iPon Hírek

A HTC felvásárolja az S3 Graphics-et

Dátum | 2011. 07. 06.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

Rendkívül érdekes hírek érkeztek a mobil eszközök piacáról, amelyek azt taglalják, hogy az okostelefonjairól ismert HTC egy komoly felvásárlásra készül, amelynek keretén belül megszerzi a fremont-i székhellyel rendelkező vállalatot, az S3 Graphics-et. A HTC az S3-at a VIA-tól és a WTI Investment-től vásárolja meg, akik osztoznak majd a 300 millió dollárban megállapított vételáron. Az S3 Graphics neve sokak számára lehet ismerős a 90-es évek folyamán piacra dobott Trio videokártyákról, amelyek közül az elsők 1995-ben debütáltak (később Savage néven mentek a 3D-s gyorsítóik).

Mostantól a HTC tulajdona.
A három cég által megkötött megállapodás értelmében a VIA 147 millió dollárral lesz gazdagabb, míg a WTI markát 153 millió dollárnyi készpénz üti majd. A tranzakció lezárása után a HTC birtokába kerül az S3 fejlesztőcsapata, a vállalat szellemi termékei, valamint az a tudás is, hogy miként kell hatékony energiafelhasználás mellett üzemelő grafikus/videó megoldásokat készíteni. A HTC egyelőre nem árulta el, hogy pontosan milyen tervekkel vásárolta fel az S3 Graphics-et, de nem tévedhetünk sokat, ha azt tippeljük, hogy a felvásárlás segítségével terjeszkedni szeretne a vállalat a mobilpiacon és esetleg olyan megoldásokkal szeretne előrukkolni, amelyek egy SoC-on belül ARM processzormagokat és S3-as grafikus processzor(oka)t is tartalmaznak. Így vagy úgy, a felvásárlással mindenképpen új lehetőségei nyílnak a cégnek a piacon, de a konkrét tervekkel kapcsolatban majd csak későbbre várható tájékoztatás.
 
A hírek szerint az már biztos, hogy az S3 a jövőben integrált videó vezérlőket és grafikus processzorokat is készít majd, amelyek közül az integrált videó vezérlőket természetesen továbbra is viszontláthatjuk majd a VIA különböző MCH-iban (Media Controller Hub).

A tranzakció várhatóan az év vége előtt lezárulhat, onnantól kezdve pedig hivatalosan is a HTC részét képezi majd az S3 Graphics.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. yeezs
2011.07.06. 18:00
A jó öreg s3.

Kár, hogy a 3d-s kártyáik inkább csak frizbizésre voltak jók mint sem grafikai megjelenítésre.
De 2d-ben tudták hogyan kell kenni a zsírt, kitudja, még jól is járhat velük a htc.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Cukrosbacs...
2011.07.06. 20:04
Az én sejtésem viszont az hogy a HTC a mobilok videóira és a játékokra tennék a hangsúlyt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. polarx
2011.07.06. 20:50
Cukrosbacsi: ez egyértelmű hogy arra kell nekik, nem akarják a terga chipeket, helyette gyártottak maguknak másféle procikat és mostmár grafikus chipeket is fognak, alsó hangon saját célra, de elképzelhető hogy más gyártóknak is elegendő mennyiséget gyártanak persze először fejlesztenek valamit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. loud
2011.07.06. 23:43
Látom nem látjátok, hogy így elég nagy szabadalmi portfólióra is szert tettek amiben pl. benne van az s3tc textúra tömörítés amit elég sok helyen /értsd konzolok, telefonok egyebek/ használnak. Na ezzel meg tudják szorongatni a Microsoft tökét, és ki tudják belőlük azt csalni, hogy ne kell fizetni az androidos készülékek után, és így az egyszeri befektetett 300 milla pl. az első év után visszajön.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Cukrosbacs...
2011.07.07. 00:46
Nem is baj ha adnak a szájukra "loud". Így is túlságosan elvannak engedve Mikrosoft-ék
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!