iPon Hírek

A karbin lehet az új „csodaanyag”

Dátum | 2013. 08. 18.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A szén karbin nevű allotróp módosulata nagyon hosszú ideig csak „elméletben” létezett: a kutatók tudták, hogy elviekben elképzelhetők olyan szénláncok, amelyben egyes és hármas kötések váltogatják egymást, a gyakorlatban azonban nem sikerült sem ráakadni ilyenekre, sem pedig előállítani ezeket. Néhány évvel ezelőtt aztán laborkörülmények között szintetizáltak egy 44 atomból álló láncot, a csillagászok pedig meteoritokban és a csillagközi porban is detektálták az anyag nyomait. Mindent egybevetve azonban a mai napig rendkívül keveset tudunk a szén ezen formájának tulajdonságairól és létrejöttéről. Pedig az a minimális információ, amit eddig sikerült összeszedni a karbinról, rendkívül érdekessé és kívánatossá teszi az anyagot. Egy új kutatás során a Rice Egyetem szakértői matematikai modellek segítségével igyekeztek tovább bővíteni a szén ezen formájáról való ismereteiket. A szénatomokról való ismereteken és az anyag szerkezetén alapuló számításaik alapján karbin rendkívül erős − erősebb, mint az eddig lekörözhetetlennek hitt grafén vagy a szén nanocsövek −, óriási a szakítószilárdsága, kémiailag meglehetősen stabil és mindehhez meglepően flexibilis is.

Bár a karbin nem nyúlik, elviekben könnyen hajlítható, és a szénatomok közti kötésekre eső plusz feszültség hatására az anyag elektromos tulajdonságai megváltoznak, egészen pontosan módosul a tiltott sáv. Ez a tulajdonság pedig nagyon érdekes mikro-elektromechanikai alkalmazási lehetőségeket tesz elképzelhetővé. A karbinlánc végére kapcsolt különféle molekulák révén pedig a lánc DNS-hez hasonló megcsavarása is elképzelhető, ami a csavarás mértékétől függően szintén módosítja az anyag tiltott sávját. A lánc végéhez adott egyes molekulák segítségével egyéb hasznos tulajdonságokra is szert tehet az anyag: ha például kalciumot kapcsolunk hozzá, nagysűrűségű, reverzíbilis hidrogéntárolót kapunk. Mivel a grafénhez hasonlóan a karbin is csak egy atomnyi vastagságú, adott mennyiségű anyag rendkívül nagy felülettel rendelkezik, ami nagyon hasznossá teheti például különféle energiatároló berendezésekben, ahol az elektródák felületének nagysága kulcsfontosságú kérdés. A karbin tehát legalább olyan érdekes anyagnak tűnik, mint az elmúlt évek „sztárja”, a grafén, így létrehozásának bonyolultsága ellenére egyre inkább úgy tűnik, hogy érdemes lenne kísérleti úton is alaposabban tanulmányozni tulajdonságait.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. myckie2
2013.08.18. 09:56
Azóta sem törént semmi előrelépés a grafén felhasználása terén...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. benczeb90
2013.08.18. 10:35
Érdekes. És valóban nem sokat hallani ezekről a mindennapokban. Lehet olyan ez a jelenség, mint az OLED tv-knél és az elektromos illetve üzemanyagcellás autóknál. Amíg jobban megéri a jelenlegi technológiát kiaknázni, minek annyira erőltetni új, hatékonyabb technikák fejlesztéseit? Lehet, hogy nem a legjobb hasonlat, de szerintem valami ilyesmi lehet a háttérben.
Persze előbb-utóbb lesz belőle vmi, de meglehet, hogy előbb lesz az iphone-k 1-1 alkatrésze grafénból meg effélékből, mint hogy értelmesebb felhasználásra találjon az iparban és a háztartások körül... Aztán meg ki tudja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Meteorhead
2013.08.18. 10:43
A TV-gyártók, meg általában senki sem ellenérdekelt abban, hogy egy olcsóbban gyártható technológiával álljon elő. A probléma a grafénnel is csak annyi, hogy a jelenleg egyetlen előállítási formája, a szén nanocsövek szétvágásával működik, ami önmagában sem gyártható költséghatékonyan.

Ez egy még trükkösebb anyag a szerkezetét tekintve. Nem kizárt azonban, hogy pont emiatt lesz könnyebben gyártható. Láttunk már olyat, hogy valami nem megy, ezért megpróbálunk valami nehezebbet, ahol viszont találunk kiskaput. Majd meglátjuk ebből mi lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. mikej95
2013.08.18. 12:00
Logikus, hogy a NAND Flash technológiáról, a fosszilis energiaforrásokról, etc lehúzzák az utolsó bőrt is, de ezt csak most fedezték fel. A szintetikus biológia pedig fejlődik, lehet, hogy a jövőben szén és pár (mesterséges) enzim segítségével tömeg gyártható lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. morgyi
2013.08.18. 17:56
Van amikor azzal érvelnek hogy a grafén előállítása drága és körülményes, máskor azzal hogy olcsón előállítható. Gondolom ki kell nyerni a maradék pénzt a rézből és a szilíciumból.

A grafén lehet egyszerre vezető, szigetelő és félvezető is, az egy atom vastagságú grafén "lap" szeletelésének irányától függ csak, ráadásul eléggé erős anyag. Ez teszi ma Jolly Joker-é
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. atti2010
2013.08.18. 19:00
Az a helyzet hogy ha ki kel cserélni a gyártósorokat az hatalmas befektetés bármelyik cégnek így világos hogy nem nagyon erőltetik a dolgot, esetleg akkor ha a szilícium már egyáltalán nem fog megfelelni a növekvő költségek miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. raiden
2013.08.18. 21:13
jójó, csak még grafénnal sem találkoztam, pedig az sem mai találmány...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. atti2010 raide...
2013.08.19. 13:35
Nem de honnan tudod hogy megfelelne a követelményeknek, és hosszútávról kell szóljon a történet mert 1-2 generációért senki sem fog semmit lecserélni vagy fejleszteni, sokan gyártják az összeesküvés elméleteket de ez nem olyan egyszerű.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!