iPon Hírek

A kirakós utolsó darabja: a Steam kontroller

Dátum | 2013. 09. 27.
Szerző | Svindler
Csoport | JÁTÉK

A szerdai Steam Machine bejelentés utolsó sora már sejteni engedte azt, hogy ma egy kontrolleres bejelentés következik. A Steam kontrollerrel kiteljesedik a platform, megvan az oprendszer, a vas és a vezérlő is, már csak a fogadtatás kérdéses. Mielőtt azonban elkezdenénk következtetéseket levonni, nézzük meg, hogy mit kínál nekünk a Valve.

Elsőre furán néz ki, ugye? Úgy akarták megalkotni az új kontrollert, hogy minden Steam játékkal működjön, tehát képes legyen kompatibilitási okokból billentyűzetnek és egérnek kiadni magát. Két nagy érzékenységű és felbontású tapipad foglalja el gamepad nagy részét, ezek gombként is lenyomhatóak és a legtöbb játékban az analóg karokat fogják helyettesíteni (amiket a konzolos vezérlőkön láthatunk). Természetesen szükség esetén sima trackpadként is működnek, tehát az egérmutatót is lehet mozgatni velük. Mindkét egység sokat ad a visszajelzésre is, a jelenlegi kontrollereknél sokkal fejlettebb „rezgő” motor van mögöttük. A rezgés iránya, amplitúdója és frekvenciája is állítható, méghozzá annyira finoman, hogy szükség esetén mint hangfal is funkcionálhat a két tapipad felülete. Középen egy színes érintőképernyő van, aminek a pontos felbontása még nem ismert, a Valve csak annyit mondott, hogy magas felbontású, de hát ugye minden viszonyítás kérdése. Ez is lenyomható lesz gombként, hogy legyen visszajelzésünk arról, hogy csináltunk valamit. Csak a fejlesztőktől függ, hogy mit kezdenek egyébként a képernyővel: lehetnek rajta lapozgatható skillek, térkép, stb. A prototípusokról az érintőképernyő még hiányozni fog, négy gomb helyettesíti majd.

Ha pedig már a gomboknál tartunk, természetesen azok sem fognak hiányozni a gépről, összesen 16 van belőlük (a képek alapján ebbe beleszámolták a tapipadokat és az érintőképernyőt is). Amit még érdemes lehet tudni, hogy az egész kontroller is nyílt lesz, bárki fejleszthet rá, vagy változtathat rajta, még magán a vason is. Ahhoz, hogy használhassuk, nem kell majd egy SteamOS-es gép, menni fog a Big Picture-rel is.

Ezzel megkaptuk a kirakós összes darabját, kíváncsian várjuk, a játékosok hogyan reagálnak majd a Valve elképzeléseire. A Steam Machine ereje és képességei még kérdésesek, hiszen kb. annyit tudunk róla, hogy lesz (sokféle), a kontrollert viszont iderakták elénk. Érdekesnek tűnik a két tapipad ötlete, de nem feltétlenül vagyunk biztosak benne, hogy képesek helyettesíteni az analóg karokat. Nektek mi a véleményetek? Ez lesz a jövő kontrollere vagy inkább SteamOS mellett is maradnátok a bill+egér és/vagy szokásos kontroller kombónál?

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

22. skripton
2013.09.27. 22:25
Jhuj de csúnya!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Samupitecu...
2013.09.27. 22:40
"változtathat rajta, még magán a vason is" Ez számomra azt jelenti, hogy ha nem is lesz tökéletes elsőre, azzá fog válni, ha kiderül mi volt jó ötlet, és mit kell lecserélni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. piter
2013.09.27. 23:09
A tapipad lehet hogy tartosabb lessz mint akarmelyik kontroller!Bar tobb mint valoszinu hogy draga lessz!Sony is biztos gondolkozott mar ilyenen vagy ehhez hasonlon,de nem eri meg!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. AxoPy
2013.09.27. 23:12
az elképzelés nem rossz, ugyanis a steam a legnagyobb(???) játékbolt a világon, mindemellett 5-ből 5 csillagos játékokat fejleszt,és utána évekig dobálja hozzá a frissítéseket, ugyanis mindig van valami apróság, amit ha kiveszünk, beleteszünk, esetleg átalakítunk jobb lesz a játék...most hogy kezdődik a family sharing beta, és kölcsön lehet majd adni játékokat, plusz ugye a kontroller támogatást is nagyon nyomatják, tehát szépen elő lett készítve ez a saját konzol dolog, nekem nagyon tetszik...a másik dolog az ára, ha jobb komponenseket raknak bele mint a ps4 és az ára is alacsonyabb lesz, szerintem hatalmas sikernek fog örvendeni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. gab78
2013.09.27. 23:25
Lehet jó az elképzelés, és sokan szeretni is fogják, én viszont ki nem állom a tapit, és még ide is?! Ne mááár... Notinál is egerészek, viszem magammal a kis egérkémet, egyszerűen gyűlölöm a tapit... a világból ki lehet kergetni vele...

