iPon Hírek

A Koolance vízzel próbálja legyűrni a GTX Titant

Dátum | 2013. 03. 19.
Szerző | gabi123
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Koolance nevét a minőségi vízhűtések, komplett rendszerek vagy részegységek világából ismerhetjük, ha valamin ott van a cég logója, akkor már egyértelmű, hogy nem kérdéses minőségű termékkel állunk szemben. A gyártó természetesen van olyan profi, hogy lépést tartson a piac változásaival és reagáljon az eseményekre, ennek egy újabb állomása az, amit most jelentettek be.

A VID-NXTTN piacra dobásával egy teljes takarású (full-coverage) vízhűtő blokkal lesz gazdagabb a kínálat, ami kimondottan az új nagyágyúra, az NVIDIA GeForce GTX Titanra lett tervezve és legyártva. A főblokk nikkellel bevont vörösréz-alapú, a csatlakozók nikkelezett sárgarézből készültek, míg a burkolat POM-acetál anyagú. A blokk belül egy mikro-lamellás "rácsréteget" is tartalmaz, amely segít gyorsabban átjuttatni a hőt a GPU felületéről a hűtési felületre.

A VID-NXTTN a GTX Titán jelentős területére felfekszik, és minden melegedő komponensről elszállítja a hőt, ide értve a grafikus magot, a memória lapkákat és a VRM (tápellátó) területet is. A mellékelt hátlapi burkolat a PCB hátoldalán lévő GDDR5 memóriáknak is védelmet és hőelvezetést biztosít. A cooleren szabványos G 1/4 BSPP menetek állnak rendelkezésre.

A blokk fizikai mérete 17,15 × 11,43 × 1,91 cm (Szé. × Mé. × Ma.), tömege pedig körülbelül 1,02 kg, azaz a Kooleance ezúttal sem spórolta ki az anyagot a portékából. A termék a Koolance online boltjában már jelen pillanatban is elérhető 129,99 amerikai dolláros vételáron (mai árfolyamon körülbelül 31 000 forint).

Ez persze egyáltalán nem kevés egy hűtésért, de ha megnézzük a GeForce GTX Titan 300 000 Ft körüli vételárát, akkor láthatjuk, hogy gyakorlatilag a 10 százalékát áldozzuk rá egy minőségi Kooleance megoldásra, amivel még további tartalékok szedhetőek ki a kártyából.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. Zotya84
2013.03.19. 16:02
Azért Koolance tulajként lenne pár fenntartásom a cikkel kapcsolatban:
"...ha valamin ott van a cég logója, akkor már egyértelmű, hogy nem kérdéses minőségű..." Áztatta már ael a DVD-írómat, VGA-mat, chipsetemet (a Koolance) hűtőfolyadék a szar minőségű O-gyűrűik miatt. - Igaz, mind túlélte a ramokat kivéve, mert azokon bizony kikezdte a folyadék a csatlakozókat. (Bontatlan RP-1000-ből folyott bele (író), meg a NZL-L10 belsejéből (VGA), meg a CHC-125-ből a rögzítőcsapnál (deszka+RAM)). Amiket mondjuk azóta lecseréltek EPDM-re. (Igaz, vehettem egy jó pár O-gyűrűt tőlük, de a mentségükre legyen mondva, hogy a CHC-125-höz nem kapható méretűt mellékeltek a többihez puszta kérésre, ingyen...) A VL3N QDC-ik a szintén elb@szott O-gyűrűk miatt nem zárnak csepegésmentesen (Az már EPDM), már amikor egyáltalán bezárnak (Ha jól emlékszem, a 10 F-L párból talán ha 6 zár rendesen.) Bár ezt is megoldották egy Rev2-vel...

"A blokk belül egy mikro-lamellás "rácsréteget" is tartalmaz, amely segít gyorsabban átjuttatni a hőt a GPU felületéről a hűtési felületre. " Nem inkább a blokkról a folyadékra?

Egyébként szerintem is tök jó és jó minőségű dolgokat csinálnak. Nem is óhajtom lecserélni a vizes cuccaimat. Csak a 7950-emre került EK FC-blokk (nickeles persze, így kompatibilis), mert az nekik már nem elég felsdőkategóriás...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. fallosz
2013.03.19. 22:27
Külsőre szép darab, ha nyernék az ötösön, talán meg is fontolnám.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. EpicTroll
2013.03.20. 04:34
Én egyáltalán nem merek folyadékhűtést alkalmazni. Meglátásom szerint felesleges és veszélyes is :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. atti2010 EpicT...
2013.03.20. 07:41
Arról nem is beszélve hogy 30-40k csak egy rendes pompa, jó szellős ház kell sok ventivel amik lassan forognak így csend is van és huzat is és negyed annyi pénzből kijön.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Flegeton
2013.03.20. 10:04
veszélyes... ez nagyon vicces volt. A hülyeség az a veszélyes.

kb 60e ből van vízhűtésem ami passzív és hangszigetelt dobozba van a két kis pumpa. A táp hangja amit hallani lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim Flege...
2013.03.20. 20:53
A hülyeség az valóban veszélyes.

