iPon Hírek

A középkategóriában áll rajthoz a Kyocera zafírüveges mobilja

Dátum | 2014. 08. 05.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A modern okostelefonok körében biztosan kijelenthetjük, hogy a megjelenítőt védő üveg betörése a leggyakrabban előforduló olyan sérülés, ami miatt javításra szorulnak a készülékek. A legtöbb eszköznél már egyetlen rossz mozdulat is az előlapot lefedő üveg végét jelentheti, rosszabb esetben pedig a kijelző sem ússza meg sértetlenül a malőrt. Az pedig még inkább fokozza a gondot, hogy a legtöbb szerkezetnek lényegében ez a panel a legdrágább alkotóeleme, és több tízezer forintba kerül a javítás.
Sokan próbálkoznak különböző edzett üvegekkel, így például a Corning, ami piacvezető a szakmában, de ezeknek az ellenállósága sem tökéletes. Nincs is megoldás? Nos, de igen, a zafír kristályüveg sokkal nagyobb strapabírósággal rendelkezik minden vetélytársánál, azonban méregdrágának tűnt, egészen mostanáig. A Kyocera lerántotta a leplet a Brigadierről, ami egy középkategóriás okostelefonban használja a rendkívül erős zafírt. A 4,5 hüvelykes, IPS technológiával operáló, 720p-s felbontású kijelző így kellően védve van a fizikai behatásokkal szemben. A vállalat elmondása alapján egyáltalán nem kell vele „kesztyűs kézzel bánni”, viszont akkor sincs gond, ha kesztyűvel szeretné valaki használni, az érintőréteg ugyanis annyira érzékeny, hogy ez sem jelent neki gondot – a tervezés során számításba vették, hogy építkezéseken vagy egyéb körülmények között is jól kell teljesítenie. A Brigadier szemlátomást is igazán keménykötésű, és bizony a különböző teszteken is gond nélkül bizonyítja a rátermettségét. IP68 és MIL-810G minősítést is szerzett. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a porral és a vízzel szemben bírja a strapát kiemelkedően jól, hanem még a szélsőséges időjárási körülmények (páratartalom, hőmérséklet) között is megbízhatóan fog működni, ráadásul az ütődések, erős rezgések sem tehetnek benne kárt egy bizonyos mértékig.
A készülék belsejében egy Qualcomm lapka húzta meg magát. A Snapdragon 400 szériás MSM8x26 van benne jelen, amely 1,4 GHz-es órajelen ketyegő Cortex-A7 kvartettet, valamint a grafikus munkára egy Adreno 305 IGP-t alkalmaz. A mérnökök a rendszermemóriával nem bántak szűkmarkúan, hiszen 2 GB került bele, így azt biztosan ki lehet jelenteni, hogy a RAM-ból fakadóan nem lesz problémája. A tárkapacitása 16 GB-os méretet öltött, ami szintén sok mindenre elegendő lehet, és még bővíthető is microSD memóriakártyával, ha a szükség úgy hozza. A kapcsolati lehetőségei között van 4G LTE, Bluetooth 4.0 LE modul, kétsávos, 802.11 b/g/n/ac szabványoknak megfelelő Wi-Fi, NFC chip és GPS vevő is. Két kamerával látták el a masinát, így videóhívásoknál és jó minőségű fényképek készítésekor egyaránt helyt állhat. Előre egy 2 megapixeles megoldás tekint, hátra pedig egy LED-es villanóval megfűszerezett 8 MPixeles egység került. Videózni minden irányba Full HD-ben tud majd, ami kiváló minőséget vetít előre.
Az operációs rendszer szerepét az Android 4.4 (KitKat) tölti be rajta, amin lesz néhány hasznos applikáció előre telepítve. Maga a konstrukció a komoly strapabíróságból fakadóan hihetetlenül masszív, robosztus lett. A Brigadier tömege nem kevesebb mint 187 gramm, és 136,4 x 68,3 x 13,2 milliméteres vonalakkal határolható körül. A telefont egy 3100 mAh-s akkumulátorral vértezték fel, mely igencsak kellemes üzemidőt szállíthat. Ráadásul még némi extrát is kínál, ugyanis támogatja a Qi szabványnak megfelelő töltést, ezáltal vezetékelés nélkül is feltölthető a telep, valamint a Qualcomm gyorstöltési metódusát is használja, ami 1500 mAh-ig képes nagyobb sebességű töltésre. A Kyocera különböző kiegészítőkkel is szolgál a gépezet mellé, így vásárolható hozzá többfajta tok, Beats fülhallgató, Plantronics headset, vagy akár egy strapabíró keretbe foglalt 6000 mAh-s külső akkumulátor is, ami csaknem két teljes töltésre elegendő – egy ilyennel kombinálva már egy hetet is ki lehetne húzni visszafogott használat mellett. Természetesen azért érződik az árcédulára pillantva a zafírüveg felára – de ez eleve egy egészen szívós konstrukció, ami egyébként is drágít rajta –, ugyanis a specifikációjához képest elég magasnak tűnik a Kyocera Brigadierért kifizetendő összeg. A Verizon szolgáltatót kínálatában debütáló strapatelefon 400 dollárba kerül kártyás konstrukcióval. Összességében viszont azt kijelenthetjük, hogy ez az újdonság nagyon fontos mérföldkövet jelenthet az okostelefonok világában, hiszen a zafírüveg ilyen környezetben való alkalmazása korábban nem lett volna megoldható. Remélhetőleg hamarosan más partnereknek is szállít majd ilyen terméket a Kyocera, és nem csak strapatelefonnal karöltve fogja megcsillogtatni a képességeit a zafír kristályüveg.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. Kerty
2014.08.05. 16:32
400dollár még csak középkategória?? hová fajult ez a mobil biznisz...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. dodopek
2014.08.05. 16:46
Akarom...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. CoolBoy323
2014.08.05. 16:50
Kell!!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Avisto Kerty
2014.08.05. 17:08
A por, víz, ütésállóság jellemzően nem annyira olcsó mulatság. Mobiloktól függetlenül se.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ThePoweR
2014.08.05. 17:28
Na lehet hogy a nem is távoli jövőben már elvárható lesz hogy egy csúcskészülék kibír egy ~2 méteres esést. Esetleg oldalsó elemek könnyen cserélhetőek lennének.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!