iPon Hírek

A Japánban történt katasztrófa hatásai a HDD piacra

Dátum | 2011. 03. 28.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A Japánban történt földrengés és az utána érkező szökőár hatalmas pusztítást végzett az ország egyes részein. A katasztrófa a japán társadalomra és a japán gazdaságra keményen rányomja bélyegét - ám azt csak most kezdik el felmérni, hogy pontosan mit is okozott a hihetetlen mértékű katasztrófa.

Egyik korábbi hírünkben már foglalkoztunk azzal, hogy a katasztrófa következtében nagyjából milyen piaci változások várhatóak, de most újabb hírek érkeztek, amelyek ezúttal a HDD piac érintettségével foglalkoznak. A helyzet sajnos nem túl rózsás, ugyanis a Japánban található Furukawa Denko és Kobe Steel, akik a merevlemezkorongok gyártásához szükséges szubsztrátumok készítésével foglalkoznak, valamint a különböző HDD alkatrészek gyártást végző Showa Denko  üzeme a katasztrófa óta nem termel. A három vállalat munkásai és üzemei megsérültek, így mindhárman arra kényszerültek, hogy ideiglenesen leállítsák a termelést. A három fontos piaci szereplő kiesésével az elemzők szerint a belépő szintű megoldások piacán élesedhet a verseny a merevlemezek és az SSD meghajtók között, ami a merevlemezek drágulása miatt következhet be.

A Showa Denko a merevlemezpiac 25%-át tartja a kezében, viszont a gyártó nem csak Japánban, hanem Tajvanon és Szingapúrban is rendelkezik üzemekkel. A Showa Denko által készített alkatrészek a Western Digital és a Seagate merevlemezeiben is megtalálhatóak. A Showa Denko Japánban található üzemének kiesése az elemzők szerint nem azonnal érezteti majd a hatását a piacon, de az biztos, hogy idővel nehézséget okoz majd a kieső üzem miatt kialakuló hiány. A Showa Denko egyébként 22 millió merevlemezkorongot gyárt havi szinten, azaz tényleg jelentős piaci szereplőnek minősül a maga 25%-os piaci részesedésével.


A Furukawa Denko és a Kobe Steel - akik alumíniumból készült merevlemezkorongokat gyártanak - egyelőre leállították a termelést. Ez a hír az asztali merevlemezek piacára nézve lehet rossz, ott ugyanis zömében alumíniumból készült merevlemezkorongokat használnak, míg a noteszgépekbe szánt HDD-k esetében - a rezgésekkel és kisebb ütésekkel szembeni nagyobb ellenálló képesség miatt - inkább üvegalapú korongokkal dolgoznak.

A fenti két vállalaton kívül a TDK, a korábban említett Showa Denko és a Fuji Electric is fontos szereplő a piacon, ám ők már precíziós munkával foglalkoznak, azaz az író/olvasó fejeket és magukat a merevlemezekben felhasznált mágneses elven működő korongokat készítik el. A TDK a merevlemezekben használt mágneses író/olvasó fejek piacának 30%-át uralja és szerencsére az ő üzemei nem, vagy csak nagyon minimális mértékben érintettek, azok ugyanis a katasztrófazónán kívül helyezkednek el.

A merevlemezekben használt hordozó rétegeket, amelyekből a HDD korongok készülnek, nagyrészt Japánban gyártják, de a merevlemezekben felhasznált motorok többsége is ebben az országban készül. A felsorolt területeken a Hoya, a Nihon Densan és a Konica Minolta jeleskedik, ám ezeknek a cégeknek szerencsére szintén a katasztrófazónán kívül vannak az üzemei.

Amellett, hogy a Showa Denko, a Furukawa Denko és a Kobe Steel üzemei nem termelnek, sajnos az is gondot okoz, hogy a többiek, akiknek az üzemei nem sérültek, szintén nem tudnak megfelelő termelés mellett működni, ennek oka pedig az, hogy rengeteg áramkimaradás van a térségben a fukusimai atomerőmű kiesése miatt. A Japánban történt katasztrófának tehát van egy rövidebb ideig tartó, kisebb következményekkel járó hatása a HDD piacra, de hosszabb távon ez ronthatja a főbb merevlemez piaci szereplők esélyeit az SSD meghajtók ellen folytatott harcban.

Az elemzők azt egyelőre nem számszerűsítették, hogy pontosan mekkora drágulás várható a HDD-k piacán és erre pontosan mikortól kezdve lehet számítani, de valószínűleg erről is rövidesen érkeznek információk.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. noPublicFG
2011.03.28. 19:36
Addig kéne bevásárolni számítógépből, amíg tehetjük. A végén majd múzeumba mehetünk játszani
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. uristen
2011.03.28. 19:46
En mast mondok... Ezt kihasznalja mas nagyobb gyarto, es csinalnak gyorsabb merevlemezeket es SSD-ket, aztan jol meggazdagodtak belole... De lagalabb mi is jol jarunk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Ipadnak
2011.03.29. 07:57
Na, most jöhet Amerika.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. burgerz
2011.03.29. 09:09
ahogy nézem egyenlöre még olcsóbbak is lettek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Anzal0te
2011.03.29. 12:53
Valószínűleg az erős forint miatt lettek olcsóbbak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. sensejke
2011.03.29. 13:14
Remélem nem fog vagy 3 héten belül emelkedni az áruk, mert már kinéztem magamnak egy 2 Tb-ost és elég jó áron.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. csicsoblad...
2011.03.29. 13:40
Én meg 4 hét múlva rendelnék, remélem addig maradnak az árak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. sanyix
2011.03.29. 13:42
@uristen: álmodj királylány.... meg fogják magyarázni a többiek is hogy miért drágul az övéké is, ha máshogy nem tudják, akkor szolidaritásból drágítják
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!