iPon Hírek

A Juno megnézte a Nagy Vörös Foltot

Dátum | 2017. 07. 14.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A NASA űrszondája július 10-én, a tudományos szakasz hatodik bolygókerülése során közelítette meg a gázóriás felszínén tomboló gigantikus vihart, amelyet 1830 óta követ figyelemmel az emberiség. A 16 ezer kilométer átmérőjű Nagy Vörös Folt azonban valószínűleg ennél is öregebb, és legalább 350 éve létezik, bár az utóbbi időben zsugorodni kezdett. A megközelítés során a Juno minden műszere teljes gőzzel üzemelt, az adatok hazasugárzása pedig jelenleg is zajlik. A JunoCam fotói ugyanakkor máris megérkeztek, és a nyers képek már szerdán kikerültek a küldetés weboldalára. Bár a képek és a többi műszer adatainak elemzése időbe telik majd, a tudományos közvélemény, ahogy azt eleve eltervezték a küldetés irányítói, máris rávetette magát a felvételekre, és megkezdte azok feldolgozását.
NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Gerald Eichstädt
A fotókról annyi máris kiderült, hogy a távolról egységesnek tűnő foltot valójában sötét felhőcsíkok hálózzák be. A Juno a legnagyobb közelség idején 3500 kilométerre közelítette meg az óriásbolygó felső felhőrétegeit, a Nagy Vörös Folt felett pedig 9000 kilométeres magasságban haladt el. A Juno, amely 2011-ben indult útjára, az első emberi szonda, amely módszeresen ilyen közelségből deríti fel a Jupiter felszínét, műszereivel bekukkantva a vaskos felhőrétegek alá is. A szakértők azt remélik, hogy a mérések révén új információkat tudhatnak meg a bolygó keletkezésével, szerkezetével, légkörével és magnetoszférájával kapcsolatban. A küldetés eddigi eredményei alapján a Naprendszer legnagyobb planétája a vártnál sokkal bonyolultabb belső szerkezettel rendelkezik, rendszeresen látványos sarki fényeket produkál, és pólusain óriási sarki ciklonokkal kavarognak. A Nagy Vörös Folt megközelítése a misszió régen várt állomása volt, hiszen a Naprendszer legikonikusabb légköri jelenségéről van szó, amely az emberiség számára elválaszthatatlan a Jupiter képétől.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. tibaimp
2017.07.14. 13:02
Kíváncsi vagyok, hogy az elemzések kimutatnak-e valamiféle plazma állapotban lévő "felszínt" a bolygón, vagy valamiféle olvadt magot, ami az egész bolygót táplálja energiával!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. katt777 tibai...
2017.07.14. 17:48
Benéz a „felhőréteg alá”. Na, azt én is megvárom. Eddig még a felhőréteg felszíne alá is alig sikerült.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mikej95 katt7...
2017.07.14. 20:20
A próbál jobb szó. Elég masszívra tervezték a szondát, de senki sem tudja mennyi adatot kapunk meg. Csak sikerüljön jobban, mint a Philae landolása vagy bármelyik EU-s Marsra szállás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!