iPon Hírek

A korábbiaknál ezerszer hatékonyabb ozmózisos energiaforrást alkottak

Dátum | 2013. 03. 06.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Francia kutatók új módját fedezték fel az édesvíz és a tengervíz sótartalma közti különbség kiaknázásának: bór-nitrid nanocsövek segítségével nyernek ki energiát a végbemenő ozmotikus folyamatokból. Az a tény, hogy az édes és sós víz találkozásánál kialakuló nyomás révén energia állítható elő, régóta ismert, azonban mindeddig nem sikerült olyan módszert találni, amellyel kellő hatékonysággal kihasználható lenne a jelenség. Az Institut Lumiere Matiere és az Institut Néel fizikusai azonban rájöttek, hogy bór-nitrid nanocsöveket használva a korábbi legsikeresebb összeállításoknál ezerszer jobb hatásfokú rendszereket lehet kialakítani. A kutatás első lépéseként azt tanulmányozták, hogyan működik az ozmózis, ha nanocsöveket alkalmaznak a membrán csatornáiként. Ha sós és édes vizek tömegei közé egy féligáteresztő membránt helyezünk, a beinduló ozmotikus folyamatokból kétféleképpen lehet energiát termelni: vagy a sós vizes oldalon elhelyezett turbinák segítségével, vagy pedig egy olyan membrán révén, amely csak specifikus töltésű ionokat enged át. Az eddigi legjobb megoldásokkal egy négyzetmérnyi membrán segítségével 3 wattnyi teljesítmény állítható elő.

A francia kutatók a sejtek ioncsatornáit vették alapul, és egy átjárhatatlan, szigetelő membránba egy pár tucat nanométeres külső átmérővel rendelkező bór-nitrid nanocsövet ültettek be. A nanocső külseje jellemzően negatív töltést hordoz, így magához vonzotta a sós víz kationjait, amelyek átáramlottak a csatornán. A cső két végénél egy-egy elektróda mérte a generált áram erősségét, ami a kísérleti elrendezésben elérte a nanoamperes nagyságrendet, ezerszer jobb hatásfokot produkálva, mint bármilyen eddigi hasonló rendszer. A technológia nagyobb méretekben való alkalmazása révén a szakértők szerint egy négyzetméternyi bór-nitrid csatornákkal ellátott membrán teljesítménye akár a 4 kilowattot is megközelítheti, azaz egy év alatt közel 30 megawattóra energia állítható elő rajta. A kutatás következő fázisában ezért arra igyekeznek megoldást találni a kutatók, hogyan lehetne hatékonyabban és olcsóbban - esetleg más anyagok felhasználásával - hasonlóan működő membránokat előállítani.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. petyus76
2013.03.06. 09:55
Ez már valami, igéretesnek tűnik...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Korcsi
2013.03.06. 10:07
A watt a teljesítmény mértékegysége, nem pedig áram.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. proton
2013.03.06. 11:28
A cikk vége felé "4 kilowatt áram" ez valójában óra akart lenni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. crowly
2013.03.06. 13:09
Ez itt most az édes vízbe engedi a sót vagy a sósból nyeri ki a vizet és engedi át csak azt míg a sót kiszűri? Ha az édesből is sós lesz a folyamat vége után akkor, hogy is gondolták ezt? Azt a kevés édes vizet is tegyük már tönkre ami van, hogy aztán még ha inni akarunk a sót is szűrni kelljen belőle a sok más egyéb szenny mellett? Akármilyen energiát is termel, szerintem ott már nem is kéne vele foglalkozni mikor édes vizet kell cserébe áldozni....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. kramer87
2013.03.06. 15:04
crowly, kicsit nézz utána a dolgoknak és akkor nem fogsz majd ekkora sületlenségeket mondani, Norvégiában már működik ilyen erőmű, oda telepítik ahol az édesvízű folyók a sós tengerbe/óceánba áramlanak, nincs itt semmiféle vízpazarlás
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Lusu
2013.03.07. 10:18
De ha továbbgondolod a dolgot, nappal napenergiás desztillálókban készül a sótlan víz és azt folyamatában használnák fel. Megoldódhatna az energiatárolás problémája, tisztán és egészségesen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. VAjZY
2013.03.07. 15:33
Bírom az ilyet, először megkérdezi, hogy is működik ez (tehát felismeri, hogy nem érti), majd mégis nekiáll vagdalózni, mintha értené.
Ám végre valami fejlődés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ml
2013.03.11. 10:06
crowly nagyon nőies :-). nem tudja miről van szó, nem is gondolkodik sokat és nekimegy azonnal, mert olyan fura érzése van éppen :-).

crowly drága menjél ki a Dunapartra és nézzed egy kicsit, 2 perc múlva állítsd be a bitet, hogy az mind édesvíz, utána tedd hozzá azt amit a tanítónéni tanított: a Duna azzal a tempóval szépen belefolyik a SÓS Fekete Tengerbe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!