iPon Hírek

A lakásban tesz-vesz a Boston Dynamics új robotja

Dátum | 2016. 06. 24.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Boston Dynamics szokás szerint egy Youtube-on közzétett videóban mutatta be legújabb fejlesztését, négylábú Spot robotjuk kisebb változatát, a SpotMinit. A teljes mértékben elektromos rendszerű robot elődeihez képest egész halknak tűnik, rendelkezik egy fogásra alkalmas karral (vagy szájjal?) is, és igény esetén még sört is hoz „gazdájának”, bár az italt nem egykönnyen adja oda. A SpotMini nagyjából 30 kilogrammot nyom, és feltöltött akkumulátorral körülbelül 90 percig működőképes, bár ez természetesen attól is függ, hogy mit csinál ez idő alatt. Fejlesztői elmondása szerint az új robot az általuk létrehozott leghalkabb rendszerek egyike. Szintén a mérnökök árulták el, hogy a SpotMini többek közt térlátó kamerákkal, lábain pedig közelség érzékelőkkel van felszerelve, míg egyensúlyának megtartásában egy szilárdtest giroszkóp segíti. Ezen szenzorok bejövő adatai alapján navigál és mozog a robot, amely bizonyos feladatokat önállóan is képes elvégezni, míg másoknál emberi utasításokra támaszkodik.
Hogy ez a gyakorlatban milyen szintű önállóságot jelent, azt a rendelkezésre álló információk alapján nehéz megítélni. A videón ide-oda menetelő robotot például vélhetően egy ember távirányítja, ugyanakkor a banánhéjas jelenet végén való felegyenesedés autonóm viselkedés is lehet. A mosogatós résszel kapcsolatban még tippelni is nehéz ebből a szempontból, de annyi biztos, hogy a robot nagyon ügyesen és gyorsan kapja fel a tárgyakat, köztük egy átlátszó poharat is, ami különösen lenyűgöző tettnek tűnik. A közzétett felvételen több különféle konfiguráció is megjelenik, így vagy több robotról van szó, vagy ugyanazt a példányt többször is átszerelték, mire elkészült a videó. A felvétel kapcsán érdekes implikációkat rejt a kiválasztott közeg is, amely azt sugallja, hogy a Google tulajdonában álló robotfejlesztő cég otthoni felhasználásra szánja a SpotMinit. Ezt megerősítik azok a néhány hónapja felröppent pletykák is, amelyek szerint a Boston Dynamics egy alacsony előállítási költségű, négylábú roboton dolgozik, amely jelentős profitot hozhat számukra. Mindez egyelőre nem több puszta spekulációnál, de a SpotMinit valóban úgy prezentálja a cég, mintha az egy többé-kevésbé hasznos háztartási segítő szerepére pályázna.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

19. Resike
2016.06.24. 20:52
Amikor elcsúszik a banánon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Asagrim
2016.06.24. 21:47
Szóval nem jött be a katonásdi, büntiből most felszolgál meg takarít.

A végén mitől esett hanyatt? Nem bírta kiegyensúlyozni a mínusz sörösdobozt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. PeEzZ
2016.06.24. 23:50
Szándékosan csinálták a "karját" kígyófej mintára?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Kajafun
2016.06.25. 09:28
Recskabot
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Resike Asagr...
2016.06.25. 15:41
Nekiment az ajtófélfának amitől szerintem begerjedt a giroszkópja.

De én is így szoktam hanyatt dobni magam, amikor valaki kiveszi a sört a kezemből.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Renhoek Resik...
2016.06.25. 16:23
A banán óriási d

Amúgy magyar szenzorok vannak a lábában. Optoforce egyetemünkről indult a spinoff cég.

