iPon Hírek

A kalózkodás új dimenziója ‒ szó szerint

Dátum | 2012. 01. 25.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

A Pirate Bay új kategóriával bővítette kínálatát: mostantól 3D-s tárgyak tervei is le-, illetve feltölthetők. A SOPA (Stop Online Piracy Act) körüli viták újra előtérbe hozták az mp3- és videófájlok megosztásának kérdését, és a Pirate Bay ebben a felfokozott közhangulatban látta időszerűnek, hogy ‒ mintegy rákontrázva az eddigiekre ‒ új bejelentést tegyen.

Az oldal új kategóriája a physibles, amelyen keresztül különféle tárgyak terveit oszthatják meg egymással a felhasználók, és ezeket ki is nyomtathatják, amennyiben rendelkeznek a szükséges 3D-s nyomtatóval. Más szavakkal a filmek, sorozatrészek, zenék illegális másolatainak letöltése helyett, megfelelő technikai háttérrel rövidesen különféle játékoktól elkezdve a használati tárgyakig a szó szoros értelmében bármire ráteheti kezét a felhasználó.


Egyelőre a kategória a felhasználók saját alkotásait tartalmazza, így semmiféle illegális tartalommal nem bír. Amennyiben azonban a 3D-nyomtatás szélesebb körben elterjed, az ilyen tervek törvénytelen terjesztése komoly károkat okozhat számos iparágnak. És ez az időszak talán közelebb van, mint gondolnánk, hiszen az idei évtől már 1500 dolláros ár alatti nyomtatókat is találhatunk a piacon. Hozzá kell tenni a dologhoz, hogy léteznek már hasonló, 3D-terveket terjesztő oldalak (Shapeways, Thingiverse), ezek azonban közel sem a Pirate Bay időnként erősen megkérdőjelezhető mentalitásával és moralitásával működnek, és nem tesznek például olyan kijelentéseket sem, hogy ha húsz éven belül otthon nyomtathatjuk ki a sportcipőnket, az majd véget vet a gyermekmunkának. (A nyilatkozat teljes szövege itt olvasható.)

A Pirate Bay vezetői bejelentésükben tréfásan beszélnek az „evolúció” ezen új lépéséről: „Arra gondoltunk, hogy ideiglenes átnevezzük magunkat Product Bay-jé, csak nincs olyan grafikusunk, aki megcsinálná az új logót. A jövőben majd egyszerűen letöltünk egyet.” Az utolsó mondat kétértelműsége szépen összefoglalja az eljövendő határtalan lehetőségeket. De mi lesz a következményekkel?  
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. akela91
2012.01.25. 11:56
A III. VH az internet miatt fog kirobbanni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Ronan
2012.01.25. 12:23
Ne robbanjon ki de a pénz rendszere menjen csak tönkre.....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. CyberPunk6...
2012.01.25. 13:20
Te milyen mérnök vagy? Eddig meg voltam győződve róla, hogy infos vagy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. somakb
2012.01.25. 13:34
Mikrobi:", hiszen többnyire egyetlen agyagból készülnek és nem tartalmazzák az összes alkatrészt, "

Azért ez így nem teljesen igaz, mert egy eszköz alkatrészekből épül fel, és azon alkatrészeknek is megvan a 3d terve, így azokat kinyomtatva szépen felépíthető bármi.

http://store.makerbot.com/replicator-404.html

http://artportal.hu/aktualis/hirek/najmanyi_laszlo_a_makerbot_3d_nyomtato_es_tarsai

"A legtöbb 3D nyomtató speciális, hőre lágyuló műanyagból nyomtat egymásra rétegeket, de olyan nyomtató is akad, amely kerámiából, papírmasszából, üvegből, szobrász-agyagból, sőt akár lézerrel megolvasztott, a levegőn megszilárduló fémekből is nyomtat. Nemrégen olvastam a hírt, amely szerint Amerikában már élő, emberi bőrt is tudnak platinahálóra nyomtatni."

http://www.thingiverse.com/ 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. robi772
2012.01.25. 13:56
Azért megfelelő hordozóanyaggal oda lehetne b*szni a LEGO -nak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Fzoltan
2012.01.25. 21:32
somakb: Leginkább marketingre használható: sokkal jobb valamit "élőben" látni, megfogni, mint rajzlapon. További felhasználási lehetőség, hogy egy szerkezet működési elvét(!) teszteljék, hogy egy hiba még a konkrét gyártás megkezdése előtt, gyakorlatilag a "rajzasztalon" kiderüljön. Nagyon, nagyon, nagyon ritkán készítenek gyors prototípus gyártással olyan berendezést, aminek ténylegesen van használati értéke.

Mikrobi: nagyon sok eljárás van, van már olyan, ami nem annyira lassú (cserébe kevésbé pontos, de még bőven megfelelő szemléltetésre)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Fzoltan
2012.01.25. 21:48
A cikk készítőjének: Nem nyomtatási fájlokat osztanak meg, hanem gyakorlatilag 3D-s modelleket. A nyomtató a modellből konvertálja át a számára hasznos információt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Svidi
2012.01.30. 15:31
A Jurassic Parkban ilyennel csinálták meg egy velociraptor hangképző üregét?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. kiskoller
2012.01.30. 16:28
Én nem értek egyet Mikrobival (hmmm deja vu, mi? )

A telefon meg az internet sem úgy indult hogy majd az átagemberek profitálnak belőle aztán mégis. Ha kifejlesztik a technológiát simán elképzelhető hogy otthon fogom kinyomtatni a sportcipőmet mondjuk 50 év múlva (ha addig nem omlik össze a világ)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Ramik
2012.01.31. 09:01
Léteznek a kíváncsi, problémát legyőző, alkotni akaró emberek. Viszont az is tény, hogy minden kornak meg voltak a maga "okostojásai", a hogyannemlehet emberek. Az idő mindent a helyére tesz.

Mikrobinak ajálom:

A levegőnél nehezebb tárgyak sohasem fognak repülni, mégis mozog a föld, stb....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Ramik
2012.01.31. 11:54
Valamikor el kell kezdeni a technológiát kifejleszteni, hogy megtudhassuk mi lesz 60 év múlva? Gondolom ebben egyetérthetünk. Ha igen, akkor meg felesleges lefitymálni az első lépéseket.

Ettől függetlenül átjött amit közölni akartál, de gondoltam egy kicsikét kötözködök a pontatlanságod miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!