iPon Hírek

A hűtéstechnika jövője

Dátum | 2008. 03. 21.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

A Thorrn Micro Technologies mérnökei sikeresen kifejlesztettek egy olyan, mozgó alkatrészek nélküli, szilárdtest hűtőeszközt, ami a hagyományos, mechanikus ventilátoroknak mindössze a negyedét teszi ki méreteiben, teljesítményében viszont azok két-háromszorosát is nyújtja.


Az RSD5 névre hallgató darab nagyjából akkora, mint egy mikrochip: rendkívül vékony és karcsú, csendes és erőteljes - olyannyira, hogy a jelenlegi prototípusok minden probléma nélkül hűvösen tudnak tartani egy 25 wattos processzort.

Az eszköz ugyanazt a technológiát hasznosítja, amit az ionos légtisztítók is, amelyek feszültség alá helyezett vezetékekkel keltenek légáramlást. Az RSD5-ös ugyanígy szabadít fel ionokat a vezetékei útján - ezzel pedig egyfajta plazmát, elektromos mezőt hoz létre, amelyben az ionok folyamatos mozgásra késztetik a levegőmolekulákat - vagyis folyamatos légáramlást biztosítanak (Corona Discharge).

Konkrét számokat is említve, a hagyományos, hordozható elektronikai cikkekben használt ventilátorok mintegy 0,7-1,7 m/s sebességű szelével szemben az RSD5 2,7 m/s-t biztosít.

Dan Schlitz és Vishal Singhal, a projekt vezető főmérnökei nemrég mutatták be az alkotásukat, és nagyon remélik, hogy a technológia processzorokba való megfelelő integrálásával hamarosan eljöhet az önhűtő chipek korszaka.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások