iPon Hírek

A HDMI helyett a superMHL lesz a befutó a 8K-s tévéknél

Dátum | 2015. 01. 07.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az MHL (Mobile High-Definition Link) 2010 folyamán, amikor megszületett, azzal a céllal jött létre, hogy orvosoljon egy meglehetősen kellemetlen problémát: tápellátást biztosítson az éppen videót továbbító mobileszközök számára, így azok ugyanazon a kábelen keresztül tölthetik akkumulátorukat, amelyen keresztül tartalmat "sugároznak" az adott kijelzőre. A Silicon Image szakemberei és az MHL konzorcium illetékesei egy szükségmegoldás kifejlesztésével hozták létre a máig használatos koncepciót: mindössze 5 érintkező használatával oldották meg, hogy a videó továbbítása és az akkumulátortöltés egyaránt megoldható legyen. Ennek köszönhetően létrejött az MHL csatlakozó, ami fizikai felépítését tekintve egy Micro USB 2.0-s port, ám ez klasszikus USB-s adatátvitelre nem használható – csak arra, hogy megfelelő kábel segítségével MHL képes HDMI megjelenítőhöz kapcsoljuk az adott mobileszközt. Az MHL jelenleg a 3.0-s kiadásnál tart, és ugyan fejlődött, de a lényegi koncepció azóta is változatlan: az MHL se saját csatlakozóval, se saját kábellel nem rendelkezik – továbbra is a szükségmegoldásként kitalált eljárást követi. Utóbbi kijelentést rövidesen múlt időbe kell tenni, ugyanis az MHL konzorcium egy meglehetősen érdekes bejelentéssel borzolta a kedélyeket, amelynek értelmében rövidesen érkezik a superMHL, ami akár 8K-s videók továbbítására is képes lesz, méghozzá akár 120 képkocka/másodperces sebesség mellett is. Ezzel együtt persze az akkumulátortöltő funkcióról sem kell lemondani, sőt, végre saját kábelt és csatlakozót is kap a szabvány, ami így kvázi a HDMI fejére nőhet.
Fotó: AnandTech
A superMHL lényege dióhéjban annyi, hogy továbbfejlessze a mobileszközök kapcsolódási lehetőségeit, illetve lehetővé tegye a 8K-s videók zökkenőmentes továbbítását. Ennek érdekében a protokollt jelentősen továbbfejlesztették: az egyetlen csatornán keresztül elérhető sávszélesség lényegében megduplázódik, így az új szabvány 4K-s, 60 FPS-es tartalom továbbítására is képes lehet. Ezzel együtt Deep Color támogatás is érkezik (10, 12 és 16-bites), plusz új színterek támogatása is bekerül a repertoárba. A felsoroltak már önmagukban is elég komoly előrelépést jelentenének, főleg azért, mert a H.265-ös videók lejátszására képes okostelefonok éppen kezdenek megjelenni a piacon, a H265 támogatói pedig a 4K-s, 60 Hz-es videókat erőltetik, méghozzá 10-bites színmélységgel – ehhez pedig pont kapóra jöhet a superMHL.
A fentieknél sokkal drámaibb változás, hogy a superMHL mellé saját kábel és csatlakozó is érkezik, ennek oka pedig az, hogy a tévégyártók egy olyan kábelt szerettek volna, amely egymagában képes kiszolgálni a mély színeket és magas képfrissítési rátát alkalmazó 8K-s videófolyamok sávszélesség-igényét. Mivel ugye a kézenfekvő választás, azaz a HDMI még nem nőtt fel ehhez a feladathoz, hiszen a 2.0-s változata csak 60 FPS-es 4K-s videófolyam továbbítására képes, így a tévégyártók az MHL konzorcium szakembereit kérték meg rá, fejlesszenek ki egy olyan kábel- és csatlakozószabványt, ami képes a 8K-s videófolyamok által támasztott igények kielégítésére. Így született meg a superMHL csatlakozó és a hozzá tartozó kábel, amely összesen maximum hat csatornát kínál.
Fotó: AnandTech
A superMHL szabvány után kézenfekvő volt, hogy a csatlakozót és a kábelt is superMHL névvel lássák el – így is történt. Maga a csatlakozó összesen 32 érintkezőt tartalmaz, és extraként megfordítható, azaz fejjel lefelé bedugható a superMHL aljzatba – hasonló extra tulajdonságot kínál az éppen szárnyait bontogató USB 3.1 szabvány Type C csatlakozója is. A superMHL csatlakozó nagyjából akkora helyre zsúfolja össze a 32 érintkezőt, amekkora egy 19 érintkezős HDMI Type-A kábel csatlakozója, azaz az újdonság meglehetősen nagy csatlakozósűrűséggel dolgozik. Pont ennek a 32 érintkezőnek köszönhető, hogy a superMHL a korábbi megoldáshoz képest nem 1, hanem maximum 6 csatornán tudja továbbítani az MHL adatfolyamot, ezáltal elegendő sávszélességet kínál a 8K-s videó továbbítására. Egy-egy ilyen superMHL kábel egyébként kettő vagy három méter hosszú lehet, ha passzív megoldásban gondolkodunk. Az új útra lépve most már két fontos piacot szolgálhat ki az MHL szabvány: a mobileszközökét, illetve az otthoni szórakoztatóelektronikai eszközökét, ami a korábbinál sokkal szélesebb felhasználási kört, illetve sokkal több lehetséges csatlakozó-konfigurációt eredményez. 