iPon Hírek

A HP felvásárolná a Samsung nyomtató-üzletágát

Dátum | 2016. 09. 12.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Hewlett Packad Enterprise-ból nemrégiben kivált HP vezetése nagyon komoly lépés előkészítésén dolgozik: a cél a Samsung nyomtató-üzletágának bekebelezése, majd a másolópiac felrázása – itt ugyanis régóta nem volt semmilyen különösebb innováció. A felek által aláírt szándéknyilatkozat értelmében a HP 1,05 milliárd dollárt fizetne a Samsung nyomtató-üzletágáért, viszont a lépésre az illetékes hatóságoknak is igent kell mondaniuk, így a tranzakciót csak ezután lehet nyélbe ütni. A megközelítőleg 12 hónapig tartó folyamat végén a HP megszerezheti a Samsung szabadalom-portfólióját, amelyben uszkve 6500 szabadalom lapul, sőt, az üzletágban dolgozó 6000 alkalmazott is átkerül a HP-hoz, akik között 1300 kutató és mérnök is jelen lesz. A HP ezzel együtt megszerzi a Samsung kínai gyáregységét és az 50 értékesítési irodáját is, amelyek különböző világvárosokban találhatóak. A tranzakció nyélbe ütését követően a fentieken felül egy komoly árbevételt termelő üzletág kerül a HP tulajdonába, amely csak a tavalyi év folyamán 1,8 milliárd dolláros árbevételt könyvelhetett el. Ez persze már önmagában is jól hangzik, az viszont még ennél is érdekesebb, hogy mi a célja a HP-nak ezzel a manőverrel. Mivel az A3-as nyomtató-másoló készülékek szegmensében hosszú évek óta nem történt komolyabb fejlesztés, a HP a felvásárlást követően alaposan meg szeretné reformálni ezt az amúgy 55 milliárd dolláros forgalmat bonyolító szegmenset, amiben a Samsung technológiái komoly segítséget nyújthatnak. Mint ismeretes, a HP jelenleg külsős beszállítóktól vásárolja egyes nyomtatóinak fő egységeit – itt főként a lézernyomtatókban használatos mechanikai komponensekre kell gondolni, amelyek egyebek mellett a Canontól érkeznek, hála a felek között több évtizede gördülékeny együttműködésnek. A Samsung technológiáit felvásárolva ezeket az alkatrészeket is „házon belül” gyárthatnák, ami sok új lehetőség előtt nyithatja meg a kapukat, plusz a külsős beszállítóktól való függőséget is csökkentheti. A reformintézkedések fő célja, hogy az elavult, nehezen javítható, költséges cserealkatrészeket igénylő nyomtató-másoló gépeket sokkal korszerűbb multifunkcionális nyomtatókra cseréljék, amelyeket több szempontból is előnyösek. Ezeket költséghatékonyabban lehet üzemeltetni, teljesítmény terén versenyképesek, a modern funkciók jóvoltából pedig sokoldalúan használhatóak – gondoljunk csak a felhőszolgáltatások vagy éppen a mobilalkalmazások integrálására. A HP új A3-as lézernyomtatói a felvásárlást követően természetesen Samsung technológiákra támaszkodnak majd. Azáltal, hogy minden főbb technológia házon belülre kerül, nem csak a profitot növelheti a cég, de a fejlődés irányát is sokkal hatékonyabban meghatározhatja, hiszen minden adott lesz ahhoz, hogy versenyképes nyomtatók készülhessenek, méghozzá házon belüli fejlesztésekkel.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. noPublicFG
2016.09.12. 22:36
Ezután nem évente kell szervizeltetni, hanem havonta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Busterftw
2016.09.13. 01:02
Ha ennyire nyereseges az uzletag nem ertem miert valna meg tole a Samsung. Foleg ha naluk van a technologia is.
Licenceljek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Timer
2016.09.13. 07:32
Istenem, a két f_stalicska gyártó. Pont ezt a két típust próbálom meg elkerülni, az utóbbi évek meglehetősen negatív tapasztalatai okán. Az a baj, hogy a HP még mindig sokakat meggyőz az agresszív árazásával (beszélek itt elsősorban a belépőszintről), pedig a konkurensek kevesebb csinnadratta mellett stabilabb működést szavatolnak, szintén saját tapasztalat alapján. 60-70 ezer fölött nincs baj a HP-val sem, ott azért vannak stabil, elnyűhetetlen darabok.

Samsung meg...pfff. SCX-4623F óta csak annak a híréből él, az újkori darabok nálam kimerítik az ipari hulladék fogalmát. És ez volt a legfinomabb jelző, amit találtam a palettára...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Kajafun
2016.09.13. 07:48
Innovációt akar a HP? Mint annó a Canonnal szemben amikor a HP patronja csak a fejjel volt cserélhető darab áron 5k-ért, ellenben a canoné 800ft volt...
Itt majd minden egybe lesz égetve és nyomtatót kell venni havonata
INNOVÁCIJÓÓÓ HP módra!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. 5hR3kY
2016.09.13. 08:00
Már látom a jövőt, egyféle fos márka lesz a kettő helyett, 200 oldalas induló tonerrel, és az alap 400 oldalas lesz, a nagy kapacitású meg 600 oldalas, 15, 22, és 30 ezres áron.
Szerk.: A nem egybeépített nyomtatókban is majd 5000 oldalanként kell cserélni a fényhengert.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!