iPon Hírek

A hóhér akasztása - megbüntették az APEH-et!

Dátum | 2009. 07. 16.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

A Közbeszerzési Döntőbizottság 2 millió forintra bírságolta az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalt (APEH), mert az adóhatóság az általa telefonos ügyfélközpont létesítésére kiírt közbeszerzés során kizárt két, közösen induló céget a hirdetmény nélkül indult tárgyalásos eljárásból, mivel azok nem megfelelően indokolták az ajánlatuk módosítását - írja az MTI-Eco.

Az APEH 9 céget hívott a közbeszerzésre, a kétfordulós tárgyalás első köréből a három legjobb ajánlatot tett cég jutott tovább. A kiválasztás során a legfontosabb a szempont az ár volt, ezt követte az üzemeltetés során felmerült hibák elhárítási ideje, percben megadva.

A Magyar Telekom Nyrt. és a TCT Hungary Kft. közös ajánlatot adott be, ebben a leghosszabb, 480 perces hibajavítási időt vállalták, míg a legrövidebb 30 perc volt. A tárgyalás során a közös ajánlattevők az időt 30 percre csökkentették, amire az APEH indoklást kért, ezt azonban a hivatal a munkaidőt követően, késő délután kérte másnap reggel 8 órás határidővel.

Végül a választ nem fogadta el az adóhivatal, és kizárta a két céget a második fordulóból, azok akkor fordultak a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz. A bizottság megállapítása szerint a munkaidő után kért indoklás csak akkor lett volna elfogadható, ha az ajánlatkérő erre előre felhívja az ajánlattevők figyelmét, így azok számíthattak, és felkészülhettek volna rá. Miután ez nem történt meg, így akár csak néhány órás, de mindenképpen munkaidőbe eső hosszabbítást kellett volna tennie az ajánlatkérőnek. Az indoklásra megszabott határidő így rövid, és jogszerűtlen volt.

A döntőbizottság a jogsértést megállapította, és magasnak számító 2 millió forintos bírsággal sújtotta az APEH-et, egyúttal indoklásában kiemelte: mivel a nyertes céggel az APEH már megkötötte a szerződést, nem lehetett orvosolni a jogsértést.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. forintuser
2009.07.16. 18:21
VISSZA A HIRHEZ

Akasztják a hóhért...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. levimaster
2009.07.16. 19:16
pfff az APEH-nak ez a 2 millió meg se kottyan, lazán zsebből
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. hexisoft
2009.07.16. 19:22
2 millió?!?!?! Pfff....Biztos csak viccnek szánták. Bár még annak is .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. iker222
2009.07.16. 19:36
bíróság - állam
APEH - állam

ennyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. prohlep
2009.07.16. 20:07
Kapitalista gondolkodás: első a pénz, csak utána jöhet az ember, íme: "A kiválasztás során a legfontosabb a szempont az ár volt, ezt követte az üzemeltetés során felmerült hibák elhárítási ideje, percben megadva.".

Jogállamiság sem sokkal külömb, íme: "mivel a nyertes céggel az APEH már megkötötte a szerződést, nem lehetett orvosolni a jogsértést".

Ergó: JOGSÉRTŐ SZERZŐDÉS, HA MÁR MEG VAN KÖTVE, AKKOR A JOGÁLLAM NEM HAJLANDÓ ORVOSOLNI. Legalábbis ha az ilyen leírt helyzetben.

Szép kis világba csöppentünk az utóbbi 20 évben: megvalósult kapitalizmus, megvalósult jogállamiság a korábban megvalósult szocializmus helyett. Egyik jobb, mint a másik. De melyik?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. iker222
2009.07.16. 20:14
hadd ne mondjam, nem egy embert ismerek aki visszasírja a régi "rendszert"... és nem csak itt, (Kelet-)Németországban is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. _DiEGO_
2009.07.16. 20:28
iker222

Teljesen jól látod . Pénzátutalás hivatalosan ... igy is lehet ... de 2milla csak ? Valakinek száját betömik vele
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Parano1d
2009.07.16. 21:27
Ahoz képest, hogy tavaly a "dolgozók" 16700!!! milla prémiumot kaptak, ez a 2 millió nevetséges összeg. Csomószor jogosulatlanul követelnek, egyszerű adminisztrációs hiba (vagy ki tudja mi) miatt. Persze az egyszerű kisembernek nem adnak kárpótlást ezután, és még ő rohangászhat a pénze után.
Legalábbis nekem volt hasonló esetem, kb 5 évembe, csomó bejárásba, és 2 marék ősz hajszálba telt meggyőzni őket, hogy jogosulatlanul küldik a sokadik felszólítást, kamatoskamattal......
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!