iPon Hírek

A lassú anyagcsere lehet a hosszú élet titka

Dátum | 2014. 01. 14.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Mi emberek és általában a főemlősök furcsa szerzetek vagyunk. Lassan növünk fel, kevés utódot hozunk a világra és rendkívül hosszú életet élünk. A New York-i Hunter College kutatói már azt is tudni vélik, hogy miért: a főemlősök arányaiban jóval kevesebb energiát használnak fel, mint más állatcsoportok tagjai. Herman Pontzer és kollégái több különböző emlősfaj napi átlagos energiafelhasználását vizsgálták meg, és úgy találták, hogy a főemlősök átlagosan 50 százalékkal kevesebb energiát élnek fel, mint egy azonos tömegű másik emlős tenné. A szakértők szerint a különbség nem magyarázható meg az aktivitás eltérő szintjével sem: egy embernek minden nap le kéne futnia a maratoni távot ahhoz, hogy annyi energiát éljen fel, mint egy emlős, amely nem főemlős. Az eredmények alapján egészen újfajta magyarázat kínálkozik a főemlősök szokatlanul hosszú élettartamára és lassú fejlődésére, mondja Erin Vogel, a Rutgers Egyetem primatológusa, aki hozzáteszi, hogy az élőlények energiamérlegéről egyelőre rendkívül keveset tudunk, így az is rejtély, hogyan alakulhatott ki a főemlősök ezen különös vonása.
Pontzer szerint a lassú metabolizmus talán azért jelentett evolúciós előnyt, mert segítségével a főemlősök könnyebben átvészelték a táplálékban szegény időszakokat. Az orangutánok populációiban például rendszeresen előfordulnak éhínségek, amikor rövidebb-hosszabb ideig alig van hozzáférésük a gyümölcsökhöz. Hónapokig is elhúzódhatnak azok az időszakok, amikor a napi energiabevitel nem elegendő az alapvető tevékenységek fedezésére. Az ilyen időket zsírtartalékaik felélése révén vészelik át az állatok, de valószínűleg lassú anyagcseréjük is kulcsfontosságú lehet a fennmaradásban. A modern ember némileg kilóg a sorból, feltehetően hatalmas agymérete miatt. Fajunk tagjai meglehetősen rosszul viselik a táplálékhiányt, és a régészeti leletek tanúsága szerint ezzel már vadászó-gyűjtögető őseink is hasonlóan voltak, annak ellenére, hogy körükben szintén gyakoriak lehettek az ínséges időszakok. Vogel véleménye szerint a másik kulcspont a főemlősök túlélési esélyeinek javításában a lassú fejlődés lehet. Bármennyire is kockázatos vállalkozásnak tűnik az elhúzódó gyermekkor, ezek a fajok összességében mégis jól jönnek ki a lassú életritmusból, hiszen hosszabb idő áll az ifjú egyedek rendelkezésére ahhoz, hogy megtanulják az életben maradás és az alkalmazkodás technikáit. A kutatás másik érdekessége az volt, hogy a szakértők állatkerti állatokat is vizsgáltak, és úgy találták, hogy azok nagyjából ugyanannyi energiát használnak fel mindennapjaik során, mint vadon élő társaik. Pontzer szerint erre az lehet a magyarázat, hogy a fizikai aktivitás és az energiafelhasználás közt nincs olyan szoros és egyértelmű összefüggés, mint ahogy azt korábban gondolták a kutatók. Az intenzívebb „edzés” nem feltétlenül jelent fokozott energiaégetést, mondja a kutató, legfeljebb a fokozottabb testmozgás kezdeti időszakában. Idővel aztán a test hozzászokik az újfajta életmódhoz, és képes lesz azt fedezni a korábbi energiamennyiségekből is.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. olika78
2014.01.15. 08:18
De édesek, "kis" drágák!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. gabesz7630
2014.01.15. 11:03
"..A lassú anyagcsere lehet a hosszú élet titka"
Gondolom erre az egyertelmu es jozan paraszti logikaval kikovetkeztetheto es megfigyelheto dologra hosszu, sok evig tarto kutatas utan sikerult rajonni dollarmilliokat kihajitva az ablakon.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. agyturbini...
2014.01.15. 11:11
Az alkalmazkodast a rendelkezesre allo tapanyagmennyiseghez akar magamon is megfigyelhettem voln, naponta 6 szendvicset eszek meg napkozben, majdnem mindegy hogy egesz nap fizikai munkat vegzek, vagy ulok az autoban. Es nagyon-nagyon lassan hizok kb 4 ev alatt 10 kg es meg nem is vagyok a normalis sulyom kozeleben sem(maramennyinek kellene lennem a magasagomhoz). Kb meg 4-5 ev es elerem az idealis versenysulyt. De az igaz ha ehezek akkor egyalltalan nem tudok gondolkodni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. nemlehet
2014.01.15. 13:42
@gabesz7630:

Az hogy valami logikusan következik még nem biztos, hogy tényleg úgy van. A biológia sokszor ellentmond a logikának. Néha a legalapabb dolgokat a legnehezebb bebizonyítani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!