iPon Hírek

A konzolok módosításának legalizálásán dolgozik az EFF

Dátum | 2011. 12. 03.
Szerző | Morte
Csoport | JÁTÉK

Az Egyesült Államok Szerzői Jogvédő Hivatala beadványokat fogad a szerzői jogokkal foglalkozó törvény, a Digital Millennium Copyright Act (DMCA) módosítására. Az Electronic Frontier Fundation már benyújtotta petícióját a konzolokkal, tábla PC-kkel és egyéb hasonló eszközökkel kapcsolatban: a beadvány lényege, hogy szeretnék lehetővé tenni, hogy ezeken az eszközökön ne csak a gyártó által készített szoftvereket lehessen legálisan használni. Az EFF-nek egy évvel ezelőtt már volt egy hasonló beadványa, és végül el is érték, hogy az okostelefonok módosítása ne legyen illegális.

"A DMCA feladata a szerzői jogok védelme lenne, de ehelyett arra is felhasználható, hogy az alkotókat, feltalálókat, vagy a vevőket korlátozzák vagy fenyegessék vele, ill., elvegyék a kedvüket attól, hogy szabadon használják a saját tulajdonukban lévő eszközöket" - nyilatkozta Corynne McSherry, az EFF egyik vezetője. Szerinte fontos, hogy a törvény megvédje a művészeket és kísérletező kedvű embereket.

Ha elfogadnák a beadványt, akkor az átalakított konzolok és egyéb eszközök szerzői jogokat sértő használata (pl. játékok feltörésére) továbbra is illegális maradna, de az eszközök átalakítása önmagában már nem lenne törvénybe ütköző. Jövő tavasszal kezdődnek a meghallgatások a Szerzői Jogvédő Hivatalnál a beadvánnyal kapcsolatban.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

22. homeware
2011.12.03. 12:20
No igen... meg régebben lehetett pl Linuxot telepíteni PS3-ra. Ma már nem lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. rastawicc
2011.12.03. 12:32
Ámen!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. pjszilard
2011.12.03. 12:58
Most mar talan azt is megengedik, hogy a csavarhuzomat festekesdoboz kinyitasara hasznaljam. Es vegre a csinpanzok is hasznalhatnak botot nem kell felniuk tobbe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. prohlep
2011.12.03. 13:02
"Most mar talan azt is megengedik, hogy a csavarhuzomat festekesdoboz kinyitasara hasznaljam."

Jo pelda.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. shaddam
2011.12.03. 15:19
Magasztos célok, de úgyis csak az ingyen játékokra megy ki az egész.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Phantomstr...
2011.12.03. 16:07
A konzolok egyik legnagyobb erénye, hogy csak a gyártó engedélyével rendelkező programok (játékok) futhatnak rajta, ami megad egy minőségi szintet. Ezért aztán nem is jelennek meg rajta ilyen förtelmek. Másrészt pedig a másolásvédelmi eljárásaiknak is az egyik alapja, hogy a konzol nem módosítható. Szerintem ostobaság ebbe belekontárkodni.

Az EFF az idétlenkedése helyett inkább tervezzen saját gépet, és futtassa rajta a saját Linux variánsát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. benczeb90
2011.12.03. 17:05
ezek mostmár nem termékek csak fizikai szolgáltatások...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Castiglion...
2011.12.04. 00:08
@Phantomstranger

Ezzel kb. azt állítottad, hogy gyenge minőségű vagy szar konzol játék nem létezik jelenleg...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Zsohi
2011.12.04. 04:21
@shaddam

