iPon Hírek

A Lego kalóz esete a szuperhullámmal

Dátum | 2012. 04. 10.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem, a Hamburgi Műszaki Egyetem és a Torinói Egyetem kutatói nemlineáris dinamikai kísérleteikkel az úgynevezett gyilkos vagy vad hullámok képződését és terjedését igyekeznek megérteni. Eredményeikről a Physical Review oldalain számolnak be. Ezekről a semmiből előbukkanó gigantikus hullámokról a hajózás kezdetei óta vannak beszámolók, de létezésükben a legutóbbi időkig kételkedett a tudomány.

Végül létezésüket először száloptikai kutatások során igazolták a kutatók, majd 2011-ben vízfelületen is sikerült vad hullámokat létrehozni. Számos magyarázat próbálja megfejteni keletkezésüket. Ezek közül a leginkább elfogadott szerint a vad hullámok kisebb háttérhullámok által beindított természetes, nemlineáris folyamatok révén keletkeznek. A folyamatok során egy szokatlan, instabil hullámfajta képződik, amely „elszívja” a kisebb hullámok energiáját, és hirtelen nagy magasságra tesz szert. Instabilitása miatt aztán hamar össze is omlik, de ha rövid élete során valami az útjába kerül, abban tetemes károkat okozhat.A kutatók mostani kísérletük során egy Lego kalózt helyeztek el apró hajóján egy medence vízfelületére, amelyet hullámgenerátor segítségével hoztak mozgásba. A növekvő méretű hullámok között végül felbukkant a vad hullám is, amely sokkal hatalmasabbnak bizonyult, mint azt eddig gondolták: amplitúdója a környező hullámok ötszörösét is elérte.

„Ennek a megfigyelésnek nagyon fontos következményei lehetnek a vad hullámok viselkedésének megértésében, amelyek továbbra is nagyon rejtélyeseknek mutatkoznak” ‒ mondta el Nail Akhmediev, a kutatás vezetője. A kísérlet újra megerősítette, hogy vad hullámok természetes körülmények között, maguktól is létrejöhetnek, a környező kisebb hullámok mozgásának köszönhetően.

A természetben persze egyéb tényezők is belejátszhatnak a hullámok keletkezésébe (pl. a szél, az áramlatok), így a jelenség további vizsgálatokat igényel. A hullámok ezen viselkedési formája azonban messze túlmutat az óceáni folyamatok megértésén, és a fizika területén is: elvileg minden periodikus folyamatok összességeként leírható rendszerben megjelenhetnek ezek a hirtelen kilengések, így a vad hullámok megértése magyarázattal a szolgálhat a természet, a társadalom és a gazdaság extrém eseményeire is.

Három vad hullám adatai a kísérletből
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Atesz1987
2012.04.10. 15:06
Jártunk az űrben, terrabyte-nyi adatokat tudunk feldolgozni másodpercenként, de van még olyan "egyszerű" fizikai jelenség, amiről nem tudunk semmit... Elgondolkodtató.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. zodiac83
2012.04.10. 18:12
Én ebben nem látok mást, mint több (/sok) eltérő hullámhosszú szinusz hullám egyszerű szuperpozícióját/interferenciáját, ami igencsak alap matematikai/fizikai jelenség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. twollah Atesz...
2012.04.10. 21:46
Csak azert furcsa, mert nem minden napos dolog, latvany.
Eddig is voltak, csak keveset eszleltek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. GyaxyBoy
2012.04.16. 20:17
Nem azért a két forintért, de azért az is hiba a teszt során, hogy itt a kalóz hajón/ladikon nem volt tőkesúly, így a súlypont felül helyezkedett el, ami igen ingataggá tenne bármilyen nagy hajót!
Az illusztrációt értjük, de így számomra, ez nem egy mérvadó bizonyíték!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!