Eléggé félelmetes amúgy a robot ezzel a kígyófejjel. Innen már csak egy lépés egy assault rifle rá rocopnak király lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. bl4st4h
2016.06.25. 18:11
Végre egy robot ami tud sört hozni!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. peti198706... bl4st...
2016.06.26. 03:49
ED-209 Kell ez a robot! Sörrel etet, mire degeszre nem tömöd magad vele Csak fenyegesd meg, s máris szakad feléd! ^w^
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Sadenal
2016.06.26. 12:04
Mekkorát firkált már! Elképzeltem Mucsi hangját a háttérben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. pdx06
2016.06.26. 13:33
Ezek a dolgok csak bemutatókra jók. Egy hasonló robot sem tudná kiismerni magát egy idegen lakásban, mivel képtelenség olyan szoftvert írni, ami minden tárgyat akár használhatóság szempontból, akár formában felismer. De az se nagyon hiányzik hogy egy robotot kelljen kerülgetni. Még az Asus gyerekeknek való robotja is csak kínlódás lenne. Többet ér egy idomított kutya, használhatóbb és még olcsóbb is. A fejlesztők helyében a végtagokat sem erőltetném, vannak egyszerűbb megoldások.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Renhoek pdx06
2016.06.26. 14:44
Gondolom nem hallottál még a neurális hálózatokról.

Pl a Tesla autója...

Elképesztően fejlődik a computer vision és az AI. Amit a Deep Learning területén elértek az egyre nagyobb jelentőségű. Nem felügyelt gépi tanulás, nézz utána. Éveken belül sokkal értelmesebb robotok lesznek, és egyre jobb eszközök lesznek. Google tensor processor stb...

Nehogy azt higgye valaki, hogy ezeknek a szoftvete úgy fog működni majd, hogy:

IF banán elcsúsz GO TO feláll

Ennél már sokkal komolyabb irányításelméleti elméletek vannak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Supra
2016.06.26. 16:58
Ez nagyon állat :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.06.26. 21:08
Tudom, a 80-as években is azt hangoztatták hogy majd 2000-ben már repülő autók, robotok meg ilyesmi, ahhoz képest lényegében ugyanazt tudja minden, csak kicsit finomítva, szebb külsővel. Google-t fel se hoznám mert csak belekotnyeleskedik minden iparágba, aztán semmi nem sül ki belőle (ahogy láttuk a szemüvegüknél, de az autójuk is a feledés homályába fog merülni) elég ha megmaradnak a térképeknél. Mégha lenne is az értelmes robotokból valami, akkor is csak érdekességnek volna jó, mert ugyan mit kéne helyettesítenie egy emberen. A veszélyes melókat egy default robot is megoldja, másra pedig nincs szükség. Ha háborúzni küldenék őket annak se lenne sok értelme, esetleg beteg emberek segédeszköze, de azoknak is inkább jobb az emberi segítség. Sima munkát se helyettesíthetne mert akkor nem kapna miből pénzt az ember, olyan pedig soha nem fog megtörténni hogy a robotok dolgoznak, az ember pedig ingyen fog élni sajna. Pedig így lenne a legjobb. Persze a gyárakban vannak robotok ma is, de azokból is nyilván a tulaj jár jól ha megtérül az ára.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Renhoek pdx06
2016.06.26. 22:56
Mondom, ehelyett inkább nézz utána mik történtek a computer vision, machine learning és az AI területén... az utóbbi pár évben.

Pont, hogy a veszélyes üzemben kellene intelligens robot. Mondjuk egy katasztrófahelyzetben. Most jutott el oda a hw és sw hogy ez megvalósítható lehessen.

Emellett szinte minden területen kiváltható rengeteg emberi tevékenység... de minimum támogató tevékenység. 80-as években scifi volt, most pedig realitás. Rengeteg tanulmány és intézet foglalkozik azzal a problémával, hogy hogyan lehetne a kevésbé intelligens robotmunkát végző rétégekkel valamit csinálni, mert olyan szintű az auzomatizáció. Eladók, pilóták, elemzők, sofőrök stb... mindenki állása helyettesíthető szinte.

Elhiheted nekem, kicsit belelátok a magchine learning témába mert ezzel kezdtem foglalkozni fél éve. Már ezalatt is eszméletlen sok áttörés és újdonság volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Asagrim Renho...
2016.06.27. 07:25
"Mondom, ehelyett inkább nézz utána mik történtek a computer vision, machine learning és az AI területén... az utóbbi pár évben."