Sajnos igazad van...
Meg lehetne nézni, hogy PS3ra és PSP-re milyen okos, hasznos programok jelentek meg a CFW-nek köszönhetően, de a kalózok sikeresen elvették az emberektől.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Phantomstr...
2011.12.04. 09:19
@Castiglione Egyáltalán nem azt állítottam, de még a legrosszabb konzoljáték is megüt azért egy legalább egyszer játszható szintet. Legfeljebb csak csúnya és repetitív, de olyan ergya játékok, ami megütné az RPCJ szintjét, azért nem igazán vannak. Legalábbis nekem egy sem jut eszembe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Sri
2011.12.04. 10:59
@Phantomstranger
nézz AVGN-t (angry video game nerd). igaz hogy régebbieket, de csak konzoljátékokat mutat be. van közöttük jópár gyöngyszem amivel kínozni lehet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. morgyi
2011.12.04. 14:54
Ez szerintem egy nagyon jó lépés, régebben mikor még megengedett volt a linux futtatása ps3-on építettek több összekötésével költséghatékony "szuperszámítógépet" Kismillió feladatra befogható lehetne a konzolok erőforrása, azonban felvetődik egy probléma. Ha mindenki szabadon fejleszthetne programot konzolra, akkor simán írhatnak bele kártékony kódot, ami egy internetre kapcsolt konzol esetén nem a legjobb dolog. A konzolgyártóknak meg nem feladata hogy ellenőrizze a 3. féltől származó programokat, erőforrása sincs rá.
Másrészt meg sokszor, főleg az elején a konzolokat veszteségesen árulják, és a játékok mesterségesen magasan tartott árából szerzik a bevétel nagyobb részét, nem magából az eszközből. Nem véletlenül nem akarják hogy olyanra is használható lehessen egy konzol, amiből a gyártónak nincs közvetlen bevételi forrása.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. hsim
2011.12.04. 16:51
a telefonoknál aláírom, hogy jó dolog, mert az iphone a JB-től 1000x használhatóbb lett, de konzolon ne akarják már. Ha ezt szabadjára engedik a sok kis gec széthekkelt gépekkel jön multizni, trófeát b*zizni, és csalni orrba-szájba ott ahol tud. veszélyes dolog ez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. dilofekete
2011.12.04. 18:26
hm és az milyen lehetne, ha mindenki olyan animációt rajzolhatna amilyet csak akar, egy videó megosztó portálon pl, amiből akár mozis siker is lehetne vagy akár egy futurisztikus játék térkép. Na itt lennének a gondok, ha futtathatnánk rajta az auto cad-t, mint a mérnöki szabványokat. Egyből lemenne az árfolyama a filmeknek és zenéknek meg játékoknak egyetemben, mivel a 7 milliárd emberből, 77x annyi tehetős ember lenne hírtelennyében és eladhatatlanul tetemes mennyiségű anyag keletkezne az xbox hálózaton (azaz a neten) és kiderülne hogy hol van a kutya elásva, na b..ki. ám hasznos volna, ha építenénk a tudatunkat egy komplex hálózaton, hogy megértsük egymás inteligenciáját egy haladó világban, ahol már rég el kellett volna temetni a profitból való dőzsölést(a hitelek tetejére), mert eredményességre nem vezet, merthogy nem ér semmit, ha körbenéztek a föld kerekén, hogy az emberek önellátóak e vagy sem, habár ez nem relatív, mivel mostanában hajlanak az ökoszisztematikus építkezés tervezetekre, de hát semmit se lehet tudni előre, hogy lesz is e belőle valami, ha teszem azt csak a mi helyzetünket vesszük, hogy évről évre csak nagyobbakat nyelünk, minthogy vaklaki értelmiségi suliba járt és elküldik kutya ürüléket gereblyézni, amiből több van, mint amennyi kajára telik belőle, mert nincsen más diploma nélkül kb, de talán végre vége lesz ennek a korszaknak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. dilofekete
2011.12.04. 18:42
aztán egyszercsak visszapottyanunk a laptopok korszakába, és eldönthetjük, hogy akarunk e hozzá csatlakoztatható monitort és milyet vagy nem, kb ó je vissza a múltba, nah pc vs konzol téma lelőve a lámák számára, na de eléri e ezt az emberiség, pár nagyokos döntésére hagyatkozva avagy sem, ez itt a nagy kérdés!?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Phantomstr...
2011.12.04. 19:43
@Sri Ismerem AVGN-t, de ezeket a megkötéseket (hogy csak a gyártó engedélyével lehet játékot megjelentetni) a 90-es évek első felében hozták, pontosan a sok szar játék miatt. Ezt, ha minden igaz valamelyik iponos PC-s játéktörténelem cikk is említi.

