iPon Hírek

A kozmikus becsapódásoknak köszönhető a földi élet?

Dátum | 2014. 12. 11.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Egy cseh kutatócsoport egy nagyteljesítményű lézer segítségével demonstrálta, hogyan jöhettek létre a földi élet egyes kulcsfontosságú építőelemei az aszteroidák vagy üstökösök bolygóba csapódása nyomán jelentkező pokoli körülmények közt. Laborkísérletük során magas hőmérsékleten és nyomáson állítottak elő adenint, guanint, citozint és uracilt, vagyis az RNS-t felépítő szerves bázisokat. A szakértők régóta kutatják, hogyan hozhatók létre egyszerűbb molekulákból a nukleotid bázisok, hiszen ennek felderítése hozzásegíthet annak megértéséhez, hogyan alakulhatott ki az élet bolygónkon. Svatopluk Civiš, a prágai J. Heyrovský Intézet kutatója és kollégái az utóbbi évek során arra a következtetésre jutottak, hogy a formamid (HCONH₂) nevű molekula lehet az említett bázisok egyik potenciális forrása. Az anyag hidrogén-cianid vízzel való reakciójában keletkezik, és a feltevések szerint bőségesen rendelkezésre állt a bolygón annak korai időszakában. Mivel a szerves molekulák építéséhez szükséges elemek mindegyikét tartalmazza, logikus választásnak tűnt kipróbálni, hogy milyen körülmények között lehet nukleotid bázisokat létrehozni belőle. Erre több laborban is kísérletet tettek, és különféle katalizátorok, illetve egyéb anyagok hozzáadásával sikerült is a bázisok némelyikét újraalkotni. Civiš és kollégái némileg más utat választottak. Az intézet nagyteljesítményű lézerét egy formamidos oldatra irányították, amely a molekula mellett agyagot is tartalmazott, így nagyjából reprezentálta azt az „őslevest”, amely a szakértői vélemények szerint az élettelen Föld felszínét borítothatta.
A kísérlet során használt lézerrendszer
A kutatók a nanoszekundum harmadáig tartó lézerpulzusokkal nagy nyomásnak, 4200 °C-ig terjedő hőmérsékleti ingadozásoknak, illetve intenzív ultraibolya- és röntgensugárzásnak tették ki a keveréket, egy kozmikus becsapódás következményeit imitálva. A szélsőséges körülmények közt érdekes reakciók indultak be: egyebek mellett hidrogén-cianid, szén-monoxid, ammónia, metanol és az RNS négy nukleotid bázisa is létrejött az oldatban. Korábbi kutatások igazolták, hogy egyes meteoritok maguk is tartalmaznak nukleotid bázisokat, a cseh kutatók kísérlete azonban azt sugallja, hogy ezek spontán is létrejöhettek az ősi Földön jelen levő nyersanyagokból a becsapódások keltette extrém körülmények közt. Bár már többen tanulmányozták a formamidot, mint a nukleotidok forrását, mostanáig senki sem vizsgálta meg, hogy szélsőséges nyomáson és hőmérsékleten, sugárzásnak kitéve mi történik a molekulával. Márpedig a bolygó létezésének korai szakaszában, különösen a 4 milliárd évvel ezelőtti időszakban rendkívül gyakoriak voltak a becsapódások. Míg néhányan úgy vélik, hogy a becsapódások keltette éghajlati változások gyakorlatilag sterilizálták a földi felszínt, és elpusztítottak minden olyan életet, amely addigra esetleg elkezdett kialakulni, a szakértők másik része szerint pontosan ennek az időszaknak köszönhető, hogy az élet építőkövei létrejöttek a Földön. A cseh kutatók kísérlete pedig kétségkívül alátámasztja ezt a teóriát.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. RealDreamQ
2014.12.11. 16:20
Az hogy valamiképp életképessé tették/alakult stb. a föld nevű bolygó egy dolog . Akkor már csak azon kell gondolkodni , hogy honnan jött / telepedett az a nem kis számú állatfaj , illetve emberi csoportok / hordák ... amik / akik aztán szaporodtak , fejlődtek , területet uraltak/foglaltak ... még picinyke a tudásunk ehhez . De a megoldás nem itt a földnek elnevezett bolygón lesz , idővel megtaláljuk/megtalálják , hacsak nem a teremtő jelentkezik előbb ... amit kétlek . Ha nem tudjuk megbecsülni amit kaptunk , akkor nem méltó eme faj a túlélésre . Majd másik bolygón módosított fajjal próbálkoznak . Nemtudni semmit
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. shteer RealD...
2014.12.11. 17:38
Az a kifejezés, hogy evolúció szamodra ismeretlen fogalom?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. lorddiablo RealD...
2014.12.11. 18:25
A válasz egyszerű a sokféleségre: A biológiai folyamatoknál is megfigyelhető ugyanaz az örvényes jelleg, amit az áramlástanban Kármán-örvénysornak hívnak. Az örvények belsejében ugyanazok a részecskék tartózkodnak, ameddig él az örvény, azaz nincs keveredés a környezetével, kvázi biztonságban van. De ha két örvény elég közel kerül, egyesülhetnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. noherczeg shtee...
2014.12.11. 18:39
QFT
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. pdx06
2014.12.11. 23:27
Mégegy baromság.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bszoke88
2014.12.12. 20:43
olyan dejavu érzésem van, mintha már lett volna ez a hír itt az iponon
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!