iPon Hírek

A játékipar sötét titkai

Dátum | 2011. 07. 05.
Szerző | Morte
Csoport | JÁTÉK

A Rockstar és a Team Bondi kapcsolata elérte a mélypontot az L.A. Noire fejlesztésének ideje alatt, olyannyira, hogy a negyvenes években játszódó krimi kalandjáték után a Bondi következő darabjának biztos, hogy nem a Rockstar lesz a kiadója.

Több oka is volt, hogy a két csapat között ennyire elmérgesedett a helyzet. Az ausztrál fejlesztők közül különösen Brendan McNamarát, a Team Bondi L.A. Noire csapatának főnökét érte sok kritika vitatott vezetői stílusa, és az általa teremtett brutális munkakörülmények miatt.

Több ex-alkalmazott számolt be 60-110 órás munkahetekről, kifizetetlen túlórákról és McNamara rabszolgahajcsár, hajleüvöltős stílusáról. Az is elmond valamit, hogy 130 fejlesztő neve nem is szerepel a játékban a stáblistán.

Az eset a múlt hónapban került reflektorfénybe, és az International Game Developers Association már nyomozást is indított az ügyben.

McNamara szerint az L.A. Noire sikere az ő elhivatottságának köszönhető, és egyáltalán nem érez bűntudatot a történtekkel kapcsolatban. Szerinte a játékiparban ez az egyetlen módja a siker elérésének. Aki kényelmes, 9-től 5-ig tartó munkát akar, annak máshol kell keresgélnie, ez a szakma csak az igazán elhivatott embereknek való.

"Akár Londonban, akár New Yorkban vagy fejlesztő, ebben a szakmában világ legjobbjaival kell versenyre kelned, és készen kell állnod arra, hogy megtedd, amit tenni kell, hogy valóban versenyképes tudj lenni" – nyilatkozta McNamara egy interjúban.

Sokak szerint nem McNamara "elhivatottsága" mentette meg az L. A. Noire-t az elhúzódó, hét évig tartó fejlesztés során, hanem a Rockstar folyamatos támogatása. Ha nincs az ő anyagi segítségük és kiváló marketingjük, nemcsak a játék nem készült volna el, de a Team Bondi is bezárhatta volna kapuit.

A Rockstar magából a fejlesztésből is kivette a részét, producerei nagy hatással voltak a játék alakulására, különösen az elmúlt két évben, és sokszor felülbírálták a Team Bondi vezetőinek ésszerűtlen döntéseit. A Rockstar nemcsak a vezetőséggel, hanem az animátorokkal, programozókkal, egyéb művészekkel és munkatársakkal is egyeztetett.

A Team Bondi és a Rockstar közötti konfliktus gyökere abban rejlett, hogy a Rockstar elégedetlen volt a Bondi-féle vezetéssel, a Bondi pedig megelégelte, hogy a Rockstar ilyen szinten vett részt a kreatív irányításban. A két dudás egy csárdában tipikus esete. Érdemes azt is megemlíteni, hogy a Rockstar nagyon szerette volna a Team Bondit valamiféle "Rockstar Sydney"-vé alakítani, de minél tovább dolgoztak együtt a vezetőséggel, annál nyilvánvalóbbá vált, hogy ez rossz ötlet volt.

A mondás szerint, ha szereted a virslit, és tiszteled a törvényt, egyiknek se legyél tanúja, amikor készül. Úgy látszik ez a mondás kiterjeszthető a számítógépes játékok világára is.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. Keksz03
2011.07.05. 20:22
ha mindenki elhivatott a céllal szemben és élvezi amit csinál akkor nem kell hajcsárkodni felettük én azt mondom! biztos bunkó meg paraszt volt, az olyannal meg nem szeret senki sem együtt dolgozni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. ossyni
2011.07.05. 21:47
"Az eset a múlt hónapban került reflektorfénybe, és az International Game Developers Association már nyomozást is indított az ügyben."

JÁTÉKÜGYOSZTÁLY KEZEKET FEL !!!


