iPon Hírek

A legokosabb gépek is videójátékokkal játszanak

Dátum | 2017. 04. 03.
Szerző | Nephin
Csoport | JÁTÉK

A mesterséges intelligencia sokat fejlődött az elmúlt húsz évben, mióta a Deep Blue megverte Gary Kaszparov sakkvilágbajnokot egy hatjátszmás meccsen, de még abban a hat évben is, mióta a Watson győzedelmeskedett egy vetélkedőn. A számítógépek nemcsak sakkban, de pókerben, goban és ostáblában is legyőzték emberi ellenfeleiket. Most a Nintendo 2001-es verekedős játéka, a Super Mario Bros. Melee került fel a listára. Az emberiség az MIT kutatóinak köszönheti ezt az újabb vereséget, melyről egy februárban publikált tanulmányban adtak hírt. A Melee azonban nem az egyetlen videójáték, mellyel számos órát töltenek el a gépek, miközben folyamatosan tanulnak: az olyan klasszikusok, mint a Space Invaders, a Pac-Man és a Mortal Kombat, sőt, az Angry Birds is a repertoár részét képezik. Az optimista vélemények szerint a mesterséges intelligenciák segíthetnek megoldani a világ legégetőbb gondjait, köztük a klímaváltozást és a rák ellenszerének megtalálását is. De akkor miért játszanak ennyit a gépek? Minden az adatokról szól. A játékok lehetővé teszik az MI-szoftverek számára, hogy biztonságos, irányított környezetben küzdjenek meg komplex, a való világban is fellelhető logikai problémákkal. A kezdő MI-ket viszonylag egyszerű videójátékos feladatokkal látják el, aztán fokozatosan haladnak az egyre összetettebb kihívások felé, ahogy a rendszer megtanulta, hogy kezelje a könnyebbeket. A Google anyacégének, az Alphabetnek istállójába tartozó, londoni MI-cég, a DeepMind Technologies Ltd. vezérigazgatója, Demis Hassabis szerint a játékokkal annyi adatot tudnak generálni, amennyit csak akarnak, miközben ügyelniük kell arra, hogy se túl egyszerűvé, se túl nehézzé ne váljanak a feladatok. Az utóbbi három évben a DeepMind az Atari alkotásainak mesteri szinten való űzésére tanított egy programot és legyőzték a világ legjobb játékosait az Ázsiában népszerű go játékban is.
A videójátékok ideálisak a megerősítő tanulás néven ismert folyamathoz. Ez azt jelenti, hogy a gépek próbálkoznak az egyes megoldásokkal, a kudarcokból és a sikerekből is tanulnak, míg végül rájönnek arra, milyen sorrendben kell elvégezniük az egyes lépéseket a győzelemhez. Itt ismét segít a kontrollált környezet, hiszen sokkal biztonságosabb egy autóversenyes játékban vezetni tanulni egy algoritmust, mint a saját autónkban. Több cég, köztük az Intel is például a GTA V-öt használta erre a célra. Katja Hoffmann, a Microsoft kutatója szerint az egyik nagy kérdés, mi történik, ha több MI-t engednek össze ugyanabban a környezetben. Hogyan lépnek kapcsolatba egymással? Vajon megtanulnak-e együttműködni? A DeepMind azért koncentrál a játékokra, mert szerintük egy valóban általánosan használható MI-nek meg kell értenie saját jelenlétét egy fizikai környezetben. A játékok szimulált világai erre anélkül alkalmasak, hogy robotokat kellene építenünk – ahogy Hassabis fogalmazott, ezekkel csak baj van, hiszen lassúak, törékenyek és nem is lehet belőlük milliónyit futtatni egyszerre. Néhány cég persze máshogy áll hozzá a játékokkal végzett kutatásokhoz. Satya Nadella Microsoft-vezér szerint ők nem arra ösztönzik az MI-ket, hogy embereket verjenek meg a játékokban, inkább arra helyezik a hangsúlyt, hogy a gépek a jövőben a fontos társadalmi és gazdasági problémák megoldásában segíthessenek. Chris Bishop, a Microsoft angliai MI-kutatólaborjának vezetője szerint az, ha kompetitív játékokkal mérik az MI-ket, megerősíti azokat a félelmeket, melyek szerint az okos számítógépek az embereket fenyegethetik. Ennek ellenére a cég létrehozta a Project Malmo nevű, a Minecraftra épülő, MI-kutatásra alkalmas környezetét. Bishop szerint ebből hiányzik a gép az ember elleni felhang, mert nincsenek kijelölt célok és nem feltétlenül kompetitív. A GTA V mellett számos más játékot is használnak a kutatók, köztük a Starcraft II-t, a Montezuma’s Revenge-t, vagy a Freecivet, mely Sid Meier Civilization-sorozatára épül. A nonprofit OpenAI kutatója, John Schulman szerint az igazi trükk az, hogy olyan MI-t fejlesszenek ki, amely bármilyen játékot meg tud oldani, amit csak odaadnak neki. A technológia ekkor valószínűleg készen áll majd arra, hogy a valódi világban is kipróbálják.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. noPublicFG
2017.04.03. 14:33
Az optimista vélemények szerint a mesterséges intelligenciák segíthetnek megoldani a világ legégetőbb gondjait, köztük a klímaváltozást és a rák ellenszerének megtalálását is.

