iPon Hírek

A HP nyomtatók újra használhatnak utángyártott patront

Dátum | 2016. 10. 16.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Szeptember közepén óriási felháborodást okozott a HP azzal, hogy egy korábbi, március folyamán kiadott firmware frissítés szeptember 13-tól kezdve lehetetlenné tette az Officejet sorozatú HP nyomtatóknál a harmadik féltől származó kellékanyagok használatát. A felhasználói visszajelzések alapján a nyomtatók ugyan felismerték az utángyártott patronokat, viszont hibaüzenettel reagáltak, amely szerint a behelyezett patron sérült, így nem használható. Eleinte úgy tűnt, hogy csak egyszerű szoftveres hibáról lehet szó, majd szépen lassan kiderült, hogy hibáról szó sincs: a HP direkt tiltotta meg az utángyártott kellékanyagok használatát. A cég a lépést korábban azzal magyarázta, hogy a lehető legjobb nyomtatási élményt szeretné nyújtani vásárlói számára, és szeretné megkímélni őket a az utángyártott patronok okozta esetleges kellemetlenségektől, valamint saját szellemi tulajdonát is védeni szeretné a döntéssel. Ez üzleti szempontból érthető lépés, a kivitelezése viszont már nem volt túl elegáns, amiért joggal érheti kritika a gyártót. Egyébként a leleményesebb felhasználók a Google segítségével hamar megtalálták a módját, hogy kijátsszák a tiltást, most pedig a HP is elérhetővé tett néhány új firmware-t, amelyek az érintett nyomtatók esetében visszaállítják a szeptember 13-a előtti állapotot, azaz ismét használhatóak lesznek bennük az utángyártott kellékanyagok. Noha a fentebb tárgyalt márciusi firmware frissítés még automatikusan érkezett, a tiltás feloldását segítő friss firmware-t viszont már saját kezűleg kell beszerezniük a felhasználóknak, majd külön alkalmazniuk is kell. Persze a HP fenntartja magának a jogot, hogy bármikor megváltoztassa a patronazonosítási metódust, amelynek következtében néhány utángyártott kellékanyag használata esetleg ismét ellehetetlenülhet.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. tomchee
2016.10.16. 12:48
Agyaltam rajta mostanában, hogy kéne venni nyomtatót... Most már tudom, hogy milyet NE
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Timer
2016.10.16. 13:37
Ez az iparág is rászolgált már egy alapos taslira.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. bighlo
2016.10.16. 13:56
komolyan mondom nem értem őket... a céges felhasználók amúgy is megveszik a gyárit nem szórakoznak után gyártottal. A magánszemélyek meg előbb-utóbb úgyis kijátsszák tehát felesleges hajcihő azért a pár száz patronért amit addig el tudnak adni míg meg nincs a törés... Csalódtam a HP-ban régen azért nem volt ennyire szánalmasan pénzéhes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. patrik2991
2016.10.16. 14:43
Vicc, szerintem talán nem 4x annyiért kellene adniuk a patront, akkor bevenném a rizsájukat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Kajafun
2016.10.16. 18:03
Patront tölteni kell nem venni! :D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Bzsolt
2016.10.16. 23:41
A hiba ott van, hogy a HP túl drágán adja a patronokat. Amíg az eredeti patron 23.000.- és az utángyártott 6.000.- és ugyan annyit nyomtatok vele ugyan olyan minőségbe, addig nem lesz kérdés melyiket vesszük a cégnél. 3-4 patron esetén az árkülönbségből veszünk egy új nyomtatót...
Ha 10.000.-ért adná akkor meggondolnánk. De így óriásit kaszál a patronokon, és még többet akar... Ebből váltás lesz előbb-utóbb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Lazahunter Kajaf...
2016.10.17. 10:38
Ez sem mindig működik a HP esetében ... anno a 300-as fekete patront akartam újratölteni (ebben benne van a fej), de az elektromos szintjelző miatt nem tudtam a feltöltött patront rendesen működésre bírni

Amúgy vicces, hogy az utángyártott Auchanos XL300 3eFt, mígy az eredeti 12-13eFt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. mejoc
2016.10.17. 14:27
Már 4 évvel ezelőtt se engedte a HP az utángyártott patronokat. Nem tudom mi a nagy hír/felfedezés ebben. Nem is vettem és nem is fogok HP-t venni az biztos :-D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Kajafun Lazah...
2016.10.17. 17:28
Én direkt olyan nyomtatót vettem aminek a patronja könnyen tölthető. A Te esetedben talán előfordul, hogy resetelni kellett volna a patront töltés után. :)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. 5hR3kY mejoc
2016.10.18. 07:57
Négy évvel ezelőtt ha beraktál egy utántöltött / utángyártott patront / tonert, az vagy működött, vagy nem működött a gépben. De olyan nem volt hogy beleraktál egy utángyártott patront / tonert, működött vele szépen, és a nyomtató letöltött a háttérben egy új firmware-t, felfrissítette magát, és többet nem volt hajlandó nyomtatni azzal az utángyártott patronnal / tonerrel ami ezelőtt egy nappal még működött.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. gargantu
2016.10.18. 11:44
Nem patronos, hanem toneres eset: több mint fél órát vártam egy orvosi rendelőben egy receptre, amíg előkerült a rendelőintézet hardverese és kicserélt egy csipet (NEM A TONERT!) a nyomtatóban, amitől hajlandó volt tovább nyomtatni és nem azt írta ki, hogy cserélni kell a tonert. (A csipből több tucat volt a táskájában, tehát a módszert folyamatosan alkalmazták sok helyen.) Fő szempont a PROFIT, nem a FELHASZNÁLÓI ÉLMÉNY!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!