iPon Hírek

A jövő egyenruhája vegyvédelmi öltözetként is funkcionál

Dátum | 2012. 12. 03.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A jövő katonai egyenruhái vegyi és biológiai ágensek ellen is védenek majd, annak a nanocsövekből álló anyagnak köszönhetően, amelyet a University of Massachusetts Amherst és a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium kutatói közösen fejlesztenek. A 13 millió dolláros összköltségvetésű projekt eredményeként megalkotott egyenruhák a tervek szerint tíz éven belül forgalomba kerülhetnek.

A ruhák alapanyaga automatikusan oda-vissza tud majd váltani a magas fokon légáteresztő állapot és a védőöltözet-verzió közt, ha valamilyen fenyegető anyag bukkan fel viselője környezetében. Az egyenruha gyakorlatilag úgy fog működni, mint egy második réteg bőr, amely intelligensen alkalmazkodik a környezet kihívásaihoz, mondták el a fejlesztők.


Az anyag alapját nagy légáteresztő képességű membránok képezik, amelyek néhány nanométer átmérőjű pórusait szén nanocsövek alkotják. Ez a pórusméret elég kicsi ahhoz, hogy a biológiai fenyegetések (vírusok, baktériumok) nem képesek átjutni rajta. A vegyi veszélyek ellen a csövek felszíne különféle ágenseket felismerni képes funkciós csoportokkal rendelkező molekulákkal lesz ellátva, amelyek a veszélyes anyagok jelenlétére reagálva összezárják a pórusokat vagy „levedlik” magukról a fertőzött anyagréteget.

Az egyelőre a fejlesztés korai fázisában álló futurisztikus ruházat révén a kutatók reményei szerint fertőzött környezetben is sokkal kényelmesebben, ugyanakkor továbbra is biztonságos körülmények között tehetik a dolgukat a katonák vagy a mentőalakulatok.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. rabib
2012.12.03. 17:19
Nanosuit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Sturmtiger
2012.12.03. 17:26
Maximum Chemical/Biological Protection (azon a bizonyos hangon mondva )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. HUNKharon
2012.12.03. 17:28
Szeretem ezeket az ABC ruhákat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. balrogh
2012.12.03. 21:22
13 millió dollár? ugyan már DD Max papíron.
Szépen beruházták ezt a pénzt mindenféle titkos cuccokra pl: aera51 vagy más hasonlók.
Vagy van a másik verzió, ment offshore cégre és nyaralgatnak belőle
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!