iPon Hírek

A Lenovo elhozta a Project Tangót a fogyasztóknak

Dátum | 2016. 06. 10.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Ezúttal egy igazán különleges okostelefonnal ismerkedhetünk meg a Lenovo, valamint a Google szakembereinek köszönhetően. A Phab 2 Pro olyan technológiát hordoz, ami a különös kísérleti megoldásokról híres Advanced Technology and Projects részleg végterméke.
A Lenovo Phab 2 Pro a világ első Project Tango támogatással ellátott, kereskedelmi forgalomba szánt mobilja. A Tangót talán már senkinek sem kell bemutatni, de azért szaladjunk rajta végig, hogy miről is van itt szó. A Google szakemberei egy olyan kamerarendszert dolgoztak ki, ami egészen pontos térlátással rendelkezik, főleg abban az esetben igazán hatékony, ha beltérben kell bizonyítania. A Project Tango működéséhez szükséges kamerarendszer a Phab 2 Pro hátlapjára került, összesen három különböző modulról van szó. A hagyományos főkamera mellé – illetve egészen pontosan alá –, került egy mélységérzékelő megoldás és egy mozgást érzékelő kamera is. A Project Tango alkalmazható például AR környezetben (múzeumok, turisztikai célpontok, stb…), épületen belüli navigálásánál és a 3D nyomtatáshoz való szkennelés is lehetséges felhasználási mód. Kezdetben 25 alkalmazás lesz a Tangóhoz, de az év végére a Lenovo kb. 100 applikációt szeretne hozzá létrehozni. Érdemes még visszatérni a főkamerához néhány gondolat erejéig: ez a modul 16 megapixeles, és tartozik hozzá egy LED-es villanó is, ami jól jön majd rosszabb fényviszonyok mellett. A telefon előlapi kamerája 8 megapixeles, 1.4 mikronos pixelmérettel dolgozik és ez egy F/2.2-es lencserendszer mögött helyezkedik el.
A Phab 2 Pro neve azonnal elárulja, hogy egy phabletről van szó, méghozzá nem is akármilyenről. A Lenovo egy 6,4 hüvelykes megjelenítőt feszített ki az okostelefon előlapjára, ami főleg a multimédiás tartalmak megtekintésekor fog jól jönni. Illetve minden bizonnyal a térlátású kamera által nyújtott képet is élvezetesebben lehet majd rajta tanulmányozni. A panel IPS technológiát alkalmaz, és 2560 x 1440 képpontos a felbontása, ami lenyűgöző részletességről fog gondoskodni, a legapróbb részletek is tisztán kivehetőek lesznek a mobilon. Bár hely bőven lett volna a kijelzőn, a tervezők mégis külön kiemelték a kötelező androidos kezelőszerveket a keret alján. A Phab 2 Pro az Android 6.0 operációs rendszerrel jön. A Marshmallow sok érdekes és hasznos extrával lesz ellátva a Lenovónak köszönhetően. Valamint itt a Google ATAP részlege által fejlesztett Project Tango kihasználására is lesznek előre telepített programok.
A Lenovo a Snapdragon 652 besorolású központi chip bevetése mellett döntött. A Qualcomm MSM8976 minden bizonnyal könnyedén veszi majd az elébe gördülő akadályokat, és emellett még a hatékonysága sem lesz rossz. Itt Cortex-A53 és Cortex-A72 processzormagok dolgoznak össze egy Adreno 510 grafikus feldolgozó egységgel kiegészülve. A RAM 4 GB-os méretben képviselteti magát a Phab 2 Próban, ami igazából már szinte minden igényt kielégíthet, aligha lehet életszerű helyzetet elképzelni, mikor már ennyi rendszermemória is kevésnek bizonyul. A háttértár bővíthető, integrálva pedig 64 GB található a gépben, ami igazából már rengeteg adat tárolására elegendő. A beépített 4G LTE hálózati modem 300 és 100 Mbps-os le- és feltöltési sebességeket támogat a Phab 2 Pro esetében. A kapcsolati képességeit tekintve igazából nem domborít nagyot a Lenovo friss reménysége, a Bluetooth modulon, a 802.11 a/b/g/n/ac Wi-Fi-n és az A-GPS vevőn felül mostanáig semmilyen extráról nem lehetett hallani.
A fémkabátba burkolózott Phab 2 Pro arany és ezüst kivitelben lesz megvásárolható. A hátoldalára került egy ujjlenyomat-olvasó. A Lenovo újdonsága tényleg mindennemű túlzást nélkülözően óriási lett – még a 6,44 colos kijelzőhöz képest is. A térfogata 179,8 x 88,6 x 10,7 milliméteres, a tömege pedig egyetlen grammal marad 260 alatt. Napjaink egyik legnehezebb okostelefonjáról beszélhetünk tehát, ami szerencsére egy elég izmos akkumulátorra támaszkodik: 4050 mAh-s a hátlap mögött rejtőző telep kapacitása. A készülék támogatja a gyorstöltést, a korábbi Lenovo modellekhez képest 2,4-szer hamarabb éri majd el a maximális töltöttségi szintet. A Lenovo Phab 2 Pro esetében egy nagyon érdekes okostelefonról beszélhetünk, és azt hihetnénk, hogy a Project Tango miatt biztosan az egekbe fog szökni az ára, de szerencsére nem így lesz. A vállalat hivatalos álláspontja szerint 500 dollárba kerül majd az újdonság, ami nagyjából átlagos ár-érték arányt jelent. Rossz hír azonban, hogy még sokáig kell rá várni, ugyanis a tervek alapján csak augusztustól lesz online megvásárolható, és még később, szeptemberben fog csak a boltokba kerülni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. ChoSimba
2016.06.10. 12:09
Oszt' B20 van-e ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Supra
2016.06.10. 12:11
Namost akkor ez képes stereo 3D megjelenítésre? Mert ha nem, akkor nem is olyan jó rajta 3D képeket nézegetni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. DemonDani Supra
2016.06.10. 12:42
Nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Smooth44 Supra
2016.06.12. 21:30
3D képeket nézegetni rajta? Nem igazán értem, ezt honnan szedted

Mélységérzékelő van rajta, 3D szkennelés lehet vele végezni majd nyomtatáshoz. Nem 3D fotókat megjeleníteni rajta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!