iPon Hírek

A HMD Global bejelentette: jövőre jönnek az androidos Nokiák

Dátum | 2016. 12. 05.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Egy ideje már szinte tényként beszéltek arról mindenhol, hogy érkeznek az Android operációs rendszert futtató okostelefonok a Nokia márkaneve alatt, ez azonban valójában csak most nyert hivatalosan is megerősítést. A brandet továbbvivő HMD Global Oy és a Nokia is közleményben számolt be a megállapodás megszületéséről és a jövőt érintő tervekről.
Májusban derült ki, hogy a Nokia márkanév ismét felbukkanhat az okostelefon-piacon ugyanis egy frissen alakult finn vállalat, a HMD Global Oy bejelentkezett az ehhez szükséges jogokért a Foxconn egyik leányvállalatával együttműködve, most pedig hivatalosan is pont került az ügyletre. Ahogy arról más többször is szó volt, a HMD gondoskodik majd a kapcsolattartásról, a márkaépítésről és a szabadalmak gondozásáról, a FIM Mobile feladata pedig a terjesztés, a fejlesztés és a gyártás lesz. Fontos, hogy a Nokia igazából, bár közeli viszonyt ápol a HMD Globállal, valójában nem résztulajdonos a frissen alakult vállalatban és befektetőként sincs jelen a vállalat mögött.
Alig néhány napja számolhattunk be arról a pletykáról, hogy állítólag a jövő évi Mobile World Congress során debütálhatnak a megújult „Nokia”, a HMD Global Oy okostelefonjai, most pedig már erről is kaptunk hivatalos információt. A finnek tájékoztatása szerint 2017 első felében számíthatunk az első újdonságok megjelenésére, ami lényegében egybevághat azzal, hogy az MWC 2017 keretében fog lehullani a lepel az androidos konfigurációkról.
Fentebb már említettük, hogy a Nokia hivatalos weboldalán is megjelent a megállapodásról és a „visszatérésről” szóló hír, és nem ez az egyetlen dolog, ami jelzi azt, hogy a Nokia ugyan nem adta a fejét újra a mobilgyártásra, de mégis szeretne azért közel maradni a tűzhöz. A Nokia honlapján újra megjelent a Phones néven futó menüpont, ahol bizony megtalálhatóak lesznek az Android operációs rendszerrel jövőre érkező készülékek. Amíg fel nem bukkannak az első kész termékek, addig az Nokia.com/Phones oldalon csak néhány feature phone található, illetve egyebek mellett az „Inspired by ambition, made for everyone.” (Ambíciók inspirálták, mindenki számára készült.) szöveg olvasható, ami akár a mobilos fronton megújuló Nokia márkanév szlogenje is lehetne. Akik semmi esetre sem szeretnének lemaradni a hónapok múlva debütáló masinákról, azok már most feliratkozhatnak a e-mailes értesítésre.
Arto Nummela és Florian Seiche
Zárásul pedig tekintsük át részletesebben, hogy kik is próbálják majd újra a csúcsra vinni a Nokia brandet. A HMD Global Oy vezérigazgatója Arto Nummela lesz, aki 1994-ben szegődött a Nokiához, és a mobilos részleget még a Microsofthoz is követte a felvásárlás után, szóval mondhatni több mint 20 éve kíséri a Nokia mobilok útját tűzön és vízen át. Az elnöki posztot Florian Seiche kapta, aki megjárta a Siemenst és az Orange szolgáltatót is, majd fontos posztot töltött be a HTC-nél, miután a Nokiához, majd a Nokia mobilos szegmensével együtt a Microsofthoz igazolt. A CMO szerepkörét Pekka Rantala töltheti be, aki rutinosan mozog már ezen a pályán, ugyanis korábban hosszú évekig dolgozott marketingesként a Nokiánál, illetve megjárta az Angry Birds sikerjátékot készítő Roviót is. És említést érdemel még Juho Sarvikas is, aki pedig a CPO, vagyis a vezető termékfelelős lesz. Sarvikas is a Nokia kötelékében nevelkedett és dolgozott a Microsoftnál is, méghozzá a Nokia feature phone-os csoportjának fejeként.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. 19milan97
2016.12.05. 22:35
Kíváncsi leszek a végeredményre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Gyurkov
2016.12.06. 07:31
"Az elnöki posztot Florian Seiche kapta, aki megjárta a Siemenst és az Orange szolgáltatót is, majd fontos posztot töltött be a HTC-nél, miután a Nokiához, majd a Nokia mobilos szegmensével együtt a Microsofthoz igazolt." Ezek a vállalatok - ha voltak a csúcson - ma gödörben vannak (mobil részlegre gondolok).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. DemonDani Gyurk...
2016.12.06. 09:03
Amikor a HTC-nél vol, akkoriban a HTC a legjobbját nyújtotta. Mondjuk az is tény, hogy mikor lelépett, akkor már láthatóak voltak a gondok amellett, hogy a készülékek jól álltak, és még talán bevétel is akadt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!