iPon Hírek

A jövő gyártástechnológiáit segíti az ASML új eszköze

Dátum | 2017. 07. 21.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az ASML neve átlagfelhasználói szinten nem cseng túl ismerősen, pedig egy komoly holland nagyvállalatról van szó, amely fontos termelőeszközöket készít a félvezetőipar számára, így kliensei között számos nagy név szerepel – egyebek mellett az Intel, a Samsung és a TSMC is. A levilágításhoz és mintázáshoz használatos gépek a szilícium alapú chipek gyártásakor nélkülözhetetlenek, ám a jelenlegi megoldások már elérték technológiai határukat, így helyüket az EUV (Extreme Ultraviolet) alapú litográfiai rendszerek veszik át.
Az EUV alapú gyártóeszközök érkezésére már elég régóta vár a piac – az AMD mérnökei 2007-ben például még úgy számoltak, hogy 2012-2013 táján már készen állhat az EUV technológia a tömegtermelésben történő használatra. Ehhez képest manapság az a helyzet, hogy a neves piaci szereplők közül a GlobalFoundries a 7 nm-es, a TSMC pedig a 2020-ban debütáló 5 nm-es csíkszélességre történő átállásnál szeretné bevetni az EUV technológiát. Az ASML mára el is jutott oda, hogy nagyteljesítményű, tömegtermelésre is alkalmas EUV gyártóeszközt mutathasson be partnereinek, hála egy nagyon komoly mérföldkő elérésének. A cég végre rendelkezik egy olyan fejlett EUV eszközzel, amely már egyik gépében, a Twinscan NXE:3400B modellben helyet is kapott. Az EUV „fényforrás” 250 wattos teljesítménnyel sugározza az EUV fotonokat, a vele felszerelt gép pedig akár tömegtermelésre is tökéletesen alkalmas – óránként 125 szilíciumostya elkészítésére képes. Ez komoly előrelépés, ugyanis 5 évvel ezelőtt, 2012 folyamán még csak 25 wattos teljesítményű EUV eszközök álltak rendelkezésre, azaz az előrelépés látványos.
Most, hogy már megfelelő teljesítményű, működő EUV eszköz is rendelkezésre áll, az ASML mérnökei arra koncentrálnak, hogy az új gyártóeszköz rendelkezésre állás terén is megfelelhessen a nagy volumenű tömegtermelésben tapasztalható igényeknek, ami ezzel egy időben a termelékenység további javulását is biztosíthatja. Egy-egy ilyen eszköz nagyjából akkora, mint egy városi busz, ára pedig darabonként 100 millió euró felett van. Remekül példázza a rendszer komplexitását, hogy az ASML egy-egy ilyen gépet nagyjából egy hónap alatt szerel készre – idei gyártókapacitásuk 12 gépre korlátozódik. Friss megrendelésekből ennél sokkal több van, ugyanis a partnerek eddig 27 ilyen gép összeszerelését kérték, ami kétszer több az aktuális éves kapacitásnál. 2018-ra éppen ezért 24-re növekszik a kapacitás, 2019-ben pedig éves szinten már 40 ilyen gyártóeszközt tud elkészíteni a vállalat.
A növekvő megrendelések hatására növekszik a teljes árbevétel és a profit is: az év harmadik negyedévében 2,2 milliárd eurós teljes árbevétel várható. A részvények ugyancsak szárnyalnak, hiszen az elmúlt évben tapasztalható árfolyamhoz képest eddig 30%-os emelkedés mutatkozott, így a kibocsátott részvénymennyiség és a részvényárfolyam alapján jelenleg 53 milliárd euró az ASML piaci kapitalizációja.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. ChoSimba
2017.07.21. 10:57
Na, az ilyen cikkeket szeretem. Bepillantás adnak a gyártási folyamatokba. Meg választ az olyan kérdésekre, hogy pl. miért nem húznak fel még egy gyárat és gyártanak több cpu-t ? Innen is látszik, hogy nem úgy megy, hogy bemegyünk a teszkóba és hozunk még 5 levilágítót...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. asdsa
2017.07.21. 15:48
Egyébként az Intel is már ezzel gyárt '19-ben (7nm).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. csabi02
2017.07.22. 00:31
Érdekes cikk,itt látszik,hogy a nagy nevek mennyire függnek más cégektől,akik a háttérben munkálkodnak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. prohlep
2017.07.22. 03:38
A levilágításhoz használt fény hullámhossza hány nanométer lehet ez esetben?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ChoSimba prohl...
2017.07.23. 22:18
EUV-ra 13,5nm-t írnak WP-n.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!