Amúgy kinézetre szerintem tetszetős, de a gombok elhelyezése szerintem hagy némi kívánni valót maga után, nagyon úgy érzem, hogy a használhatóság helyett a dizájnra helyezték a fő hangsúlyt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. csul1
2013.09.27. 23:38
Végre vmi új nekem tetszik a megoldása az analógnak és a gomboknak.A kényelem meg már egy másik része a képletnek, de erről már csak használat során lehetne véleményt mondani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Zephyrus
2013.09.28. 00:36
ez a kontroller hatalmas fail, már a portal 2 bindingnél is lehetetlen egyszerre futni és beszélni mikrofonba... ez így használhatatlan elég erősen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Keksz03
2013.09.28. 00:56
hát az biztos h sok játék irányítását megkönnyíti ez a megoldás és jóval pontosabb mozgást, célzást tesz lehetővé, de h tapipadon toljam a fifát...hááát, majd kiderül ha már kiadták hozzá a masinát is, ha rossz lesz úgyis telesírják majd a netet az elégedetlen userek!
azt mondjuk hozzátenném h ez se úgy lett megtervezve h ketten odaültek sörözni az asztalhoz, rajzolgattak egy szalvétára, aztán másnap bevitték, odacsaptak az asztalra és azt mondták h ilyen lesz! biztosra veszem h sok emberrel teszteltették és a többség használhatónak vélte! izgulunk!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. 5hR3kY
2013.09.28. 04:21
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. tomchee
2013.09.28. 05:54
Hát az biztos, hogy a célzást és még sok mindent megkönnyít, de akár mennyire is nem voltam soha barátságban az analóg karokkal azért a mozgásokat lehet inkább azokra hagynám... de végűlis kíváncsivá tett
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. petXYZW
2013.09.28. 07:56
FPS-t lehet vele tolni? Mert amíg az egér jobb...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Asagrim petXY...
2013.09.28. 08:21
Várjuk a világmegváltó ötletedet, hogyan lehet két kézben kényelmesen tartható felületen az egérpozicionálás pontosságát visszaadni.

Ha a következő hozzászólásod nem ez lesz, hanem újabb fika, akkor a fórum szabályzat szerint fogok eljárni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Avisto
2013.09.28. 09:31
Valamikor régebben vettem egy xbox stílusú Logitech kontrollert pcre, gondolván hogy ha annyian használnak ilyet konzolon akkor olyan nagy hülyeség csak nem lehet, de aztán rájöttem hogy de. Legalábbis nekem nem ér annyit az hogy hátradőljek a fotelban játék közben hogy cserébe hiperbéna legyek saját magamhoz képest is, pedig szántam rá némi időt hogy megszokjam. Kíváncsi vagyok ez a koncepció változtat e ezen a helyzeten bármit is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. ThePoweR
2013.09.28. 09:57
Szar. A kontroller az kontroller. Mindegy milyen...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Szefmester
2013.09.28. 10:15
Nem egészen. Tapipadnál az ujjad mozgásának a sebessége a döntő. Érzékenységfüggően te vagy a szűk keresztmetszet. Konzolon van kb 3-4 sebességfokozata a karnak egy ik másik játékban, ahol a leggyorsabb is fájdalmasan lassú az egérhez képest. Persze mivel az AI le van korlátozva hogy véletlenül se legyen gyilkosa a játékosnak... (tapasztalatból írtam ezt)
Valamint a több érintési felület miatt akár több gombot is kezelhet az eszköz.

A nyíltságától viszont félek. Lehet nagyon pesszimista vagyok, de nem szeretnék olyan játékkal találkozni ami nem indul csak a 4. generációs kontrolleren.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. DogTheDog
2013.09.28. 10:23
Lathatoan nem akart licenszelni a Valve,inkabb hagytak elgurulni a gyogyszereket.
Ugy erzem ez a kontroller nem a vegleges.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Morte
2013.09.28. 10:58
Nem idegenkedem az ötlettől, de a puding próbája az evés, szóval majd kiderül, mennyire lesz használható ez a furcsa jószág. Tetszik, hogy elszakadtak az analóg karoktól, és úgy tűnik, az érintőképrenyőké a jövő, de sajnos a kontrollerek dizájnját és lehetőségeit nagyon bekorlátozza az, hogy kézben kell őket tartani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. nemlehet
2013.09.28. 11:16
Szerintem nagyon jól néz ki, kifejezetten szép a kontroller. A használhatóságot már nem tudom megítélni. A telefonos játékok érintőfelületére hasonlít, csak van fizikai kiterjedése. Ha megfelelő visszajelzés van (ami ugye a legtöbb érintőfelületnél hiányzik) akkor jó is lehet. Ki kell próbálni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. LechooEdy
2013.09.28. 14:14
Nem is mondom mire hasonlít ez...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. djgeg
2013.09.28. 17:06
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. kiskoller
2013.09.30. 10:14
Én hátra nem csak egy-egy triggert raknék hanem kettőt mindkét oldalra. Mert így tényleg problémás pl. a Portal esetében hogy ne tudsz futni és beszélni is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Tapir_606
2013.10.02. 13:02
itt a trükkje a dolognak
http://24.media.tumblr.com/2904a0677d9ec9e6bd529bfcbf210b89/tumblr_mtxwhamDdc1qcjq6vo1_1280.gif
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!