iPon Hírek

A Kalóz-öböl: titkosítás és embargó kihirdetése

Dátum | 2008. 06. 26.
Szerző | Freeman07
Csoport | IT VILÁG

A legutóbbi svéd internetes lehallgatási törvény felbosszantotta a The Pirate Bay oldal gazdáit, akik eldöntötték, hogy visszavágnak. Új eszközökkel lépnek fel a látogatóik védelmében.

A Kalóz-öböl adminisztrátora, Peter "brokep" Sunde, ahogy blogjában írta minden látogatója számára SSL-titkosítási lehetőséget fog adni, valamint egy VPN-alagút rendszert fog svéd földről érkező vendégek rendelkezésére bocsátani. Az új fejlesztések hamarosan bemutatásra kerülnek.

Fontosabb lépés, hogy a The Pirate Bay globális internetes embargót szeretne megszervezni Svédország ellen. "Így van" - írta Sunde "Azt akarjuk, hogy Svédországot tiltsák ki az Internetről. Az internetszolgáltatóknak kell megtenniük a lépést annak érdekében hogy megvédjék az ügyfeleiket, mivel abban a pillanatban, hogy azok svéd hálózatra csatlakoznak, minden egyes lépésük el lesz tárolva és probléma esetén visszakereshetővé válik."


A kérdéses törvényt, az FRA-t június 19-én hagyta jóvá a svéd parlament, ami értelmében nemzetbiztonságra hivatkozva (jó ok!) legálisan megfigyelhető a web forgalom, e-mailek és a telefonhívások az országban. A törvény szűk többséggel jutott tovább (143 a 138-al szemben, 1 tartózkodással), és az újságírók, bloggerek, ügyvédek és a svéd titkosszolgálat heves tiltakozását váltotta ki.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Tyrel
2008.06.26. 10:35
Nem igaz hogy hány országban problémáznak hasonló dolgokon és hogy hogyan. Vegyék már észre hogy egyszerűen hülyeség amit elvárnak az emberektől. Tegyük fel veszünk havonta 2 filmet, 2 új albumot és 2 akármilyen szoftvert. Ez úgy 50 ezer Ft, és ráadásul elég kevés, valószínűleg a zenét leszámítva kb. 1 hétig fog tartani vagy még addig sem, szabad időtől függően. Ebből egyenesen következik az hogy minden közép is kelet európai meg a velünk egy szinten lévő országok autómatikusan elkezdenek alternatív megoldásokat keresni, mert erre egyszerűen nincs pénzük. Ők, mi, nem nem akarnak fizetni, hanem nem tudnak, ennyit semmiképpen. Ezt kéne már észrevenni végre a sok marhának. Aztán ott vannak a fejlett országok ahol szintén megy a kalózkodás, ha szoftverekkel olyan széles körben nem is, de zenékkel meg filmekkel ugyan úgy, gondoljunk csak pl. arra hogy a TV premier adás után néhány órával mondjuk az adott sorozat adott része már elhagyta amerikát és fellelhető szinte az egész világon különböző helyeken.

Ez mind mind azért van, mert az emberek egyenlőséget akarnak, és ezt joggal teszik, akár tetszik a jogvédőknek akár nem.
Tegyük fel van egy autó, az lehet lamborghini meg lehet wartburg is, mindkettőven ugyan úgy eléred a célod, sőt ha betartod a KRESZT akkor a menetidő is ugyan annyi.
De itt vannak a szoftverek, zenék, filmek, mindamellett hogy szórakozás, ezek eszmei értéket is képviselnek. Sokat beszélnek róluk az emberek hétköznapjaikban, és mindenkit érdekel a történet, stb. Ez nem olyan hogy "á én nem tudom megvenni az X-Men3-at, inkább megnézem helyette az X-Men1-et is hatodszor". Az eredmény nem ugyan az, mint pl. az autós példával.
Az emberek hozzá szeretnének jutni ezekhez a dolgokhoz, de pl. ha van egy sorozat amit amerikában játszanak nálunk meg majd több mint 1 éves késéssel kezdik ill .folytatják, pl. Heroes, akkor a kutyának sincs kedve várogatni rá, a világ már nem így működik! Tehát mit csinál a szerencsétlen, letölti...
Aztán ott vannak mondjuk a szoftverek, miénkhez hasonló országban egy átlagember az átlag fizetésével választhat hogy vagy jóllakik és kifizeti a számlákat, és hát ami a szórakozáshoz kell ahhoz meg hozzájut más módon, mivel az unalomba szegénykém nem akar belehülyülni... vagy választhat hogy megveszi a szoftvereket amikre kb. 2 havonta kellene annyit költeni mint a teljes számítógépére, de mellette kikötik az áramot ami már mondjuk mind1, mert úgysem éli meg hiszen éhenhal már azelőtt.

Amerikában meg a hasonló helyeken meg egyszerűen csak nem foglalkoznak ilyesmikkel, egyszerűbb elkérni a havertól mint elmászni a boltig vagy várni pár napot mire megjön a rendelés.

Ez az egész rendszer úgy ahogy van alapvetően rossz, néhány száz vagy akár ezer évvel ez előtt kifejlődőtt egy rendszer, miszerint ha valami kell neked akkor elmész a boltba/piacra és megveszed. Ez 2 okból működött, egyrészt az emberek egész nap a töküket vakargatták ergó ráértek a piacra rohangálni, másrészt nem létezett jóformán semmi élvezeti cikk, volt kaja, meg lehetett piálni vakulásig, ennyi.
A mai világban sokkal nagyobb a választék, a lehetőségek, és vele az igények is, az idő viszont sokkal sokkal kevesebb. Itt a több száz éves rendszer már félig halott, csak a fizikailag kézzelfogható dolgokra működik, ill. azoknál is sok a kiskapu de ez egy másik téma.

Észbe kéne kapni és létre kellene hozni végre egy olyan globális nonprofit!! rendszert, aminek szerte a világon vannak szélessávú szerverei, amiken minden, minden zene, film, szoftver, sorozat stb. megtalálható. Egy külön adó félében, vagy akár az internet előfizetés árába beépítve, lehetne ebbe a rendszerbe belépést szerezni és teszem azt krediteket. Mondjuk havonta 5000Ft-ért kapna az ember 10 kreditet. Teszem azt egy új zenei album 2 kredit, egy premier film 3 kredit, oprendszer 4 kredit és így tovább. Ha kiváltjuk, megkapjuk cserébe a legális letöltés lehetőségét mindenestül. Aztán egyszerűen minden hét vagy hónap végén a teljes befolyt összeget szét kellene osztani a különböző alkotók az időszakban összeszedett kreditjeihez mérten arányosan.

Hogy ez miért működne?
Egyszerűen és gyorsan hozzá lehetne jutni bármihez, magukhoz csábítva a gazdag országok azon fogyasztóit, akik addig nyűglődés elkerülése miatt nem akarták boltban megvenni, vagy csak menőztek a haverok előtt hogy letöltötték.
Aztán meg a szegényebb országok fogyasztói számára - akik a kalózkodás első számú végfelhasználói - hirtelen elérhető árúvá válnának ezek a dolgok.
Tény hogy 1-1 eladott valamin kevesebbet keresnének, de nem kellene kötelni terjesztésre, DVD sokszorosításra, és így tovább, ezenkívül a vásárlóközönségük minimum megtízszereződne.

Uff, beszéltem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!