8K-s videók továbbításához superMHL-supeMHL kábelre lesz szükség, az USB->HDMI kábelek pedig továbbra is alkalmazhatóak lesznek a mobileszközökhöz a kompatibilitás fenntartásához. A lehetséges kábelfajtákat az alábbi kép mutatja be:
Fotó: AnandTech
A fenti kombinációkból a superMHL->superMHL és az USB->HDMI kábelek lesznek a legnépszerűbbek, illetve a legelterjedtebbek, főleg, mivel a 4K-s tévék esetében még szükség van a superMHL protokoll egysávos változatának implementálására is a 4K60p videó-átvitel támogatásához – amihez ugye nincs szükség superMHL kábel vagy csatlakozó alkalmazására. A változás hatására fogadó oldalon a HDMI mellett tehát megjelenik a superMHL csatlakozó is, forrás oldalon pedig a Micro-USB 2.0 mellé belép az USB (3.1) type-C és a superMHL. Tehét lesz egy kis kavarodás, de a helyzet azért tökéletesen átlátható – némi gondolkodás után. Persze ahogy a televíziók piacán lendületet vesz a superMHL csatlakozó, a superMHL->USB (3.1) type-C kábelek is egyre komolyabb szerephez juthatnak, ugyanis az USB type-C jóvoltából a Micro-USB 2.0-hoz képest egy helyett immár kettő vagy négy MHL adatsáv használatára is lehetőség lesz, ami új opciók előtt nyit utat – hiszen jelentősen növekszik az egy kábel alkalmazásával elérhető maximális sávszélesség.
Fotó: AnandTech
A fenti változások mellett tápellátás és többmonitoros támogatás tekintetében is lesz fejlődés. A superMHL esetében immár akár 40 wattos teljesítmény leadására is lesz mód (20 volt, 2 amper), ami komoly előrelépés az MHL 3.0 10 wattos értékéhez képest. A superMHL jóvoltából ezzel együtt akár 8 kijelzőből álló megjelenítő rendszer meghajtására is lehetőség lesz, ami nagyrészt a megnövelt sávszélességből fakadó előnyöknek köszönhető. Az MHL konzorcium mai bejelentése tehát meglehetősen váratlan fordulatnak tekinthető, már ami az MHL és a HDMI korábbi együttélését illeti. Ezzel a lépéssel a szabványok még nem lettek egymás riválisai – főleg, hogy mindketten TMDS technológiára támaszkodnak, illetve mindkettőjük csoportjában jelen van a TMDS-tulajdonos Silicon Image –, de most először fordul elő, hogy kettőjük között némi átfedés fedezhető fel. Az MHL mobilpiaci pozíciója továbbra is biztonságban van, de hogy milyen változások indulnak el a televíziók és a szórakoztatóelektronikai termékek szegmensében (ugye a HDMI rovására), azt majd csak később láthatjuk meg.
Fotó: AnandTech
Hogy pontosan mit hoz a jövő, az tehát rejtély, az viszont biztos, hogy rövidtávon a superMHL lesz az egyetlen lehetséges választás a 8K-s televíziók gyártói számára. Ezt remekül példázza, hogy a Samsung az idei CES-en már be is mutatott egy olyan 8K-s televíziót, ami superMHL csatolót használ. Persze a superMHL nem csak a hatalmas adatátviteli sávszélessége miatt vonzóbb, hanem egyéb technológiai megoldásai miatt is. Utóbbi körbe sorolható a megfordítható csatlakozó, illetve az is, hogy elég tekintélyes teljesítmény leadására képes – ezek mind-mind előnynek tekinthetőek 4K fronton a HDMI-vel szemben, de az esetek túlnyomó többségében talán nem túl masszív, meghatározó előnyök. Kíváncsian várjuk, hosszabb távon milyen változásokat okoz a superMHL megjelenése.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. Supra
2015.01.07. 13:44
Még!!! Új szabványt, MÉÉÉÉÉG!!!!!
Nem elég a meglévő vagy 8 fajta, kell még egy!!!!!
Rögtön sírva fakadok...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. atti2010
2015.01.07. 13:51
Már alig férnek a csatlakozók a téglányi VGA-n, kell ez mint egy falat kenyér, a HDMI-t is sikerült jó törékenyre tervezni gondolom ez sem lesz jobb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.01.07. 14:06
Törékeny alatt mit értesz? Nekem még egyet sem sikerült tönkretenni.