(komolyabb mint a "különleges" 33,1/3 ügyosztály! )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. CyberPunk6...
2011.07.05. 22:25
ossyni

azért a 110 órás munkahét az ha a hét mind a hét napján dolgoznak, akkor az több mint 15 óra minden nap.

Igenis komolyan kell venni az ilyet. Hogy a viharba legyen valaki elhivatott, ha ennyit kell vele foglalkoznia. Nemcsoda, ha már hánytak az egésztől, ez nem elhivatottság, hanem őrültség.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. tom101
2011.07.05. 23:12
Semmi, sem játék sem más nem ér annyit hogy emberek menjenek tönkre
csak azért hogy mindenképp kész legyen.
Az ilyen McNamara félék mind akasztófára valók.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. ossyni
2011.07.05. 23:32
CyberPunk666
ezen a héten most 152órát dolgozom (168-ból!) de már kiszámolhatatlan, mert nem hétfővel, hanem szombat reggeltől dolgozom attól számítva az már mindjárt 192óra (nem kamu komolyan).Inkább az könnyebb mondani kb mennyi az 1 hónapra eső szabadidőm.
Igaz most kiugró eset, meg nem is szakadok bele, de van ilyen is(mindez 170e-ért).
Mégsem jön a "különleges ügyosztály"
Heti 80 óra az átlagom évek óta.Ezt nevezhetjük a kapitalizmus versenyének.Kevesebbér többet... efelé halad a világ, majd összeroppan már 1x csak.

Egyébként mit tud csinálni egy játékügyi nyomozócsoport? Számomra ez olyan vicces, miért nem a munkaügyi bíróság nyomoz? Amicsiban annyi hülyeség van szakszervezet lehet?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. unrealnois...
2011.07.05. 23:46
inkább vennének fel X embert pluszba... gyökerek... sosem értettem semmilyen területen az ilyet. mindenki helyettesíthető megfelelő után-képzéssel, vagy felvétellel. ha meg felvesznek X embert akár részmunkaidőbe, a régieknek akik túlóráztak sem kell magasabb túlórapénzt fizetnie... ha meg nem fizetnék ki a túlórát hát mennék is a búsba. én meg élni is szeretnék, szal évekig tuti nem nyomnám ennyire a melót...

ossyni: ahha. 152 órát. én meg hülye vagyok. hogy tudsz ennyit dolgozni? mi a munkád, hogy nem alszol be? 4-5 nap után miért nem esel össze? a szemeid hogy bírják? ha ugye még eszel, alszol, mosakodsz és haza is utazol néha, akkor kábé egy hétig alig aludtál pár órát azt cső. jó neked, hogy így állod a sarat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. noss
2011.07.05. 23:52
McNamara egy idióta zombi, nyílván csak a szája volt nagy, nem ült feleannyit se a monitor előtt. Seperc alatt elhasználódnak így a fejlesztők. Kizárt h ez az egyetlen járható út a versenyképesség felé...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. ossyni
2011.07.06. 00:05
A programozás meg nem olyan mint egy váltott műszak.Valaki elkezd egy programot, azt neki kell befejezni, más nem fogja átlátni a más projektjét, főleg nem betanított munkások vagy alap programozók !


unrealnoise
Liftszerelő vagyok.Ha elromlik vagy beszorulnak mennem kell.Ha nem, akkor nem kell menni, de ez 24 órás készenlét most szinte váltás nélkül.Plusz a H-P -ig a napi 8 óra, azt meg a liftek karbantartásával kell eltölteni (220db 2 emberre!).
Volt már, hogy a főnök meglátogatott "karbantartás" közben,én meg a gépházban aludtam. -és még majdnem kirúgott ezért...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. False
2011.07.06. 09:28
az összes rabszolgahajcsár parasztot fel kell kötni, akkor talán majd megint készülnek jó játékok...ez a macnamara barom meg kisértetiesen hasonlít bobby kotickra
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. nedcoleman
2011.07.06. 09:39
Nem tudom, hogy miért vannak oda ettől a hírtől... Legtöbb helyen iszonyat mit meg nem tesznek az emberrel. Ez kibukott... ennyi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. petXYZW
2011.07.06. 09:42
"A programozás meg nem olyan mint egy váltott műszak.Valaki elkezd egy programot, azt neki kell befejezni, más nem fogja átlátni a más projektjét, főleg nem betanított munkások vagy alap programozók !"

