iPon Hírek

A kávéivás genetikája

Dátum | 2014. 10. 08.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Hat új génvariánst azonosítottak a Harvard kutatói, amelyek a kávéfogyasztással és annak hatásaival hozhatók kapcsolatba. Ezzel a 2011-es első felfedezés óta nyolcra emelkedett azon genetikai változatok száma, amelyek megmagyarázhatják, hogy egyes kávéfogyasztók miért pörögnek fel teljesen egyetlen csésze elfogyasztása után, míg mások legszívesebben egy intravénás adaggal kezdenék a napot, hogy ki tudjanak kelni az ágyból. A felfedezés talán legnagyobb érdekessége, hogy megerősíti, amit a kávéivók mindig is hangoztattak: a kávé fogyasztásának hatásait befolyásoló gének működése alapvetően egyetlen dologtól függ, mégpedig az ital koffeintartalmától. Hiába gondolták a kutatók és a laikus közvélemény tagjai, hogy az ízlés és a fogyasztási szokások (például hogy mikor és milyen fajta kávét iszunk) is fontos tényezők abban, hogy kire hogyan hat az ital, a legfontosabb faktort ennek tekintetében az jelenti, hogyan hat agyunkra, emésztőrendszerünkre és szervezetünk egyéb részeire a bevitt koffeinmennyiség, illetve hogyan bontja le szerveztünk a molekulát, mondja Marilyn Cornelis, a Harvard genetikusa, a kutatás vezetője.
A kutatás során Cornelis és kollégái több mint 120 ezer nő és férfi összesen 2,5 millió génvariánsát vizsgálták meg, és vetették össze a résztvevők kávéivási szokásaival. Az ilyen módon azonosított, a kávéivásban relevánsnak bizonyuló génvariánsok közül kettő a korábban felfedezett másik két génhez hasonlóan a koffein metabolizmusában játszik szerepet, két másik pedig a molekula szervezetre kifejtett pszichoaktív hatásának mértékét befolyásolja. Két további most azonosított gén a zsírok és a cukrok lebontásában játszik szerepet, és egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen kapcsolatban állnak a kávéfogyasztással. A kutatás másik érdekessége, hogy bár az európai, amerikai és ausztrál lakosságra egyaránt érvényesnek tűnnek az eredmények, akadnak olyan csoportok a bolygón, amelyek esetében ez nem igaz. Egy megvizsgált pakisztáni populációban például egyáltalán nem sikerült kapcsolatot találni a kávéfogyasztás mértéke, és a hat említett gén között. Ennek hátterében fontos szerepet játszhat, hogy a pakisztáni népességnek mindössze 3 százaléka fogyaszt bármilyen formában koffeint, mondja Cornelis. A szakértő elmondása szerint a vizsgálat eredményei segíthetnek abban, hogy személyre szabott koffeinfogyasztási tervek születhessenek. Számos vizsgálat igazolta az elmúlt években, hogy bár a közvéleményben rögzült nézet szerint a kávéivás rossz szokásnak minősül, megfelelő mennyiségű koffein bevitele kifejezetten előnyös a szervezet egészségének megőrzése szempontjából. A mérsékelt kávéfogyasztás például a vizsgálatok szerint mérhetően csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség, a prosztatarák, illetve a szájban kialakuló daganatok megjelenésének kockázatát. A kávéivás genetikájának felderítése a kutatók reményei szerint abban is segíthet, hogy ezen pozitív hatásokat esetleg koffein fogyasztása nélkül, mesterséges úton is ki lehessen váltani, elősegítve az említett betegségek megelőzését és gyógyítását.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. szilagyiv
2014.10.09. 09:08
Ez mekkora hülyeség! Remélem megkapják jogos jutalmukat a tanulmány szerzői - az aranymálnát.

Kávéínyencnek tartom magam. Számomra a kávé íze és állaga a legfontosabb, a koffein másodlagos, sőt, szükséges rossz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Csimbee szila...
2014.10.09. 10:13
A kutatás nem egészen erről szólt... igazából nem is értem a hozzászólásodat, mert sehogy sem kapcsolódik a cikkhez.

"kávé fogyasztásának hatásait befolyásoló gének működése alapvetően egyetlen dologtól függ, mégpedig az ital koffeintartalmától"

Az egész arról szól, hogy a szervezeted miképp reagál a kávéra (koffeinre), és ebben melyik gének játszanak szerepet. Örülünk, hogy megosztottad velünk személyes okaidat, hogy miért kávézol, de ennek ehhez a cikkhez semmi közé...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. szilagyiv Csimb...
2014.10.09. 14:41
"Hiába gondolták a kutatók és a laikus közvélemény tagjai, hogy az ízlés és a fogyasztási szokások (például hogy mikor és milyen fajta kávét iszunk) is fontos tényezők abban, hogy kire hogyan hat az ital..." - ezt én csak így tudtam értelmezni, ahogy lent leírtam. Röviden: engem (és a szervezetemet) rohadttul nem érdekel a koffeintartalom, csak a fogyasztási élmény.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Csimbee szila...
2014.10.09. 16:03
A fogyasztási élményt a kávét - és így a koffeint - lebontó génjeid határozzák meg. A kutatás pontosan azt igazolta, hogy az 'élmény' a kávé koffein-tartalmától-minőségétől függ. A kutatás pedig 8 gént talált meg, ami a te élményedért felelős...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. szilagyiv Csimb...
2014.10.09. 20:00
Hála a természetnek, hogy kifejlesztette a "kávéélmény" géneket! Mert tudta jóelőre, hogy egyszer nagy divatja lesz a kávéfogyasztásnak.

Písz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Asagrim
2014.10.09. 20:55
Én annak a magyarázatára lennék kíváncsi, hogy egyetlen doboz Hell vagy Burn energiaital miért képes 3-4 órán keresztül éberen tartani, miközben a többi annyira hatástalan, hogy ha megiszom és fél órával később lefekszek, be is alszok, közben ugyanannyi koffein van bennük.

Aztán ott a koffeintabletta, amiből beveszek egyet, fele annyi koffein van benne mint egy doboz energiaitalban, és 6-8 óráig hat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. szilagyiv Asagr...
2014.10.09. 22:22
Úgy tudom a koffein önmagában nem hatékony, de ha bekombinálják taurinnal, meg vitaminokkal, stb, akkor elnyújtható a hatása. Ezért tartanak tovább az energiaitalok, mint a kávé.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Asagrim szila...
2014.10.09. 22:53
Ezt is számításba vettem, de sehogy sem jön össze, hogy összetételre szinte teljesen azonos a két energiaital (értsd: mindkettőben ugyanaz van, és a mennyiségi különbség az egyes összetevőknél max 20%), de az egyik márka teljesen hatástalan, míg a másiktól órákig pörgök.

Aztán ott a koffeintabletta ami a leghatásosabb, de csak az van benne, meg kötőanyag hogy azért tabletta legyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Meteoreso
2014.10.12. 10:39
Most akkor felfedeztük hogy a DNS-ünkbe van tárolva mit szeretünk ?
Igen és az oroszlánoknak meg az van a DNS-ébe hogy finom a nyers vér íze, mert neki arra van szüksége, remélem majd egyszer azt is felfedezzük )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!