Ha nem akarsz - tipikusan drága, mert arra van hűtőblokk - PC komponenseket a kukába dobni, akkor egy nem gyárilag zárt rendszerű, hanem komponensekből összerakott vízhűtés helyes felszerelésének a lépései a következők:

1./
veszel 150-200 ezer forintnyi blokkot, radiátort, pumpát, csövet, csatlakozót, hűtőfolyadékot, radiátortól függően 2-4-12-16-n+1 static pressure ventit amiket eldönthetsz hogy molexről járatsz, vagy veszel hozzá fordulatszámszabályzót.
   -tartályból mindenképpen hengert, mert a szögletes tartályok ragasztott plexilapok, ragasztás használat során engedhet
   -csőbilincset venni ökörség, sokkal többet árt mint használ

2./
Felszereled az előre megtervezett módon az összes komponenst.

3./ NEM A HÁZTÁPRA dugod rá, és úgy indítod el az egész gépet!
Fogod szépen a tápot meg egy gemkapcsot, vagy egy szem tűzőgépbetétet, vagy akármilyen rövid fém huzalt amivel áthidalod az ATX tápcsatlakozó zöld kábelét akármelyik feketével, így áthidalva elindul anélkül hogy alaplapba lenne dugva, tehát anélkül hogy áram alatt lenne a gép, amit megsütne egy csöpögő illesztés. Ennek az áthidalt tápnak a csatlakozóira kötöd rá a vízhűtést. A táp lehetőleg legyen kapcsolós.

4./
Az illesztések alá raksz valami szivacsot, vagy zsebkendőt, vagy konyhai papírtörlőt, utána megtöltöd a tartályt, bekapcsolod 1-2 másodpercre a tápot, majd lekapcsolod MIELŐTT a pumpa ürítené a tartályt, újra töltesz, ezt eljátszod addig amíg állandó nem marad a nyitva hagyott tartályban a folyadékszint, ezzel elintézve a légtelenítés nagyját.

5./ Az elkövetkező x órában járatod a vízhűtő rendszert, lesve hogy hol ereszt, ha sehol akkor lezárod a tartályt, és elkezded az egész mostanra akár 40 kilós számítógépházat ide-oda döntögetni, hogy a gravitációnak engedelmeskedve a maradék légbuborék is eltűnjön a rendszerből. Ez újabb minimum 2-3 óra. ("bleeding" néven emlegetik a procedúrát)

6./
Ha úgy érzed végeztél az előző lépéssel, mert semmi buborékot nem látsz, és a ház döntögetése közben sem eresztett semmit a vízhűtés, megszüntetheted a táp áthidalását, rákötheted a gépet magát, amit elindítva bőszen figyeled a hőmérsékletadatokat, hogy rendesen elvégezted-e a dolgodat.

7./
Elvégzed az összes előző lépést a kettes ponttól 1-2 évente, mikoris az egész rendszert szét kell szedni és ecet+desztillált víz kombóval átöblíteni az algásodás miatt.


És mindezt egy olyan hűtés kedvéért, aminek a hűtésbeli előnyét a léghűtéssel szemben csak akkor tudod megfelelően kihasználni, ha olyan szinten húzod túl a rendszert, hogy egyrészt buktad a garanciát, másrészt örülj neki hogy mire algátlanításra kerülne sor, nem kell cserélni azt is amit hűt! Ezzel szerintem a vízhűtés létjogosultsága LCLC rendszereken felül nulla!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Flegeton
2013.03.20. 23:06
Asagrim.: Mint a számítástechnika szférában tipikusan sok ember gondolja, hogy ért a dolgokhoz,... csak abból hogy mit lát a youtubeon vagy mint reklámoznak az oldalak.

Kezdő vizesként még csak olvasgattam és keresgéltem, de hamar meglett, hogy fogok olcsó és jó hűtést építeni.
Blokkok készítése félprovi emberkével, szép réz blokk szabvány furatokkal. CPU blokk, 2xchipset blokk, mosfet blokk, vga blokk és arra is mosfet 20k ért és kaptam hozzá rádugós csatit és profi szilikon csövet is. Tartály beszerzése a légtelenítési procedura kihagyása miatt (amit leírtál). Ezt akkor nem találtam ilyen mestertől, de 5k ért lehet venni használtan (vagy boltban is). Két kisebb teljesítményű pumpa 6k ért. 2 nagy passzív mora2 radi vadászása a használt piacon 25k. A végén hűtővíz és korróziómegelőző folyadék és pár apróság 4k ért.(ezekre azért van szükség mert nem akváriumot építesz és nem fog algásodni...)
Hiedelmekkel szemben más más miatt lehet vízhűtést építeni. Nekem a hangtalanság volt az elő számú. Mint lent is írtam passzívan megy a rendszerem szobahómérséklet + pár fokon. Még nem láttam 50 foknál nagyobb értékeket.

Szerintem erre is igaz mint mindenre az életben, aki tudja csinálja aki nem tudja megfizeti, aki egyikkel se rendelkezik az meg ócsárol.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Asagrim Flege...
2013.03.20. 23:19
"ezekre azért van szükség mert nem akváriumot építesz és nem fog algásodni..."Kéremkaccsójjaki!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!