iPon Hírek

A kalózok a legjobb vásárlók

Dátum | 2009. 04. 21.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Érdekes eredmény: az online zene legnagyobb vásárlói (vagyis fizető letöltői) épp azok, akik pl. torrent, vagy más (akár legálisan is elérhető) ingyenes források útján is sokat töltenek le - ezt állapította meg a norvég BI Kereskedelmi Főiskola felmérése.

1901, 15 éven felüli norvégot vontak be a felmérésbe, az eredmény pedig egyértelműen megmutatta, hogy az "ingyenes" letöltők (kvázi kalózok) esetében kereken tízszer magasabb volt az esélye, hogy ezzel együtt fizetős zeneletöltő szolgáltatásokat is igénybe vegyenek. Megállapították továbbá azt is, hogy a 15-20-as korcsoport tagjainak a fele még CD-t is vett az elmúlt fél év során; láthatólag tehát még ezt a formátumot sem felejtették el teljesen.


Ami azonban a lényegi, és kicsit talán paradoxnak is tűnő tanulság itt, az az, hogy a zeneipar legnagyobb online vásárlói épp maguk a kalózok. Jobban belegondolva pedig már érthetővé is válik a dolog: az ember nyilván nem támogat olyan együttest, ami nem tetszik neki. Letölti előbb ingyen, meghallgatja, aztán ha tetszik neki, akkor előbb-utóbb meg is fogja venni éppen azért, hogy a jó zene alkotóit támogathassa.

Valóban egyszerű és nem is olyan meglepő eredmény ez tehát, viszont mindenképpen előnye az, hogy felméréssel alátámasztott ténnyé teszi azt, ami sokak számára eddig is nyilvánvaló volt. Persze a zeneipar várhatóan ettől sem fog még "felébredni", de ez azért így is egy lépés a jó irányba.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. MaxxTG
2009.04.21. 14:32
"Letölti előbb ingyen, meghallgatja, aztán ha tetszik neki, akkor előbb-utóbb meg is fogja venni éppen azért, hogy a jó zene alkotóit támogathassa."

Ehhez felmérés kellett??? Úristen... Ezt sztem minden letöltő így gondolja =DD
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. gylovag
2009.04.21. 14:43
Azért én kíváncsi lennék, hogy az Artisjus és más hasonló cégek emberei mennyire zsíros fizetésért védik már érdekeit.
Gondolkoztam én is alapítok egy ilyet, ha elég jó lóvé van benne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. jadam92
2009.04.21. 14:56
én is így vettem meg Whitechapel, Despised Icon, Suicide Silence pólókat és CD -ket is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. StevyXIX
2009.04.21. 15:09
Bevallom zenét még nem vettem sose (esetleg ha játék zenei CD-t kaptam mondjuk CE kiadásba
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. d311c
2009.04.21. 15:54
Én meg inkább CD-t veszek, mint filmet, hasonló okból: kevés van amit kétszer is megnézek - de egy jó zenét sokkal többször is szívesen meghalgatok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Szedah
2009.04.21. 16:04
Én meg filmmel és könyvvel vagyok így. Ami bejön megveszem. Sőt még játékot is vettem így, pedig alig játszom. Most éppen egy könyvre várok, hogy kiszállítsák, mert letöltöttem, tetszett, és megvettem.

Akik nem értik (vannak ilyenek), hogy mért veszi meg az ember, amit egyszer már "megszerzett" ingyen, azoknak üzenem: mert ösztönzi hasonló minőségű alkotás készítésére a kiadókat, művészeket, stb, és mert megérdemlik a készítők, bármennyire keveset kapjanak is a pénzemből, mert a kiadók lenyúlják a nagyrészét, viszont a következő játékukat támogatni fogja a kiadó. Így én járok jól, hiszen a nekem tetszö alkotás folytatására, vagy hasonló készítésére nő meg az esély.

Még egy példa: van egy könyv, amire nagyon régóta vágyom, és ingyenesen (legálisan) letölthető, mégis inkább meg szeretném venni, és járom a várost, hogy egyszer egy antikváriumban csak belefutok (online antikváriumokban már előrendeltem, de másfél éve semmi).

