetesen arról még nem esett szó, hogy várhatóan mikor válik piacképessé az új eljárás.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. raiden
2010.05.12. 14:45
sose voltam jó matekból
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Cukrosbacs...
2010.05.12. 14:46
Nem biztos hogy az SSD fogja uralni 2-3 év múlva a piacot
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Teta
2010.05.12. 15:18
Lehet, hogy hülyeséget mondok, de én még nem láttam két fejegységet egy merevlemezen belül. Ám ha egy merevlemezbe kettőt is raknának, esetleg gyorsabb is lehetne az írás-olvasás sebessége. Vagy nem? Talán így ki is tudnák használni a gyártók a SATA 2 sebességét, nem pedig kb. a felét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. TescoZsomi
2010.05.12. 15:25
Ebből se lesz semmi.

Teta: Amit mondasz, azzal ugyanaz a baj, mint a RAID0-ával. Nem csak az írási/olvasási értékek adódnak össze, hanem a keresési idők is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Teta
2010.05.12. 15:39
TESCO-Zsömle Csak egy ötlet volt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. axe
2010.05.12. 20:27
Lassan de biztosan elérünk oda, hogy egy 2003-as csúcsgép lassabb lesz mint egy telefon. már a fél giga memória sem álom (HTC) és már a 32gigás memkártyák meg 64gb beépített memória sem (sőt ha ezek kijönnek akkor sokkal több lesz) elérhetetlenek. Szóval itt komoly dolgok lesznek a jövőben
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!