Kíváncsian várom mi lesz ebből az egészből. Gondolom 2-3 év múlva az új videókártyákról eltűnik majd legalább az egyik DVI csatlakozó és lesz helyette ez az új SMHL, a HDMI mellett. Akinek meg másfajta kell, majd vesz hozzá egy átalakítót, mint ahogy ez ment eddig is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Lazahunter
2015.01.07. 14:23
Mivel jelenleg nemhogy a 8K tartalmak, de még a 4K-s sem fenyeget senkit sem, így mire oda jutunk, hogy szükség legyen erre, már régen minden készülék átállt erre a csatlakozó típusra

Remélhetőleg addigra ez is olcsó lesz, mint most a HDMI ....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. thedevelop...
2015.01.07. 15:20
Jobban örülnék, ha inkább univerzális csatlakozók terjednének.. Ha az USB végre felfejlődne a Thunderbolt szintjére, vagy ez utóbbi lenne olcsóbb, akkor elég lenne egyetlen csatlakozó mindenhez.
Hatékonyabb lenne a PCI-E linkeket kábelen elérhetővé tenni, mint megkülönböztetni hang, videó, egyéb adat és jelbuszokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. zoomcns
2015.01.07. 15:25
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. spludzs atti2...
2015.01.07. 15:42
Dettó! Nálam a csatlakozónál befeszült párszor azt használhatatlan is lett! Nem is lettem volna mérges rá, előfordul az ilyen, ha nem egy, majd kisujj vastagságú kábelról lett volna szó, ami ráadásul 20 méter....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. RealDreamQ Supra
2015.01.07. 17:32
+1
na jah nem elég amennyi van ...

DP port megsincs említve ...

inkább a D-SUB -ot felejtenék már el és talán abbahagynák az ócska monitorok gyártását .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. thestock
2015.01.07. 20:47
"És mikor lehet majd ilyet kapni?" -gondoltam leszek én az első aki felteszi azt a kérdést
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Meteorhead
2015.01.07. 20:58
Hát ennek én sem örülök annyira. Amióta DP megy USB 3.1-en, amihez meg is érkezett az első alaplap... inkább Type-C csati legyen a telefonon, amit ha egy dokkolóba dugok, akkor nem csak tápot kap és FullHD felbontást tol ki magából (vagy 4K@30), hanem billentyűzet és más kaki is ráaggatható. Sokkal szimpatikusabb az USB irány. Ha az Ethernet is átvenné, az nagy királyság lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Lalalala
2015.01.07. 23:45
A 4k-s tv-ket sem veszi normál ember... minek 8k...??? bőven ráérne még, igencsak deficites lesz ez, hogy így rohannak..... nem fogja behozni az árát jó ideig a gyártása....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!