És hogy mért sípolnak a kiadók? Mert ezt nem tudják? Dehogynem. Csak azt is tudják, hogy az internet lehetőséget teremt, hogy a készítő a kiadó kihagyásával népszerűsítse (pl. torrent), értékesítse a művét, és ez tesz be a kiadóknak. Ezért sípolnak, mert döglődnek. Pedig lenne létjogosultságuk, hiszen pl. egy játék elkészítésénél a fejlesztőket pénzelni kell akár több éven keresztül is, amíg elkészül a játék, és csak utána lesz belőle bevétel. Így szükség is lenne a kiadókra, csak a gazdasági modeljüket kéne korszerűsíteni, az új igényekhez igazítani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Vardar
2009.04.21. 16:42
Én játékokkal meg zenével vagyok így, de mindkettőből alacsony fogyasztást képviselek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. mtrx220
2009.04.21. 18:24
na ez ennyi.
ezentúl, ha neadj isten vki belökné, hogy a warez miatt mennek csődbe kiadók, itt egy adu!
vagyis: mivel épp az aktuális cikk szerint is a kalózok a legjobb vásárlók, nem lehet ezentúl senkire sem rásütni, hogy warezol, és azért megy csődbe a cég.
ratyi a játékuk/zenéjük/szoftverük, és egész egyszerűen azért mennek csődbe mert senki sem veszi!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. waw
2009.04.21. 18:34
1.Nekem eddig 5 játék cd/dvd-m lett olyan karcos, hogy már olvashatatlan, ezért töltöm le torrent-tel.
2.Sok filmel/főleg zenével jártam úgy, hogy hallottam az albumról egy számot ami pont tettszett, megvettem, és a többi pedig vacak volt. Azóta előbb letöltöm, aztán ha tetsz akkor eredetiben is megveszem.

Amúgy valahol olvastam és egyet értek vele: Ha veszek egy filmet vagy zenét, átjön haverom és ö is meghallgatja, akkor már az is lopás?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ossyni
2009.04.23. 17:31
SRÁCOK,LÁNYOK!

De mi van a programokkal?

Azért egy egy program letöltése vagyonokat spóról meg vele az ember
LSD: http://www.designshop.hu/adobe/adobe-photoshop.php

Tehát ez egy átlag kockafej nap mint nap használja,ugyan még jobb államokban sem engethetik meg maguknak az emberek, hogy ilyet vegyenek...

Pedig egy ilyen program készítése valóban sok embert és munkát követel...

Vannak véleményeim a dolgokról, de az nem egy átlag topic ezt megbeszélni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. axe
2009.11.08. 18:40
igen az adobe termékeket a vérprofik használják akiknek negyed millió (vagy egész pakk 1milláért) körülbellül meg se kottyan mivel multi céget vezet vagy annak felsőrangó alkalmazottja. az átlag userek nem szoktam annyira profi 10-20megapixeles képeke manipulálni ilyent pl (amit mindenki ismer) playboy újságot is adobe termékekkel csinálják illetve javítják fel benne a képeket. szóval adobe termékkel hülyeség volt példálózni átlag embereknél
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. StevyXIX Szeda...
2009.11.08. 18:49
Szerintem a birtoklás vágya is bennünk van, megtetszik és "ezt meg kell vennem, nagyon jó", valahol mindenki tudja nem helyes, hogy letöltjük és úgy nézünk/olvasunk/játszunk csak hát az ember nem szívesen dob ki az ablakon pénzt, mivel annak érzi ha olyat vesz ami az után nem tetszik neki, szóval ez is benne van, magadnak akarod tudni azt a művet ami tetszik.
Az általad vázoltakkal tudnék vitatkozni, mert itt is óriás kiadókról mamutcégekről van szó, ha veszel egy könyvet a szerzőnek csak néhány százalék jut abból, nagyját elteszi a kiadó a kereskedők és a többi, játéknál megint más a helyzet, egyre inkább fejlődnek ki az óriás kiadók (EA, Ubisoft, Blizzard, Valve stb) amelyek fejlesztő csapatokat tartanak fenn, a haszon itt is a kiadókat illeti nagyrészt (persze az is igaz, hogy ők pénzelik a csapatokat is, ergo valahol jogos), zenékről meg ne is értekezzünk, volt zenész aki írt már itt fórumon kerek perec megmondta az óriás kiadók még nekik se jó, mivel lefölöznek mindent ami lehet, ez no komment, mert igaz üzletről van szó, de akkor is elég gyomorforgató amit művelnek néha.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!