Nem kell ahhoz MI, hogy tudjuk, mi magunk vagyunk a föld parazitái. Megoldás? Kiirtani az emberiséget. Na ekkor mit tennének ezek a tudósok, ha az összes MI ezzel az eredménnyel jönne?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Pendra37 noPub...
2017.04.03. 16:31
A klimavaltozassal kapcsolatban 2 lehetoseg van:
- Az emberek okozzak
- Nem az emberek okozzak

Nem tudom melyik a felelmetesebb. Az, ha mi okozzuk, es nem teszunk ellene, vagy, ha nem mi okozzuk, mert akkor nem is tehetunk ellene.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. noPublicFG Pendr...
2017.04.03. 17:04
Jó kérdés. Tegyük fel, hogy az emberiségtől független a dolog, vagyis előbb utóbb bekövetkezik. Nekem ebből az a legaggasztóbb, hogy senkinek semmilyen elképzelése sincs egy esetleges vész esetén. (Pl kieseik a brazil, vagy kínai nyersanyag termelés. Nincs aki "be tudna ugrani", hogy helló, majd mi a kieső világviszonylatban 40%-ot pótoljuk. )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Nephin
2017.04.03. 18:55
A klíma változik az emberiség nélkül is, az a gond, hogy áldásos közreműködésünkkel a folyamatok nem évtízezredek alatt játszódnak le, hanem rettenetesen gyorsan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Sadenal
2017.04.03. 20:43
Annak idején egy proteines problémát úgy oldottak meg, hogy játékot csináltak belőle, amit aztán 3 hét alatt megoldottak a kockák. Nah most képzeljük el, ha ilyen problémákra a fejlett Mi-ket küldenénk.....ha megvan a program, onnantól rekord idő alatt meglehet a megoldás majdnem mindenre, amire írható program.

Itt az eredeti cikk: [LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Pendra37 Saden...
2017.04.03. 20:57
Csak ne kapcsoljuk hozza az AI-t semmilyen halozathoz meg spec kimeneti eszkozhoz.
A gep ugyanis arra a megoldasra fog jutni, hogy az emberek nagy %-anak pusztulnia kell, ha nem mindnek. Aztan leatomoz minket, vagy rank kuld valami mutans jarvanyt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Busterftw Nephi...
2017.04.03. 20:59
Olyan gyorsan nem fog változni, hogy katasztrofális legyen, mivel a Föld időjárása, óceánok stb befolyásol mindent. Olyan nem lesz, hogy itt a klímaváltozás, 400 év múlva minden sivatag lesz. Foltokban lesz, pl Amazonas helyén sivatag, sivatag helyén meg préri. (sarkitott példa) Ez meg átköltözéssel megoldható. Az élhető helyek változnak meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. BiroAndras Pendr...
2017.04.03. 22:47
Mi okozzuk a klímaváltozást, ez ma már nem kérdés. Sok más mellet az egyik legtutibb bizonyíték a levegőben levő szén izotóp aránya. A természetes körforgásban levő és a fosszilis szén izotóp aránya más, mivel a kozmikus sugárzás az egyiket éri a másikat nem. Szóval pontosan meg tudjuk mondani, hogy a légkörben levő CO2-ből mennyi a mienk (sok).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. BiroAndras Buste...
2017.04.03. 23:23
De, olyan gyorsan változik. És nem a jövőben, hanem már most. Például a hőmérséklet rekordok sorozatosan dőlnek meg az utóbbi években. [LINK]
Az átköltözés elméletben jól hangzik, a gyakorlatban kevésbbé. Látjuk, hogy mindössze egy millió menekült milyen felfordulást okozott Európában. Mi lesz, ha száz millió jön?
Ráadásul a növények sokkal érzékenyebbek az éghajlatra, mint az emberek. Sokkal hamarabb fogy el a kaja, minthogy túl meleg lenne.

