iPon Hírek

A laptop eladások túllépték az asztali gépekét

Dátum | 2008. 01. 04.
Szerző | Freeman07
Csoport | NOTEBOOK

Megtörtént, ami már régóta várható volt: a hordozható számítógépek eladásai olyan mértékben növekednek, hogy túllépték az asztali gépekét a fogyasztói szektorban.

Az Intel Centrino népszerűsítési kampánya és a gyengébb teljesítményű alkatrészek csökkenő ára meghozta a notebook piac számára a virágzást. Az egyre több helyen megtalálható vezetéknélküli internetelérés, valamint a hordozható és asztali számítógépek közötti teljesítménykülönbség-szakadék szűkülése azt eredményezte, hogy a hordozható számítógépek eladásai megelőzték az asztaliakat a fogyasztói szegmensben.

Az Amazon.com statisztikái is az állítást igazolják, a legtöbbet eladott 16 PC-je mind hordozható volt. A fogyasztók egyre gyorsabban szeretnék lecserélni asztali gépüket hordozhatóra, a vállalatoknál is ez a tendencia figyelhető meg, azonban jóval lassabban. Éppen ezért csak kismértékben történt meg a hatalomátvétel.

Sony VAIO laptop
2007-ben 31,6 millió darab notebook került eladásra (21 százalékos növekedés), miközben asztaliból 35 millió (4 százalékos esés) az egész PC-piacon. Az elkövetkező években ennél nagyobb térnyerés várható, 2011-re 66 százalékos részesedést (a fogyasztóknál 71 százalék) jósolnak a szakemberek.

Ezt a lehetőséget számos vállalat felismerte, és igyekszik profitálni a növekvő eladásokból. Az ASUS például az olcsó Eee PC-jével hódít (299 dollártól).
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!