Ne már!
Mi ez, árokásás.(bár azt is lehet részekre bontani)
Tervről, dokumentációról, minőségbiztosításról hallottál már!
Amiről te beszélsz ott nem program készül, hanem aranyér.
Persze ha teljesen egyedül csinálod akkor talán elfogadható, de itt pont nem erről van szó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. ájPon
2011.07.06. 10:17
ossyni, az nem egy "nyomozócsoport", hanem egy szakszervezet.

"Valaki elkezd egy programot, azt neki kell befejezni, más nem fogja átlátni a más projektjét, főleg nem betanított munkások vagy alap programozók !"

Akkor szerinted hogy tud egy egész csapat dolgozni rajta egyszerre?
A kódról részletes dokumentációt készítenek, telenyomják kommentekkel, nagyon jól felosztják, és így ha egy másik csapat kapná meg, gond nélkül felvennék a fonalat.

Keksz03:
Lehet, hogy szeret játszani meg programozni is, de ez akkor is egy munka és van mellette élete is. Fizetetlen túlórák és egyész hetes robotok, zsarnokoskodó főnök, ezek mellett simán betelik a pohár.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. riveroflig...
2011.07.06. 10:36
Mintha a magyar munkahelyek többségéről olvastam volna. Még nem dolgoztam sehol ahol ne így ment volna ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. petXYZW
2011.07.06. 11:25
"Több ex-alkalmazott számolt be 60-110 órás munkahetekről, kifizetetlen túlórákról és McNamara rabszolgahajcsár, hajleüvöltős stílusáról. Az is elmond valamit, hogy 130 fejlesztő neve nem is szerepel a játékban a stáblistán."

"McNamara szerint az L.A. Noire sikere az ő elhivatottságának köszönhető, és egyáltalán nem érez bűntudatot a történtekkel kapcsolatban. Szerinte a játékiparban ez az egyetlen módja a siker elérésének. Aki kényelmes, 9-től 5-ig tartó munkát akar, annak máshol kell keresgélnie, ez a szakma csak az igazán elhivatott embereknek való."

Nyilván, van ebben igazság. De csak annyi amennyi az alkalmazottaknak is van.

Ja, hogy rosszul volt betervezve a projekt, vagy szándékosan kevesebb munkaórával számoltak, és még számtalan más lehetőség, az ebből a cikkből nem derül ki.

Projektvezető ne gondolja már, hogy a szarba se nézett alkalmazottak majd pont ugyanolyan elhivatottak lesznek töredék pénzért, mint ő. Illetve mégis, 9-17-ig.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. DogTheDog
2011.07.09. 01:22
Hasonlo hirek jottek anno a 2K haza tajarol,amikor a Bioshockot befejeztek.Gondolom van valami az alltalanos ausztral arrogancia korul,amit ok hasznalnak,de megsem szeretik,amikor az visszafele sul el.

A csapatrol semmit nem tudni,nem hallani,mennyire tapasztaltak es erosek a programozok,de a Sony is dobta oket mar joval korabban,ugyhogy lehet valami kaka arrafele.Ezen kivul,lehet az egesz megint csak guerilla marketing,amivel kezdik a kovetkezo jatekot felvezetni.

Amugy ha valakit nyugaton(jelen esetben keleten) agyonhajt a fonokseg,uvolt veluk,nyomorgatja,kinozza,kiverezteti fejjel lefele,eladja,megeroszakolja,skalpolja,vagy barmely mas valtozatos kinzassal birja munkara,akkor azok elballagnak es ervenyesitik a munkavallaloi jogaikat szepen,ami sulyos bunteteseket von(hat) maga utan a fonokeik szamara.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Fzoltan
2011.08.07. 08:53
ossyni: Jólvan, a 24 órás készenlét azért nem olyan, hogy folyamatosan melózol. Akkor én heti 168 órából 208-at dolgozok, mert nekem foylamatos készenlét van, és ha telefonálnak, akkor menni kell + ugye a szokásos heti 40 óra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!