iPon Hírek

A legújabb 3D-s nyomtatóval akár bútorok is készíthetőek

Dátum | 2014. 02. 20.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Nemrégiben már beszámoltunk egy érdekes háromdimenziós nyomtatóról, most azonban egy újabb különlegességre figyeltünk fel, amit a BigRep, egy német stúdió, pontosabban annak két tagja, Lukas Oehmigen és Marcel Tasler tervezett, illetve fejlesztett. Az egyszerűen csak ONE névre keresztelt nyomtató azzal próbál kitűnni a 3D-s nyomtatók cseppet sem szürke kínálatából, hogy átlagos társaival ellentétben akár nagyobb tárgyak legyártására is képes. Egy átlagos 3D-s nyomtatóval csak kisebb tárgyakat lehet készíteni, például apró szobrokat, játákokat vagy figurákat, illetve egyéb dolgokat, amelyek általában elférnek tenyerünkben.
Ehhez képest a BigRep ONE 1000 x 1147 x 1188 milliméteres méretig képes legyártani a különböző tárgyakat, amelyek akár egy darabból álló "bútordarabok" is lehetnek. Amennyiben ennél a méretnél nagyobb tárgyat szeretnénk legyártani, úgy több kisebb darabra kell bontani azt, amelyek külön-külön munkafolyamat keretén belül készülhetnek el, majd szépen összerakhatjuk őket – akárcsak a neves svéd áruház lapra szerelt bútorait. Az új nyomtató a szokásos nylon és a műanyagok mellett egyéb anyagokkal is képes dolgozni, mint például úgynevezett laywooddal, amely farostból és különböző polimerekből áll és segítségével fahatású tárgyak készíthetőek. Emellett a repertoárban laybrick "támogatás" is jelen van, ami homokkőhatású tárgyak nyomtatására ad lehetőséget. A nyomtató FDM (Fused Deposition Modelling) technológiával dolgozik, nyomtatási felbontása pedig 100 mikron, azaz 0,1 milliméter.
A háromdimenziós nyomtatóhoz CNC komponensek is járnak, így a rendszer akár különböző anyagok számítógép-vezérelt marására is bevethető. Az új nyomtató a New Yorkban megrendezésre kerülő 3D PrintShow alkalmával mutatkozik be a nagyközönség előtt, szállítása pedig márciusban vagy áprilisban indul meg.
A BigRep One ára a tervek szerint 39000 amerikai dollár lesz, azaz igencsak mélyen a zsebébe kell nyúlnia mindenkinek, aki ilyen különlegességre vágyik. Ezzel együtt némi hely is kell majd a nyomtatóak, ugyanis nem lesz olyan kompakt, mint a hagyományos asztali háromdimenziós nyomtatók, de ez már talán a legkisebb baj.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Fzoltan
2014.02.20. 13:02
Eddig is voltak ekkora 3D-s nyomtatók, még Magyarországon is van ilyen, nem is 1. Bár lehet, hogy azok nem voltak ilyen magasak, de az alapterületük van ekkora bőven.

Hja, 0.1 mm-es pontosság gondolom a fejre vonatkozik, de azért azon is meglepődnék, hogy ha 1 hónap múlva is igaz lenne, de szerintem ez már gyárilag sem igaz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Flegeton
2014.02.20. 14:03
Mennyi 8-10 milió Ft? +némi utómunka a "sorja" miatt.
Egy durva CNCgépet inkább vennék mint egy ilyen műanyagspriccelős dolgot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.02.20. 14:17
Nem a pontossága 0,1mm, hanem a felbontása.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. asdsa
2014.02.20. 14:57
Annyi értelme van, mint a kinyomtatható pisztolynak, ami 3-4 lövés után szétmegy. Egy ilyen kecskelábas barokk bútor gagyi műanyagból eléggé humoros hatást kelthet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Szefmester
2014.02.20. 18:46
Én nyomtatnék egy személyre szabott Space marine armort.

A cosplayerek jövője az ingyenes modellezőprogi és egy ilyen méretű nyomtató.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. m4ss.cor3
2014.02.20. 20:30
Reszkess IKEA!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!