@hsim Igazad van! Ez még eszembe sem jutott
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. dilofekete
2011.12.04. 20:14
SPC játékokat csak az inteligenci komplexitás hiányban szenvedők készítenek, mint egy számológépet, ami nem tudja a tudományos módot kb, ezzel ezt fejezted ki , de legalább, nem kell attól félnünk, hogy a multis csalásokra használnák fel, hanem inkább, terrorizmusra, mert nyilvánvalóvá válnának a szabadalmak, nemde?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. crayon
2011.12.04. 21:09
"Most mar talan azt is megengedik, hogy a csavarhuzomat festekesdoboz kinyitasara hasznaljam."
Jo pelda lenne, de itt alapvetoen mas a lenyeg. Az egy dolog, hogy illegalis modositani, de ez teged nem kozvetlenul erint (nem fognak leteperni a kommandosok, mert jtages az xbox, vagy mert jailbreakes pendrive log ki a PS3-adbol) hanem ezeknek a 3rd party eszkozoknek a kereskedelmet igyekszik visszafogni, ha megnezed eleg keves sikerrel. Ha most erre hivatalosan is ramondjak az ament akkor csak annyiban fog valtozni a helyzet, hogy nem 2 webshop lesz ahonnet ilyen vackokat lehet rendelni es igy nem lesz csillagaszati az aruk sem. Plusz minel tobb ember belebonyolodik annal jobb szoftverek fognak kijonni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. retroszege...
2011.12.05. 03:55
Egy ilyen döntés a konzolok végét is jelentheti... legtöbben csak a Ti oldalatokat nézitek, de a gyártók/játékfejlesztők eddig is nehéz helyzetén ez rontana akár végzetes mértékben is...
Gondolkozzatok el jobban mondjuk az előfizetéses teló szolgáltatófüggőségén, vagy a nyomtató-patron árakon... az a jó példa, nem a csavarhúzó, mert annak a teljes árát kifizetted. A telefont, nyomtatót, meg a konzolt akkor fizeted ki mikor megveszed a belevalót szépen apránként... ez csak így éri meg a gyártóknak. Ha ők is elkérnék a konzol árát egyből kíváncsi lennék melyikőtök venne dupla áron független konzolt azért, hogy szuperszámítógépet építsen, vagy linuxot futtasson rajta, de gyári játékot persze nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Azrael
2011.12.05. 20:15
Azért annyira nem kell sajnálni őket, szerintem maximálisan elvárható, hogy a hardvert arra használd amire akarod.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Riddick77
2011.12.06. 11:44
Azért hibás retroszeged hozzászólása,mert nem veszi figyelembe ,hogy a konzolok a technológia fejlődése miatt átlag 2 év után már nyereséges hardware szinten is. Aki már látott konzolt fejlődni az tudja miről beszélek. A másik dolog,hogy te megveszed a gépet,a saját tulajdonod lesz,azt teszel vele amit akarsz! A harmadik fontos tényező,az emberi kíváncsiságban,többre vágyásban rejlik. Ha,egy eszköz többre is képes ,mint amire gyárilag szánták,akkor mindig lesznek olyan okos emberek akik el is akarják a többlet extrát érni . Pc-n is létezik ez ,processzor tuning, mag unlockolás, videókártya firmware tuning. Ha, az xbox ot vesszük példának,a hackerek által létrehozott módosított rendszer annyira tetszett a Microsoftnak ,hogy az uj dash updatenél teljesen lekoppintották azt. Csak,mert rájöttek,hogy amit házilag kitaláltak,az annyira vonzó lehet az extrák miatt az embereknek,hogy akit a pénz miatt nem is érdekel a warez,még az is megcsináltatja így a gépét.Egyik ismerős mondta ,hogy az ő egyetemükön Ps3 ak mennek linuxxal ,mert a konzolokkal számoltatnak. Holott a Sony már rég letiltotta a linuxot róla.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. agyturbini...
2011.12.13. 11:58
Na alljon meg a menet!!! Ha nem veszelyeztet Emberi eletet kozvetlenul a modositas, a sajat tulajdonomban levo eszkozt miert ne modositsam? Mert ha valaki elfurja az auto fekvezeteket az kozvetlen eletveszely de ha leegeti a kuplungot az nem. Vagyis ha a TE tulajdonod es nem fog senkit megrazni vagy felgyujtani a hazat akkor szived joga azt csinalni vele amit akarsz...es nem azon gondolkodni a hogy a semmihezsem erto penzharacsolo milliardosoknak 20 forintal kevesebb legyen. A mai mernoki kultura a tokesekkel egyutt a 0 fele konvergal de alulrol sajnos. Mert keptelenek megtervezni egy egyszeru berendezest hogy 2!!! evet kibirjon, de sokszor meg a 6 honap is csoda. Te meg rabszolgakent dolgozz es gazdagitsd Oket nemde? De semmit nem kapsz cserebe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!