Semmi, kamu demókon kívül, ahol csak benyögték, hogy "deep learning", közben pontosan megmondták a programnak mit és hogyan csináljon. A Google-nek van egy appja "Google Goggles" néven, ami deep learning módszerrel képes felismerni tárgyakat és az alapján információt szolgáltatni róla. Mai napig nem képes arra, hogy mondjuk helyesen belőjön képről egy jól felismerhető autómárkát, vagy hogy felismerjen egy állatfajt. A deep learning ugyanolyan marketing szlogen, mint a 80-as évek elején az Artificial Intelligence, mögötte meg nincs semmi, csak nagy szavak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Asagrim Renho...
2016.06.27. 07:37
Itt tart ez a fergetegesen jó deep learning:... sehol! Szóval ebből házi robot nem lesz, főleg nem olyan, ami offline ismer fel dolgokat!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Renhoek Asagr...
2016.06.27. 19:06
A deep learning nem EGY dolog. Egy óriási dinamikusan növekgő ML terület a konvolúciós neurhálókkal.

Lassan nem tudok olyan területet mondani, ahová ne folyt volna bele a ti mindennapjaitokba. Tőzsde, távközlés, goodle, Facebook stb...

Amúgy nem azt mondom, hogy hirtelen skynet robotok lesznek mindenhol, hanem azt, hogy most alakultak ki olyan eszközök szoftveresen és hardveresen, amik lehetővé teszik az intelligens gépeket. Ez 5-10 éves távlat, de ha érted a deep belief networkok és a sima ANN-ek alapját, akkor láthatod miket lehet vele csinálni. Nem techdemókat kell nézegetni, mert ez egy techológia hajnala kb.

Jó példa erre, hogy kiengedték az utcákra a Tesla önvezető funkcióval... pár hónapja még csak hírekből hallottuk a Google autonóm autót, erre most piacon van a Tesla.. és működik, tanul, egyre jobb lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Asagrim Renho...
2016.06.27. 19:26
Nézd, én csak a háztartásban előforduló tárgyak felismerésére vonatkozó deep learning projekt sikertelenségét hoztam fel példának, nem a témától teljesen idegen felhasználási területét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Renhoek Asagr...
2016.06.27. 22:51
Igen de gondolj bele, EGY sima egyszerű JPG kép alapján próbálsz klasszifikálni.

Egy roboton lehet egy Lidar lézeres szenzor, egy UH szenzor, dual térlátású kamera, XBOX szerű infra mintát vetítő szenzor, nagy érzékenységű tapintószenzor az ujjakon ... és szó szerint megvizsgálhatja, körbejárhatja a tárgyat, amiből egy modellt fog építeni. Ezt a modellt kell majd klasszifikálni, aminek a tanítása sok év lehet, hiszen nem lehet rányomni egy 1 milliós klasszifikált számjegy adatbázist mondjuk. Ott helyben kell tanítani a robotot 3D modellekkel. Egy csecsemőt próbálunk megtanítani arra, hogy ismerjen fel egy villát... kb itt tartunk.

Most ehhez képest egy képfelismerés, vagy akár egy single videóstream-en való felismerés is szinte alig használ ki bármilyen szenzorfúziós hálózatot. Ugyanakkor arcfelismerés/utcatábla/rendszámtábla/gyalogos már elképesztő hatékonysággal működik egyszerű JPG képeken is.

Itt a kognitív társítások és transzformációk jelentik a problémát. Ugyanis számtalan alakú, színű fa, villa és kólásdoboz létezik.... de hogyan is várható el egy pár száz/ezer neuronból álló hálótól, hogy ilyen szinten asszociáljon, mondjuk egy 100 milliárd agysejttel rendelkező csecsemőhöz képest? Vagy egy patkány 200 millió idegsejtje?

Ezek a hálók most kezdenek egyre kiterjedtebbek lenni, egyre jobban modellezik az emberi látást és asszociációt. Még mindig nincs ott a hw, hogy realtime alkalmas legyen, de 5-10 éven belü ahogy írtam már nem lesz akadálya. Addig rengeteg kísérletet kell elvégezni. Ilyen robotoknál genetikus algoritmust is lehet vegyesen alkalmazni. (Neurhálókat mutálni, és a legjobb hálót tovább evolválni és így tovább, magától kialakul egy optimális háló. Szimulálva / valós környezetű robottal is) Vagy csak hagyni, hogy felfedezze a környezetét, mint egy csecsemő - hiszen annak milyen fogalma lehet egy sörösdobozról? Hány én és hány milliárdszor milliárd szinaptikus átalakulás kell, hogy a sörösdobozt jól felismerje és odahozza apunak?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!