Azt is fontos tudni, hogy ha most azonnal nullára csökkentjük a CO2 kibocsájtásunkat, akkor is még legalább évtizedekig folytatódni fog a felmelegedés, ezért kellett volna már réges rég foglalkozni a problémával.

Amúgy a megoldáshoz nem kell csúcs MI, már a hatvanas évek óta megvan a technológiánk hozzá. [LINK]
Ma már szerencsére van politikailag korrekt megoldás is. A napenergia akkumulátorral kombinálva kezd versenyképessé válni, és a jövőben csak még olcsóbb lesz.
És a már elindult felmelegedésre is van megoldás. [LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Busterftw BiroA...
2017.04.04. 00:21
En nem igy latom. Van bizonyitek ra, hogy a Foldnek voltak melegebb illetve hidegebb szakaszai. A legutottbi jegkorszak utan, most melegedo.

Az teny, hogy az emberi tevekenyseg gyorsitja, de nem akkora utemben.
Regen is voltak es lesznek nagy CO2 kibocsatok, a vulkanok. Az jobban fog utni, mint az emberi hatas.

Atkoltozessel nem lesz baja annak, aki legalisan teszi.
Mire ezek a valtozasok vegbemennenek, mar nem lesz gondunk kajara. Tobb szaz ev technologiai fejlodes utan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.04.04. 17:41
Bírom ezt a (fatalista?) hozzáállást.
Ennyi erővel azt is mondhatnád, hogy szoktak lenni nagy földrengések, amitől összedől a ház, úgyhogy nyugodtan kiáshatjuk a ház alapját, robbantgathatunk mellette, és alagutat fúrhatunk alá.
Csak szólok, hogy már repedezik a fal...

A széndioxid koncentráció földtörténeti távlatban nézve azt mutatja, hogy az utóbbi félmillió évben még csak közelítőleg SEM volt akkora a CO2 koncentráció, mint most.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1c/Carbon_Dioxide_400kyr.png
A változás sebessége pedig teljesen példátlan. Ennyit arról, hogy az emberi hatás üt-e nagyobbat. Igen, az emberi hatás mára dominánssá vált, mintha évről-évre nagy vulkánkitörések történnének.
A több száz év technikai fejlődés képzete meg egy nevetséges ábránd. Félelmetesen begyorsultak az események, az időskála nem évszázados, hanem inkább évtizedes. Néhány évtized alatt kell megoldást találni, és azt vasszigorral alkalmazni, különben kampec.

Ja, egyébként volt korábban valahol egy cikk arról, hogy az éghajlatkutatók nagy részét depresszióval kezelik. Úgy tűnik, a szakértők nem annyira derűlátók...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. BiroAndras Buste...
2017.04.04. 23:03
Mint már írtam, tudományosan igazolt tény, hogy mi vagyonk a felelősek a klímaváltozásért, a hatása pedig már most érezhető.

A menekült kérdésben bőven tudnék mit írni, de nem akarok itt politizálni. Csak annyit kérdezek, hogy szerinted egy legális menekült mennyivel eszik kevesebbet, mint egy illegális? Tudna Európa kezelni 100 millió teljesen legális menekültet, úgy, hogy nálunk is gyengélkedik a mezőgazdaság?

Szerintem ez a video foglalja össze a legszebben, hogy hogyan kezeljük a klímaváltozást : [LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!